یک آتش نشان در آتش سوزی جنگلی در منطقه لوساسیو در شمال غربی اسپانیا شرکت می کند
یک آتش‌نشان روز یکشنبه در آتش‌سوزی جنگلی در منطقه لوساسیو در شمال غربی اسپانیا شرکت می‌کند. عکس: Emilio Fraile/AP

دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داد، آتش‌سوزی‌ها و موج‌های گرما در سراسر جهان، نشان می‌دهد در حالی که دولت‌های سراسر جهان برای محافظت از مردم در برابر تأثیرات گرمای شدید تلاش می‌کنند؛ بشریت با «خودکشی دسته‌جمعی» مواجه است،

آنتونیو گوترش به وزرای ۴۰ کشور جهان گفت: «نیمی از بشریت در منطقه خطر سیل، خشکسالی، طوفان‌های شدید و آتش‌سوزی‌های جنگلی قرار دارد. هیچ ملتی مصون نیست. با این حال، ما همچنان اعتیاد خود به سوخت های فسیلی را حفظ می کنیم.»

وی افزود: ما یک انتخاب داریم. اقدام جمعی یا خودکشی دسته جمعی. این تصمیم در دست ماست.»

به گزارش گاردین آتش‌سوزی‌های جنگلی در آخر هفته در سراسر اروپا و شمال آمریکا ادامه پیدا کرد. در آمریکای جنوبی، محوطه باستانی ماچوپیچو در معرض خطر آتش سوزی قرار گرفت. گرمای شدید در ماه‌های اخیر رکوردها را در سراسر جهان شکسته است،  موج گرما هند و جنوب آسیا را درنوردیده است، خشکسالی بخش‌هایی از آفریقا را ویران کرده است و موج گرمای بی‌سابقه در هر دو قطب به طور همزمان دانشمندان را شگفت‌زده کرده است.

در بریتانیا، هشدار گرمای شدید با گرمترین دمای ثبت شده در بریتانیا در روز دوشنبه و پیش‌بینی بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد در برخی نقاط صادر شده است.

وزیرانی که در برلین برای کنفرانس دو روزه آب و هوایی موسوم به گفتگوی آب و هوای پترزبرگ ملاقات می کنند، در مورد تغییرات شدید آب و هوایی و همچنین افزایش قیمت سوخت های فسیلی و مواد غذایی و تأثیرات بحران آب و هوا بحث خواهند کرد. این نشست که در ۱۳ سال گذشته هر سال توسط دولت آلمان برگزار می‌شود، یکی از آخرین فرصت‌ها برای دستیابی به توافق میان کشورهای کلیدی قبل از اجلاس آب و هوای سازمان ملل متحد (Cop27) در نوامبر امسال در مصر است.

چشم انداز اجلاس آب و هوای سازمان ملل متحد در ماه های اخیر به طور قابل توجهی کمرنگ شده است، زیرا افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی دولت ها را در یک بحران تورمی هزینه زندگی فرو برده است. این بحران تا حدی به دلیل ظهور تدریجی همه گیری کووید-۱۹ و سپس جنگ در اوکراین ایجاد شده است.

در اجلاس آب و هوای سازمان ملل متحد، کشورها موافقت کردند گرمایش جهانی را به ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن محدود کنند، اما تعهدات آنها هنوز برای انجام این کار ناکافی بوده است. همه کشورها موافقت کردند که امسال با برنامه های ملی بهبود یافته برای انتشار گازهای گلخانه ای، در اجلاس شرکت کنند. این موافقت به عنوان مشارکت های تعیین شده ملی (NDCs) شناخته می شود.

فرانس تیمرمنز، نایب رئیس کمیسیون اروپا، که رهبری بلوک اتحادیه اروپا در مذاکرات آب و هوایی سازمان ملل را بر عهده دارد، در مصاحبه با گاردین انتظارات از کنفرانس را کاهش داد. او با اشاره به دولت جدید استرالیا به عنوان یک استثنای نادر، گفت: «صادقانه بگویم، من تعداد زیادی از برنامه های ملی جدید را در افق نمی بینم.

سامح شکری، وزیر خارجه مصر و رئیس اجلاس آب و هوای سازمان ملل متحد، این هفته در مذاکرات برلین شرکت خواهد کرد، اما حضور او تحت الشعاع نگرانی‌ها در مورد برنامه ی ملی ارائه شده توسط مصر قرار دارد. این طرح بسیاری از ناظران را ناامید کرده است که امیدوار بودند مصر نمونه ای برای سایر اقتصادهای نوظهور باشد.

گوترش در سخنرانی خود از “بانک های توسعه چند جانبه”، موسساتی از جمله بانک جهانی که توسط مالیات دهندگان در جهان ثروتمند برای کمک به کشورهای فقیر تامین می شود، به شدت انتقاد کرد.

او گفت که این موسسات برای تامین بودجه مورد نیاز برای بحران آب و هوایی مناسب نیستند و باید در آن ها اصلاحات صورت گیرد.

وی گفت: کشورهای توسعه یافته به عنوان سهامداران بانک های توسعه چندجانبه باید خواستار تحویل فوری سرمایه گذاری ها و کمک های مورد نیاز برای گسترش انرژی های تجدیدپذیر و ایجاد تاب آوری در برابر بحران آب و هوایی در کشورهای در حال توسعه باشند. این بانک ها را برای کار مناسب کنید. از آنها بخواهید که چارچوب ها و سیاست های کهنه ی خود را تغییر دهند و ریسک بیشتری بپذیرند… بیایید به کشورهای در حال توسعه نشان دهیم که می توانند به شرکای خود تکیه کنند.

به گزارش روزنامه ی فرانکفورتر شاو، در حال حاضر نه تنها ایتالیا می سوزد، بلکه آتش در سایر کشورهای اروپایی نیز در حال شعله ور شدن است. این کشورها در حال حاضر به شدت تحت تأثیر آتش سوزی قرار گرفته اند:

فرانسه: از روز سه شنبه (۱۲ ژوئیه) چندین هکتار جنگل در بخش جنوب غربی ژیروند فرانسه سوخته است. در این منطقه ده ها هزار نفر از ساکنان و گردشگران مجبور به تخلیه شدند.

ایتالیا: تابستان امسال، ایتالیا با بدترین خشکسالی از زمان جنگ جهانی دوم مبارزه می کند. اضطرار خشکسالی هم اکنون در پنج منطقه اعلام شده است. آب آشامیدنی در برخی مناطق جیره بندی شده است.

اسپانیا: چندین آتش سوزی در حال حاضر در این کشور کنترل نشده است (از ۱۷ ژوئیه). آتش سوزی ها تاکنون هزاران هکتار از جنگل ها را از بین برده است. چند صد نفر در اثر گرمای شدید محل جان باختند.

پرتغال: از زمان شروع موج گرما تاکنون ۱۵۰۰۰ هکتار از جنگل ها و بوته زارها تخریب شده است . فاجعه آتش سوزی در پرتغال تاکنون جان افراد را گرفته و چندین نفر را مجروح کرده است.

یونان: تنها در جزیره کرت، اخیراً برخی از روستاها مجبور به تخلیه شدند. در اینجا نیز چندین هزار هکتار جنگل از بین رفته است.