الکساندر باستریکین، رئیس کمیته تحقیقات روسیه که یک نهاد مرتبط با دادستانی این کشور است، پیشنهاد کرده «دادگاه بین المللی» با حضور کشورهایی همچون ایران، سوریه و بولیوی برای محاکمه شماری از اعضای نیروهای مسلح اوکراین تشکیل شود.
آقای باستریکین به یک وبسایت خبری وابسته به دولت روسیه گفته است که مسکو ۹۲ عضو نیروهای مسلح اوکراین را به «جنایت علیه بشریت» متهم کرده است.
به گفته وی، روسیه بیش از ۱۳۰۰ تحقیقات جنایی را درباره نظامیان اوکراینی آغاز کرده است.
این مقام ارشد روسی غرب را به «حمایت آشکار» از «ناسیونالیسم اوکراینی» متهم کرده و محاکمه احتمالی با حمایت سازمان ملل متحد را «بسیار مشکوک» خوانده است.
دیوان کیفری بین المللی در لاهه که اوکراین را «صحنه جرم» توصیف و تحقیقات مقدماتی درباره وقوع جنایت جنگی توسط روسیه در اوکراین را شروع کرده است.
رئیس کمیته تحقیقات روسیه در عوض پیشنهاد کرده است که یک دادگاه بین المللی با حضور کشورهایی که «موضع مستقلی در مورد مساله اوکراین» دارند، به ویژه سوریه، ایران و بولیوی، تشکیل شود.
مقامهای ایرانی هنوز به این پیشنهاد واکنش علنی نشان ندادهاند.
آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران اخیرا در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه که به تهران سفر کرده بود گفته بود «در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمیگرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ میشد.»
آقای خامنهای گفته بود «غربیها با روسیه قوی و مستقل بهکلی مخالف هستند».
۹۶ اوکراینی «تحت تعقیب» روسیه هستند
رئیس جمهور روسیه برای پنجمین بار در دوران رهبری آیتالله خامنهای با او دیدار کرد.
تصاویر این دو دیدار نشان میداد که رهبر جمهوری اسلامی ایران به گرمی از آقای پوتین استقبال کرده است.
مقام های جمهوری اسلامی ایران از آغاز تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، با مقام های روسی همدلی نشان داده اند و از اوکراین بابت آنچه تمایل به غرب می خوانند، انتقاد کردهاند.
مقام های روسیه و اوکراین یکدیگر را متهم به جنایت جنگی می کنند اما نهادهای بین المللی ادعای روسیه را به دلیل تجاوز به خاک اوکراین و عملکرد نظامیان آن در این جنگ، نامعتبر میدانند.
رئیس کمیته تحقیقات روسیه گفته است که ۹۶ نفر از جمله ۵۱ فرمانده نیروهای مسلح اوکراین از سوی روسیه تحت تعقیب هستند.
او گفته است اوکراینی های تحت تعقیب، در «جنایت علیه صلح و امنیت بشری» دست داشتهاند.
بیبیسی نتوانسته است ادعاهای مطرح شده توسط الکساندر باستریکین در مصاحبه با وبسایت دولتی روسیه را مستقلا تایید کند و مقام های اوکراینی هم اظهارنظری در این باره نکرده اند.
اوکراین هم این ماه اعلام کرد که در حال بررسی بیش از ۲۱ هزار مورد «جنایت جنگی» و «جنایت تجاوز نظامی» است که گفته می شود توسط نیروهای نظامی روسی از آغاز تهاجم به اوکراین انجام شده است.
دیوان کیفری بین المللی در لاهه هم اوکراین را «صحنه جرم» توصیف کرده و تحقیقات مقدماتی در این باره را آغاز کرده است.
روسیه پس از هفته ها انکار، اوایل اسفند ۱۴۰۰ به اوکراین حمله کرد.
مقام های روسی این حمله نظامی را «عملیات ویژه نظامی» می خوانند و سفیر این کشور در تهران هم خطاب به رسانههای ایران خواسته از همین عبارت به جای تجاوز نظامی استفاده شود.