یک ناو آمریکایی تلاش نیروی دریایی سپاه پاسداران برای توقیف یک شناور اکتشافی بدون‌سرنشین و کنترل از راه دور خود را ناکام گذاشت.

ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا روز سه‌شنبه هشتم شهریور با اعلام این خبر گفت کشتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نام «شهید بازیار» ابتدا این شناور متعلق به نیروی دریایی آمریکا را توقیف کرد و سپس در حال یدک کشیدن آن بود که با نزدیک شدن یک ناو و هلی‌کوپتر آمریکایی آن را رها کرد.

در بیانیه ناوگان پنجم آمده که این شناور هفت متری مجهز به چندین حسگر، رادار و دوربین است که در آب‌های بین‌المللی در حال جمع‌آوری داده‌های ناوبری و سایر اطلاعات بود.

به گفته نیروی دریایی آمریکا، هنگامی که دیده شد کشتی ایرانی در حال یدک کشیدن این شناور اکتشافی است، نیروهای ایالات متحده ناو تاندربولت را که آن اطراف در حال گشت‌زنی بود اعزام کردند.

همچنین یک هلیکوپتر از مقر ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین عازم محل شد.

تیموتی هاوکینگز، یک سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده، می‌گوید ناو و هلی‌کوپتر آمریکایی بارها با کشتی سپاه پاسداران تماس گرفتند و به‌دنبال اقدامات صورت گرفته، نهایتا کشتی سپاه شناور آمریکایی را رها کرد.

دریاسالار برد کوپر، معاون فرمانده فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا، در بیانیه‌ای گفته که «اقدامات نیروی دریایی سپاه پاسداران غیرقابل توجیه و مغایر با رفتار یک نیروی دریایی حرفه‌ای است».

او افزود که نیروی دریایی آمریکا «هوشیاری خود را حفظ خواهد کرد و هر جا که قوانین بین‌المللی اجازه دهد اقدام به پرواز، دریانوردی و انجام عملیات می‌کند و در عین حال نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین را در سرتاسر منطقه ترویج می‌کند».

همچنین فرماندهی مرکزی ایالا متحده، سنتکام، نیز با صدور بیانیه‌ای اقدام ایران را «نشان‌دهنده ادامه فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده، غیرقانونی و غیرحرفه‌ای ایران در خاورمیانه» توصیف کرد.

این بیانیه از عملکرد خدمه ناو تاندربولت ستایش کرده و گفته که آنها «اقدام غیرقانونی» ایران در توقیف شناور اکتشافی آمریکا را «خنثی» کردند.

این شناور اکتشافی با یک بال‌ به ارتفاع پنج متر از انرژی خورشیدی و باد برای حرکت استفاده می‌کند و می‌تواند تا یک‌سال در ماموریت‌های اقیانوسی به سر ببرد و از راه دور توسط عامل انسانی کنترل می‌شود.

شناور یاد شده می‌تواند طیف وسیعی از داده‌های اقیانوسی، ناوبری و هواشناسی و همچنین اطلاعات استراتژیک را گردآوری کند.

نمونه شناور بدون سرنشین آمریکا که یک بال به ارتفاع پنج متر دارد و از انرژی خورشیدی و باد برای حرکت استفاده می‌کند
نمونه شناور بدون سرنشین آمریکا که یک بال به ارتفاع پنج متر دارد و از انرژی خورشیدی و باد برای حرکت استفاده می‌کند

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران هنوز به این خبر واکنش نشان نداده‌اند اما طی سال‌های گذشته نزدیک شدن قایق‌های تندرو سپاه به ناوهای آمریکایی بارها خبرساز شده بود.

سپاه پاسداران همچنین در چند مورد نفتکش‌های خارجی را در خلیج فارس توقیف کرده است، موضوعی که کشورهای غربی از آن به عنوان «دزدی دریایی» یاد کرده‌اند.

دور جدید تنش‌های نظامی میان سپاه و نیروهای آمریکایی در خلیج فارس در حالی است که طی هفته‌های گذشته مذاکرات هسته‌ای به مراحل حساس خود رسیده است.

همچنین طی روزهای گذشته ایران از دریافت پاسخ آمریکا به پیشنهاداتش در رابطه با احیای برجام خبر داده است و دیگر کشورهای عضو برجام نیز نسبت به توافق هسته‌ای ابراز خوشبینی کرده‌اند.

«تشدید عملیات نظامی علیه ایران»

در همین حال، یک فرمانده ارشد «سنتکام»، فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه، اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد صرف‌نظر از محتوای توافق احتمالی هسته‌ای با ایران، عملیات نظامی خود را علیه فعالیت‌های خصمانۀ جمهوری اسلامی در خاورمیانه تشدید کند.

به گزارش شبکه خبری اسرائیلی «آی ۲۴ نیوز»، ژنرال الکسس گرین‌کِویچ فرمانده نیروی هوایی سنتکام، به حکومت تهران هشدار داد که عزم و اراده آمریکا را آزمایش نکند.

او همچنین گفت که همکاری‌های آمریکا و کشورهای منطقه نه یک ناتوی خاورمیانه‌ای بلکه ساختاری برای مبادله اطلاعات است.

هفتۀ گذشته اعلام شد که موضوع اصلی ملاقات بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، طرح‌ریزی گزینۀ مشترک نظامی معتبر علیه جمهوری اسلامی ایران است.