برخورد مینی‌بوس بمب‌گذاری شده به یک مرکز پلیس هرات، ده‌ها خانه را ویران کرد و دستکم هشت کشته و ۵۰ مصدوم به جا گذاشت. هنوز هیچ گروهی مسئولیت حمله را بر عهده نگرفته اما اشرف غنی، طالبان را به این سوءقصد متهم کرد.

در ساعات پایانی جمعه ۱۲ مارس، انفجار مهیبی حوزه چهاردهم پلیس هرات را لرزاند. وحید قتالی، والی هرات گفته که هفت غیرنظامی و یک مامور پلیس کشته و بیش از ۵۰ نفر مصدوم شده‌اند. مسئولان بیمارستان هرات اعلام کرده‌اند که پنج نفر از مجروحان وضعیت وخیمی دارند و احتمال افزایش تعداد قربانیان زیاد است. اعلام شده که حداقل ۲۰ خانه در اطراف محل انفجار نیز ویران شده‌اند.

هنوز هیچ گروهی مسئولیت این سوءقصد را بر عهده نگرفته اما اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان با صدور اطلاعیه‌ای شدیداللحن، نیروهای طالبان را عامل این حمله خواند و گفت: «آنها به جنگ و خشونت نامشروع علیه مردم افغانستان ادامه می‌دهند و بار دیگر نشان دادند که راه حلی مسالمت‌جویانه برای بحران موجود ندارند.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان اما هرگونه دخالت شورشیان این گروه در حمله را رد کرد. این در حالی است که غرب افغانستان و هرات، کانون تحرک اعضای طالبان و عملیات علیه نیروهای امنیتی و دولتی است.

با وجود مذاکرات صلح با طالبان، افغانستان در ماه‌های گذشته شاهد تشدید خشونت و حملات تروریستی بوده و تعداد زیادی از روزنامه‌نگاران، کنشگران و مقامات دولتی، آماج ترورهای هدفمند بوده‌اند.

Afghanistan Autobombenanschlag in Herat

طبق توافق صلح امضا شده بین آمریکا و طالبان در فوریه ۲۰۲۰، قرار بود همه نیروهای خارجی تا ماه مه سال جاری از افغانستان خارج شوند. در همین راستا ترامپ در آخرین روزهای زمامداری‌اش تعداد نیروهای آمریکایی در افغانستان را به ۲۵۰۰ نفر کاهش داد.

دولت بایدن اما طالبان را به عدم پایبندی به مفاد توافق متهم می‌کند. رئیس جمهور جدید آمریکا دستور بازنگری در توافق دوحه و در نظر گرفتن تضمین‌های امنیتی طالبان مانند قطع رابطه با شبکه تروریستی القاعده را صادر کرده  است. در بازبینی این توافق، دولت امریکا بررسی می‌کند که طالبان تا چه حد به تعهداتش عمل و ارتباطش با سایر گروه‌های تروریستی را قطع کرده، خشونت را کاهش داده و چقدر در مذاکرات صلح واقعی با دولت افغانستان پیش رفته است.

حمله  مرگبار هرات در حالی صورت گرفته که روز جمعه، شورای امنیت سازمان ملل، افزایش حمله به غیرنظامیان در افغانستان را “عمیقا نگران‌کننده” خواند. سازمان ملل می‌گوید از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰ دستکم ۱۰۰هزار غیرنظامی در کشمکش‌های داخلی افغانستان کشته یا زخمی شده‌اند.