کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی در بیانیهای مطبوعاتی، ضمن محکوم کردن حمله سایبری اخیر ایران به آلبانی با این کشور اروپایی عضو ناتو ابراز همبستگی کردند.
به گزارش العربیه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» پنجشنبه ۱۷ شهریور، در بیانیهای مطبوعاتی تاکید کرد با موضع دولت آلبانی درباره منشأ حملات سایبری اخیر علیه این کشور که حکومت ایران را در ارتباط با آن مسئول دانسته، همصدا است و از آن حمایت میکند.
ناتو ضمن محکوم کردن حملات سایبری ایران به آلبانی، هدف از انجام چنین اقداماتی را «بیثبات کردن و آسیب رساندن به امنیت» این کشور عضو این سازمان دانسته و تاکید کرد که ناتو و متحدان آن، از آلبانی برای تقویت قابلیتهای دفاع سایبری خود، پشتیبانی خواهند کرد.
در این بیانیه، از کسانی که اقدام به حملات سایبری علیه آلبانی کردهاند، با عبارت «بازیگران بدخواه» یاد شده و گفته شده که این حملات سایبری ایران با هدف «تخریب زیرساختهای حیاتی»، «تعطیل کردن خدمات عمومی»، «دستبرد زدن به اطلاعات و سرقت مالکیت معنوی» و «از کارانداختن فعالیتهای نظامی» آلبانی صورت گرفته است.
در بخش دیگری از این بیانیه به «فضای مجازی آزاد، باز، صلحآمیز و امن» بهعنوان یکی از اصول ناتو اشاره شده و از همه کشورها نیز خواسته شده که به تعهدات بینالمللی خود برای حفظ صلح و امنیت، احترام بگذراند.
اظهارات دفتر مطبوعاتی ایالات متحده در ناتو
دفتر مطبوعاتی ایالات متحده در سازمان آتلانتیک شمالی به بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد نتیجه تحقیقات و بررسیها نشان میدهد حمله سایبری به آلبانی از سوی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران موارد مطرح شده پیرامون این حمله را «بیاساس» خوانده است. نخست وزیر آلبانی اعلام کرده حمله سایبری تیرماه ۱۴۰۱ با هماهنگی و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران انجام شده و از این رو دستور به قطع کامل روابط دیپلماتیک با جمهوری اسلامی را داده است.
دفتر مطبوعاتی ایالات متحده در سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو، روز پنجشنبه در پاسخ کتبی اختصاصی به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، اعلام کرد نتیجهگیری ما این است که دولت ایران این رفتار خطرناک و غیرمسئولانه را انجام داده و مسئول هک و افشای اطلاعات این عملیات است.
این دفتر همچنین گفت عملکرد ایران، ناقض تمامی استانداردهای مسئولیت در زمان صلح از سوی یک دولت در حوزه سایبری است و یکی از این استانداردها، خودداری از وارد کردن صدمه جدی به زیرساختهایی است که اجازه میدهد به مردم خدمات ارائه شود.
بر اساس این گزارش از دیدگاه آلبانی، شبکههای دولتی، بخشی از زیرساختهای اساسی محسوب میشوند. فعالیتهایی با نیت بدخواهانه از سوی یک دولت که با قصد حمله به شبکه اساسی و زیربنایی انجام میشود، عملیات خدمات رسانی به مردم را مختل میکند که باعث واکنشهایی زنجیرهای در داخل کشور و حوزه جهانی میشود، امکان آسیبرسانی و خطر به مردم را بالا میبرد و ممکن است به درگیری یا خارج شدن شرایط از حال عادی منجر شود.
دفتر مطبوعاتی ایالات متحده در سازمان آتلانتیک شمالی با اشاره به تاثیرات احتمالی داخلی، منطقهای، و بینالمللی چنین اقداماتی گفت واشنگتن همچنان از آلبانی حمایت میکند و از شرکا و متحدان خود نیز میخواهد بازیگران سایبری خرابکار را در قبال اقداماتشان مسئول بدانند.
این در حالی است کارن ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه با اشاره به حملات سایبری جمهوری اسلامی به آلبانی، از احتمال بهکارگیری ماده پنجم منشور سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در مقابله با این حملات خبر داده بود.
او در پاسخ به پرسشی درباره واکنش آمریکا به این اقدام جمهوری اسلامی بر ضد یک عضو ناتو گفت: «اعضای ناتو هریک به طور مستقل در مورد چگونگی پاسخ به حملات سایبری تصمیمگیری خواهند کرد.»
در همین روز، شورای امنیت ملی آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران را در قبال اقدامات مخل امنیت و تهدید متحدانش پاسخگو خواهد کرد.»
در همین ارتباط، پلیس ضدتروریسم در آلبانی روز پنجشنبه سفارت تخلیه شده جمهوری اسلامی ایران در تیرانا را جستجو کرد.
اقدام پلیس ساعاتی پس از آن صورت گرفت که دیپلماتهای ایرانی به دنبال قطع روابط دیپلماتیک آلبانی با ایران اسنادی را در داخل ساختمان سوزاندند و ساختمان را ترک کردند.