حمید سجادی، وزیر ورزش ایران، میگوید که در نامه جدید فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا، به فدراسیون فوتبال ایران الزامی در مورد حضور زنان در ورزشگاهها «وجود ندارد».
این اظهارات در حالی است که گزارشهای منتشر شده میگوید فیفا روز هفتم مرداد با ارسال نامهای به فدراسیون فوتبال ایران خواستار آن شده که زنان همانند مردان در ورزشگاهها تماشاگر بازیهای فصل جدید لیگ برتر باشند.
وزیر ورزش و جوانان ایران روز چهارشنبه ۱۲ مرداد در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که «آیا احتمال دارد که با توجه به نامه فیفا در هفتههای اول لیگ جدید ورود زنان به ورزشگاهها آزاد شود؟»، گفت: «ما این موضوع را پیگیری کردیم اما در این نامه پیشنهاد شده و الزامی در این خصوص نبوده. آنچه در نامه نوشته شده پیشنهاد بوده که در واقع همان پیگیریهای قبلی است».
حمید سجادی در ادامه مدعی شد که «تاکنون هم مشکلی در رابطه با حضور خانمها در ورزشگاهها نداشتهایم. یادتان باشد آخرین بار در بازی ایران و عراق هم بانوان ما تشریف آوردند و به بهترین شکل حضورشان رقم خورد».
این ادعا در حالی بیان میشود که در طول چهار دههای که از انقلاب بهمن ۵۷ در ایران میگذرد، جمهوری اسلامی در راستای پیشبرد سیاستهای خود مبنی بر جداسازی زنان و مردان با اتکا به دیدگاههای مراجع تقلید، حضور زنان برای تماشای مسابقات مردان را ممنوع کرده است.
مقامهای جمهوری اسلامی در عین حال مدعی هستند که زیرساختهای لازم برای حضور زنان در ورزشگاهها فراهم نیست و این در حالی است که در مناسبتهای حکومتی از جمله مراسم «سلام فرمانده» که روز پنجم خرداد امسال برگزار شد، به زنان نزدیک به حکومت اجازه حضور در ورزشگاه آزادی داده شد.
وزیر ورزش هم روز چهارشنبه گزینشی بودن فراهم کردن «زیرساختها» برای حضور زنان در ورزشگاهها را تلویحا تایید کرد و گفت: «هر زمان لازم بوده و اراده کردهایم با مجوز دستگاههای مرتبط هماهنگیهای لازم را انجام داده و زیرساخت را فراهم کرده و در استادیوم آزادی هم به بهترین شکل تشریف آوردهاند».
در یکی از نمونههای اخیر اقدام تبعیضآمیز ورزشی حکومت جمهوری اسلامی علیه زنان، تعداد زیادی از زنان در فروردین امسال از طریق وبسایت فدراسیون فوتبال اقدام به خرید بلیت برای تماشای بازی ایران و لبنان کردند، اما اجازه ورود به ورزشگاه «امام رضا» مشهد به آنها داده نشد و ماموران امنیتی برای پراکنده کردن آنها به اسپری فلفل و باتوم متوسل شدند.
وزیر ورزش و جوانان ایران در ادامه سخنانش به سوالی در این مورد نیز پاسخ داده است و در توجیه برخورد خشونتآمیز با زنان در بیرون از ورزشگاه گفت که «در مشهد اصلاً قرار نبود تماشاچی داشته باشیم» و شرایط «از نظر زیرساخت فراهم نبود».
او با این حال افزود: «از جامعه زنان عذرخواهی میکنم که نتوانستیم در مشهد میزبان زنان در ورزشگاه باشیم».
فدراسیون فوتبال ایران پیش از این به فیفا تعهد داده بود که زنان طبق قوانین فدراسیون بینالمللی فوتبال از حق برابر با مردان برای تهیه بلیت و ورود به ورزشگاه برخوردار باشند، اما همواره تنها عده محدودی از زنان به صورت گزینشی اجازه ورود به ورزشگاهها را یافتهاند؛ رویکردی که به گفته برخی کارشناسان و تحلیلگران، شگرد جمهوری اسلامی برای فریب فیفا بوده است.
فیفا که بارها اعلام کرده است زنان ایرانی باید اجازه حضور در ورزشگاهها را پیدا کنند، بهرغم کارزارهای مختلف ایرانیان برای مجازات فدراسیون فوتبال ایران، هیچ اقدام موثری در این زمینه انجام نداده است.
چندی پیش، شهبانو فرح پهلوی در نامهای به جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون جهانی فوتبال، از او خواست که از فرصت جام جهانی برای پیگیری حق حضور زنان ایرانی در ورزشگاهها استفاده کند. او در این نامه نوشت: «شرمآور است که حق بدیهی و عادی زن در سراسر جهان، به محرومیت بدیهی و عادی زن در ایران تبدیل شود.»