مرکز آمار ایران با تایید افزایش نرخ تورم سالانه در ایران گزارش داد که در مردادماه در میان خوراکیها، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل در گروه «نان و غلات» و همچنین سسهای مایونز و گوجه فرنگی بوده است.
تازهترین گزارش ماهانه تورم در ایران که مربوط به مرداد ۱۴۰۱ است، روز سهشنبه، اول شهریور، از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد.
مرکز آمار یک نهاد دولتی و وابسته به سازمان برنامه و بودجه ایران است و سازمان دیگری به ویژه سازمانهای غیردولتی گزارشی از وضعیت آمار در ایران ارائه نمیکنند.
پیشتر برخی مقامهای صنفی کارگری در ایران آمار واقعی تورم در ایران را بالاتر از آن چه دولت اعلام میکند، دانستهاند و گزارشهای میدانی رسانهها در کشور نیز نشان میدهد میزان رشد قیمتها در کشور بسیار بیشتر از رقمی است که این نهاد رسمی یا مقامهای حکومتی اعلام میکنند.
با این حال، گزارش مرکز آمار ایران تایید میکند که در گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات، «انواع دارو، غذاهای سرو شده در رستوران و اجارهبها» بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
تایید افزایش تورم در حوزه مسکن در حالی است که عبدالله اوتادی، عضو اتحادیه مشاوران املاک، در خردادماه امسال اعلام کرد تنها در سه سال گذشته، اجارهبها ۳۰۰ درصد افزایش یافته است.
بر اساس گزارش رسمی مرکز آمار، در کل، نرخ تورم سالانه مرداد برای خانوارهای کشور به ۴۱.۵ درصد رسیده که نسبت به آمارهای ماه قبل، یک درصد افزایش را نشان میدهد.
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.
همچنین در آمارهای تفکیکی مرکز آمار از تورم در مردادماه آمده که نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری ٠.٩ درصد افزایش داشته و به ۴۰.۹ درصد رسیده و این نرخ برای خانوارهای روستایی ١.٢ درصد افزایش داشته و به ۴۴.۴ درصد رسیده است.
تداوم روند افزایشی نرخ تورم در ایران بهویژه در مورد اقلام خوراکی در حالی است که مرکز آمار ایران در گزارش ماهانه خود از تورم در تیرماه نیز اعلام کرده بود که اقلام خوراکی در آن ماه نسبت به تیرماه پارسال ۹۰.۲ درصد افزایش داشت.
حذف ارز ترجیحی در ماههای گذشته موجب افزایش افسارگسیخته قیمت کالاهای اساسی در ایران شده و معینالدین سعیدی، نماینده مجلس، اواخر اردیبهشت از تورم ۴۰۰ درصدی برخی کالاهای اساسی خبر داده بود.
دولت سیزدهم از اردیبهشت ۱۴۰۱ پرداخت یارانه نقدی به ۹ دهک جامعه را حذف کرد و هنوز وعدهها در زمینه توزیع کالابرگ الکترونیک برای کالاهای ضروری معیشتی به قیمت شهریور سال گذشته عملی نشده است.
پیشتر عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی در دولت روحانی، دولت ابراهیم رئیسی را شایسته عنوان «فوق سلطان چاپ پول» دانسته و یکی از مهمترین دلایل تورم و گرانیهای اخیر را چاپ بیش از اندازه پول عنوان کرده است.
به گفته آقای همتی، دولت سیزدهم در سال گذشته ۱۴۲ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است.
اما دولت ابراهیم رئیسی بارها در برابر انتقادها در زمینه افزایش شدید قیمتها از خود دفاع کرده و سیاستهای اقتصادی خود را «جراحی اقتصادی» توصیف کرده است.