یک عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز یکشنبه نهم مرداد گفت که احتمالاً به زودی دور جدید مذاکرات احیای برجام در وین برگزار خواهد شد.
یعقوب رضازاده در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت که این تصمیم «با توجه به تلاشهای طرفهای اروپایی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات برجام» گرفته شده است.
به گفته او، در چند روز گذشته اعضای کمیسیون امنیت ملی جلساتی در این مورد با علی باقری، رئیس تیم مذاکرهکننده هستهای داشتند.
یعقوب رضازاده دربارهٔ مکان مذاکرات گفت که «احتمالاً در وین برگزار خواهد شد. البته ما پیشنهاد کردیم مذاکرات در خاک کشور ما باشد ولی در نهایت مکان قطعی مذاکرات بعد از توافق طرفین مشخص میشود.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه گفته بود که متن تفاهم تازهای را برای برونرفت از بنبست مذاکرات احیای برجام به ایران و آمریکا ارائه کرده است. او تاکید کرد که اگر میخواهیم برجام حفظ شود، اکنون زمان تصمیمگیری است.
درپی اظهارات آقای بورل، علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران، روز سهشنبه گفته بود تهران ایدههای خود را به اتحادیه اروپا ارائه خواهد کرد.
این در حالی است که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران روز پنجشنبه گفت، «مردم رسما اعلام میکنند میتوان با مقاومت تحریم را بیاثر کرد.»
در حالی رئیس جمهور ایران از «مقاومت» در برابر تحریم سخن گفته است که جوزپ بورل هشدار داد که اگر این پیشنویس تفاهم به نتیجه نرسد خطر «یک بحران هستهای» وجود خواهد داشت که افزایش انزوای ایران و مردم این کشور را در پی خواهد داشت.
مقاومت مقامهای تهران در برابر احیای برجام در شرایطی است که در نتیجه بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران، ارزش پول ملی کشور بهشدت کاهش یافته و وضعیت اقتصادی جامعه نیز رو به وخامت گذاشته است.
در همین حال ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز پنجشنبه اعلام کرد که ایالات متحده خیلی سریع به پیشنهاد تازه اتحادیه اروپا برای خروج از بنبست در مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام پاسخ خواهد داد و واشینگتن با شرکای اروپایی خود در اینباره در تماس است.
پیش از او در روز ششم مرداد جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت که مذاکرات درباره احیای برجام «از هر نظر تکمیل شده… و این توافق اکنون روی میز است و به ایران بستگی دارد» که آن را بپذیرد یا رد کند.
مذاکرات احیای توافق هستهای برجام که به دنبال روی کار آمدن دولت جو بایدن در وین آغاز شد، پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی برای مدتی متوقف شد.
این مذاکرات در هشتم آذرماه پارسال از سرگرفته و در اسفندماه همان سال متوقف شد. این مذاکرات تاکنون به نتیجهای نرسیده است.
طرفهای غربی، ایران را به مطرح کردن درخواستهای فرابرجامی متهم کرده و هشدار دادهاند که تا ابد نمیتوانند مذاکرات برجام را ادامه دهند و فرصت برای احیای برجام در حال تمام شدن است.
ایران بر حذف نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا اصرار دارد، موضوعی که اخیراً جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا در سفر به خاورمیانه نیز آن را «با قطعیت» رد کرد.
ایران همچنین میگوید دولت فعلی آمریکا باید تضمین دهد که آمریکا بار دیگر از این توافق خارج نمیشود؛ این در حالی است که دولت جو بایدن بارها اعلام کرده ارائه ضمانت از طرف دولتهای آتی جزو اختیارات دولت او نیست.