رئیس جمهور ایالات متحده، روز شنبه در سخنانی در اجلاس سران کشورهای عربی، گفت ایالات متحده از خاورمیانه خارج نخواهد شد، زیرا آمریکا تلاش می کند تا ثبات را در این گوشه از جهان ناآرام تضمین کند و به افزایش جریان جهانی نفت برای معکوس کردن افزایش قیمت گاز کمک کند.

آسوشیتدپرس نوشته است: اظهارات او در شورای همکاری خلیج فارس در آخرین مرحله سفر چهار روزه خود،در حالی است «که منطقه برای رویارویی احتمالی با ایران آماده می‌شود».

بایدن گفت: «ما کنار نمی‌رویم و فضا را برای چین، روسیه یا ایران خالی نمی کنیم.» ما به دنبال این خواهیم بود که رهبری فعال، اصولی و آمریکایی برای این لحظه بسازیم.

هر چند نیروهای آمریکایی به مبارزه با تروریست‌ها در منطقه ادامه می‌دهند و همچنان در پایگاه‌های خود در سراسر خاورمیانه مستقر هستند، اما بایدن گفت پس از تهاجمات این کشور به عراق و افغانستان ورق را برمی‌گرداند.

او گفت: «امروز، من مفتخرم که می‌توانم بگویم دوران جنگ‌های زمینی در منطقه، جنگ‌هایی که تعداد زیادی از نیروهای آمریکایی را درگیر کرد، گذشته است.»

به گزارش آسوشیتدپرس بایدن همچنین همتایان خود را که بسیاری از آنها دارای حکومت های سرکوبگر هستند تحت فشار قرار داد تا حقوق بشر از جمله حقوق زنان را تضمین کنند و به شهروندان خود اجازه دهند آشکارا صحبت کنند.

او گفت: «آینده توسط کشورهایی حاصل خواهد شد که پتانسیل کامل مردم خود را آزاد کنند، از جمله به مردم اجازه دهند که رهبران را بدون ترس از انتقام زیر سوال ببرند و از آنها انتقاد کنند.»

کاخ سفید پیشتر اعلام کرده بود، بایدن، در شورای همکاری خلیج فارس کامل ترین دیدگاه خود در مورد منطقه و نقش ایالات متحده در آنجا را ارائه خواهد کرد.

بایدن قبل از تشکیل جلسه و سخنرانی خود با رهبران عراق، مصر و امارات متحده عربی به طور جداگانه دیدار کرد.

اسوشیتدپرس نشست شورای همکاری خلیج فارس در شهر بندری جده در دریای سرخ را فرصتی برای بایدن خوانده است تا با تهاجم روسیه به اوکراین و نفوذ فزاینده چین در آسیا، مقابله کند.

ساعاتی قبل از شروع کنفرانس، کاخ سفید تصاویر ماهواره‌ای منتشر کرد که نشان می‌دهد مقامات روسی اخیراً دو بار به ایران سفر کرده‌اند تا پهپادهای دارای قابلیت حمل سلاح را که به دنبال خرید آن برای استفاده در جنگ در اوکراین هستند بررسی کنند.

انتشار تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد مقامات روسی در ۸ ژوئن و ۱۵ ژوئیه از فرودگاه کاشان بازدید کرده‌اند تا پهپادها را ببینند، انتشار این تصاویر می تواند به دولت آمریکا کمک کند تا ارتباط جنگ اوکراین با نگرانی‌های بسیاری از کشورهای عربی در مورد جاه‌طلبی‌های هسته‌ای، برنامه موشکی ایران و حمایت از شبه‌نظامیان مرتبط را برجسته کند.

یک مقام ارشد دولت بایدن قبل از نشست سران گفت تلاش‌های مسکو برای دستیابی به هواپیماهای بدون سرنشین از تهران نشان می‌دهد روسیه «به‌طور مؤثری روی ایران شرط می‌بندد».

هیچ یک از کشورهایی که در این اجلاس حضور داشتند، در تحریم روسیه که یک اولویت کلیدی سیاست خارجی دولت بایدن است، با آمریکا همراه نشده اند. امارات متحده عربی بهشت ​​مالی برای میلیاردرهای روسی و قایق های تفریحی چند میلیون دلاری آنها است. مرزهای مصر به روی گردشگران روسی باز است.

حضور بایدن در نشست شورای همکاری خلیج فارس به دنبال دیدار روز جمعه او با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، حاکم واقعی این پادشاهی نفت خیز و وارث تاج و تخت، ملک سلمان، برگزار شد.

یک مقام آمریکایی گفت دیدار بایدن و بن سلطان به دلیل موضوع قتل بن سلمان، شروعی طوفانی داشت، اما در نهایت فضا آرام تر شد، و طرفین در مورد امنیت انرژی، گسترش دسترسی به اینترنت پرسرعت در خاورمیانه و سایر موضوعات صحبت کردند. به گفته این مقام که خواست نامش فاش نشود، بایدن حتی سعی کرد تا پایان جلسه کمی طنز را به گفتگو اضافه کند.

عادل الجبیر، وزیر امور خارجه پادشاهی عربستان، این سفر را یک “موفقیت بزرگ” خواند. او گفت: شاید شکاکان افرادی باشند که به دنبال تئاتر یا نمایش هستند. اما واقعیت این است که این رابطه بسیار محکم است.

بنابر این گزارش انتظار می رفت قیمت انرژی – که از زمان حمله روسیه به اوکراین افزایش یافته است – در دستور کار قرار گیرد. اما دستیاران بایدن انتظارات را که او به توافقی با تولیدکنندگان منطقه برای افزایش فوری عرضه نفت و گاز برسد، کاهش دادند.

بایدن اواخر روز جمعه به خبرنگاران گفت: «من گمان می‌کنم که شما تا چند هفته دیگر چنین چیزی را نخواهید دید.»

در مورد سیاست خارجی و از جمله در مورد ایران، در بین ۹ کشور شرکت کننده در این اجلاس توافق کمی وجود دارد. عربستان سعودی، بحرین و امارات در تلاش هستند تا ایران را به انزوا بکشانند و آن را تحت فشار قرار دهند. عمان و قطر روابط دیپلماتیک مستحکمی با ایران دارند و به عنوان میانجی برای مذاکرات واشنگتن و تهران عمل کرده اند.

قطر اخیرا میزبان مذاکرات بین مقامات آمریکایی و ایرانی در مورد برجام بود. ایران نه تنها یک میدان گازی بزرگ زیر دریایی با قطر در خلیج فارس دارد، بلکه زمانی که عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر روابط خود را با این کشور قطع کردند و تحریمی چند ساله علیه آن اعمال کردند به کمک قطر شتافت.

به گزارش آسوشیتدپرس اقدامات بایدن برخی از رهبران کشورهای عربی را ناامید کرده است. در حالی که ایالات متحده نقش مهمی در تشویق یک آتش‌بس چند ماهه در یمن ایفا کرده است، تصمیم او برای لغو اقدام دوران ترامپ که حوثی‌های شورشی یمن را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده بود، خشم رهبری امارات و عربستان را برانگیخته است.