در ادامه تنش میان چین با تایوان و آمریکا در پی سفر رئیس مجلس نمایندگان واشینگتن به این جزیره، در حالی که تایوان روز جمعه، ۱۴ مرداد، از نزدیکتر شدن کشتیهای جنگی چین به آبراه مرزی خبر داد، وزیر خارجه آمریکا واکنش چین به سفر نانسی پلوسی را «بهشدت تحریکآمیز» توصیف کرد و گفت چین در صدد هراسافکنی میان همسایگان تایوان نیز هست.
«یک منبع» در تایوان به خبرگزاری رویترز گفت که ده کشتی نیروی دریایی چین بامداد جمعه از میانه تنگه تایوان نیز عبور کردند و هنوز در آن سوی این خط مرزی آبی هستند و همزمان ۲۰ فروند هواپیمای جنگی چین بر فراز منطقه به پرواز درآمده، اما پس از زمانی کوتاه به حریم هوایی چین بازگشتند.
این تحرکات چین در دومین روز از «رزمایش» نظامی جدید این کشور انجام شده است.
از روز سهشنبه این هفته که خانم پلوسی در چارچوب سفر به شرق آسیا قصد خود را برای دیدار از تایوان، با وجود هشدارهای شدید و بیسابقه چین، عملی و با مقامات ارشد تایوان دیدار کرد، بحران میان چین از یکسو با تایوان که متحد آمریکا است تشدید شده و آمریکا تاکید کرده که حامی راسخ تایوان خواهد بود.
چین که سفر نانسی پلوسی را بازی کردن آمریکا با آتش نامیده و گفته بود که بهای سنگینی برای این اقدام خواهد پرداخت، از روز ۱۳ مرداد مانور وسیع نظامی در اطراف تایوان را آغاز کرده است.
خبرگزاری رسمی چین میگوید غیر از ناوشکنها و ناوچههای جنگی، بیش از صد فروند هواپیمای جنگی در این مانور مشارکت دارند.
ارتش چین در روز نخست رزمایش ۱۱ فروند موشک به اطراف آبهای تایوان، در بخشهای شمالی، جنوبی وشرقی آن، شلیک کرد.
همزمان، به گزارش رسانههای چین، موشکهای بالیستیک ساخت چین برای نخستین بار به صورت مستقیم از آسمان تایوان عبور کرد.
وزارت دفاع ژاپن نیز از شلیک ۹ موشک چینی خبر داده و گفته است که چهار فروند از آنها از فراز حریم هوایی تایوان گذشته است.
به عقیده ناظران نظامی، هدف چین برقراری حصر دریایی تایوان است. تنگه تایوان با عرض ۱۵۰ کیلومتر این جزیره کوچک با ۲۲ میلیون جمعیت آن را از چین پهناور جدا میکند.
وزارت دفاع تایوان نیز به نوبه خود، از چند روز پیش هواپیماها، کشتیها و سامانههای دفاع موشکی و توپخانه زمینیاش را به حالت آمادهباش درآورده است.
در این میان، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، که به شرق آسیا سفر کرده، روز جمعه گفت که چین با به راه انداختن بزرگترین مانور نظامی در تنگه تایوان، نه تنها این کشور، بلکه میخواهد همسایگان تایوان را نیز بترساند.
آقای بلینکن برای حضور در اجلاس شش ماهه وزیران خارجه آسهآن، اتحاد ۱۱ کشور همپیمان با آمریکا در شرق آسیا، به منطقه رفته است.
او افزود، هر جا که قوانین بینالمللی به ما اجازه دهد، پرواز خواهیم کرد، کشتیهایمان حرکت خواهد کرد و اقدام خواهیم کرد.
به گفته آقای بلینکن، سفر خانم پلوسی «در راستای اهداف صلحجویانه بود» و «هیچ چیزی» در سیاست آمریکا نسبت به چین تغییر نکرده است.
با این حال، وزیر خارجه آمریکا گفت: «بارها برای چین روشن کردهایم که در جستجوی بحران نیستیم و واکنش افراطی و اقدامات خطرناک چین توجیهی ندارد.»
او اظهار داشت که آمریکا نمیخواهد ببیند که چین و روسیه صلح جهانی را مختل میکنند و اختلافات چین و تایوان باید از راههای مسالمتآمیز حل شود.
خانم پلوسی نیز روز جمعه در توکیو، پایتخت ژاپن، گفت که آمریکا نخواهد گذاشت که چین تایوان را به انزوا بکشاند. او اما گفت که سفرش برای تغییر شرایط منطقه نبوده است.
چین که تایوان را «منطقه شورشی» تلقی کرده و از برنامه ۷۳ ساله خود برای انضمام این جزیره پرقدرت اقتصادی صرف نظر نکرده، حضور مقامات آمریکایی در تایوان را «تشویق به جداییطلبی» این جزیره و استقلال کامل تلقی کرده است.
تایوان در حالی که یک کشور «مستقل» با تمامی مفاهیم عملی آن است، هرگز رسما ادعای استقلال نکرده است، به ویژه آن که چین همواره هشدار داده که چنین گامی موجب آغاز جنگ علیه آن خواهد شد.