حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، شامگاه جمعه، ۲۸ مرداد، «سوگند» خورد که «فارغ از تحقق یا عدم تحقق توافق اتمی ایران»، سازمان او همچنان بر سر حقوق دریایی لبنان پافشاری و مبارزه کند.
به گزارش هاآرتص و خبرگزاری شینهوآ، او در یک سخنرانی تلویزیونی گفت این شائبه در میان برخی از مردم لبنان ایجاد شده که در صورت تحقق توافق هستهای ایران، حزبالله از موضع «بهحق» خود در مورد مناقشه مرزی دریایی با اسرائیل عدول خواهد کرد، اما «این طور نیست».
دولتهای لبنان و اسرائیل از مدتی پیش با وساطت آمریکا مذاکرات غیرمستقیم را برای پایان دادن به مرزهای دریایی مورد اختلاف خود دنبال کردهاند.
نماینده ویژه اعزامی آمریکا در این مذاکرات میانجیگری، عاموس هوکشتاین، بارها میان بیروت و اورشلیم سفر کرده و پاسخهای سران را به طرف مقابل منتقل کرده است.
در حالی که رسانههای اسرائیل تا ماه گذشته از احتمال پیشرفت در این مذاکرات و نزدیک شدن به توافق بر سر مرزهای دریایی خبر میدادند، در پی آخرین سفر آقای هوکشتاین به اورشلیم در اوایل ماه جاری میلادی و دیدار او با یائیر لاپید، نخست وزیر دولت موقت اسرائیل، اعلام شد که موضع دولت لبنان در برابر آخرین درخواستهای اسرائیل، دولت اسرائیل را ناخشنود و از رسیدن به توافق دور کرده است.
با این حال، به گزارش خبرگزاری شینهوآ، آقای هوکشتاین خود هنوز نسبت به دستیابی به راهکاری برای این مناقشه مرزی دریایی «خوشبین» است.
ترسیم خطوط مرزی در قبال آبهای دریای مدیترانه بین این دو کشور کوچک همسایه شمالی و جنوبی در آسیای غربی که هنوز رسما درگیر جنگ محسوب میشوند، از نظر بهرهبرداری از حوزههای گازی کشف شده سالهای اخیر در مدیترانه اهمیت فوقالعاده دارد.
اسرائیل پس از بهرهبرداری از دو حوزه که اسامی «لویاتان» و «تامار» را برای آنها انتخاب کرده و گاز استخراجی آن را نیز پیشاپیش به شماری از کشورها صادر میکند، اکنون بر پیشرفت روند بهرهبرداری از حوزه «کاریش» متمرکز است.
با وجود آن که اسرائیل از سه ماه پیش تجهیزات سنگین و اسکله عظیم شناور را به «کاریش» نزدیک کرده، حزبالله نسبت به «سرقت منابع لبنان» از سوی اسرائیل هشدار داده و در این راستا، ماه گذشته چهار فروند پهپاد شناسایی را به نشانه «هشدار» به فراز منطقه فرستاد، که ارتش اسرائیل آنها را خنثی کرد.
حسن نصرالله در سخنان شامگاه ۲۸ مرداد خود در حالی که گفت نماینده آمریکایی «وقت را تلف کرده» و «زمان زیادی باقی نمانده»، افزود اگر نتیجه میانجیگری او «حق را به لبنان داده باشد»، «ما به سوی صلح میرویم».
از سوی دیگر، دبیرکل حزبالله گفت اگر لبنان به حقوق خود نرسد، به سمت «تشدید» وضعیت حرکت میکنیم.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، دو هفته پیش در واکنش به اظهارات مشابه نصرالله گفته بود، «کاریش» مال ماست. جنگ نمیخواهیم اما اگر لازم باشد، به آن ورود میکنیم.