فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی می‌گوید خرید جنگنده‌های سوخو-۳۵ از روسیه «در دستور کار» نیروی هوایی ایران قرار گرفته است.

حمید واحدی این مطلب را روز یک‌شنبه ۱۳ شهریور در گفت‌وگو با خبرگزاری برنا اعلام کرده و افزود که «خرید سوخو-۳۰ در برنامه نیست و فعلاً خرید سوخو-۳۵ از روسیه مطرح است.»

او در ادامه نیز گفت که «تصمیم‌گیری نهایی در زمینه خرید سوخو-۳۵ از روسیه در اختیار فرماندهی ارتش و فرماندهی ستاد کل نیروهای مسلح است و امیدواریم بتوانیم در آینده به این جنگنده‌های نسل ++۴ دست پیدا کنیم.»

جت جنگنده نسل چهارمِ (نسل ++۴) مورد اشاره حمید واحدی، یک طبقه‌بندی کلی از هواپیماهای جنگنده در خدمت ارتش‌ها، تقریباً از سال ۱۹۸۰ تا امروز است که ویژگی‌های طراحی دهه ۱۹۷۰ را در خود دارد.

علی‌رغم ظهور جنگنده‌های نسل ۵، برخی ارتش‌ها همچنان از جت‌های نسل ۴ نیز استفاده می‌کنند.

به تازگی مؤسسه مطالعهٔ جنگ، پژوهشگاهی مستقر در واشینگتن که روزانه اخبار جنگ روسیه علیه اوکراین را پوشش می‌دهد، در گزارشی به نقل از برخی منابع نوشته بود که ایران احتمالاً در ازای ارسال پهپاد به روسیه، جنگندهٔ سوخو-۳۵ دریافت می‌کند.

این خبر در رسانه‌های روسی به‌طور گسترده بازنشر شده اما هیچ‌یک مطلبی اختصاصی در این رابطه ارائه نکرده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس دو هفته پیش گزارش داد که روسیه از ایران صدها پهپاد دریافت کرده است که می‌تواند از آنها در جنگ علیه اوکراین استفاده کند و این علی‌رغم هشدارهای ایالات متحده است که از تهران خواسته بود از ارسال این پهپادها به روسیه خودداری کند.

یک هفته پس از اعلام آن خبر، مقامات دولت آمریکا گفتند که این هواپیماهای بی‌سرنشین ایرانی «نقایص بسیاری» دارند و روسیه برای استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ خود علیه اوکراین به مشکلات فنی برخورده است.

ناوگان هوایی ایران، چه نظامی و چه غیرنظامی، بسیار فرسوده است و تحریم‌های خارجی یکی از دلایل عدم رفع این مشکل معرفی می‌شود.

ایران جت‌هایی از نسل‌های قبلی سوخو خریداری کرده است که شماری از آنها پیشتر دچار نقص فنی و سانحه شده‌اند؛ ازجمله یک فروند سوخو-۲۲ که ۱۲ مرداد امسال در شیراز دچار سانحه شد و خلبانان آن ناچار به پراندن صندلی و خروج از هواپیما شدند.

امید نیروی هوایی جمهوری اسلامی به دست یافتن به جنگنده سوخو-۳۵ در حالی بیان می‌شود که شرکت «یونایتد ایرکرافت»، سازنده جنگنده‌های سوخو و میگ که بیشتر سهام آن متعلق به «روس تک» است، خود اکنون تحت تحریم‌های غرب قرار گرفته است.