مردم سوئد روز یکشنبه ۲۰ شهریور به پای صندوقهای انتخاباتی رفتهاند تا در رقابتی که تنگاتنگتر از هر زمان دیگر توصیف شده، به احزاب مورد نظر خود رای بدهند.
به گفته ناظران، انتظار میرود که نتیجه این انتخابات، یک حزب پوپولیستی ضد مهاجرت را تقویت کند که قول داده است تیراندازیها و سایر خشونتهای گروهی را که احساس امنیت بسیاری از مردم سوئد را سلب کرده است، سرکوب کند.
اقبال شهروندان به این حزب به دنبال مهاجرت گسترده به سوئد در سالهای اخیر و همزمان افزایش جرم و جنایت در محلههای مهاجرنشین افزایش پیدا کرده است.
حزب حاکم سوسیال دموکرات که جناح چپ میانه است و در انتخابات یکصد سال اخیر قوی بوده، به رهبری ماگدالنا آندرسون، نخستوزیر کنونی، در این دور از انتخابات وارد رقابتی سخت با احزاب راستگرایی شده که در دوره اخیر در جامعه سوئد بهشدت تقویت شدهاند.
کارزار انتخاباتی این بار بر مقابله با جرم و جنایت فزاینده و تیراندازیهای باندهای تبهکاران در خیابانهای شهرها، گرانی مایحتاج اساسی و بهویژه بهای انرژی، متمرکز است. افزایش ناخشنودی از مهاجران نیز در این دوره از انتخابات با صراحت بیشتری ابراز شد.
اگر حزب خانم آندرسون اکثریت کرسیهای پارلمانی را کسب کند و بتواند ائتلافی باثبات با احزاب دیگر، مانند احزاب میانه و چپ تشکیل دهد، در قدرت خواهد ماند.
اما شواهد دیگری این احتمال را تقویت کرده که دولتی شامل ائتلاف احزاب راست، با رهبری راست افراطی که «دموکراتهای سوئد» نامیده میشود، قدرت را از سوسیال دمکراتها سلب کند.
رایدهندگان سوئدی به خبرگزاریها گفتهاند که کارزار انتخاباتی این بار مملو از توهین و نفرتپراکنی بود و چنددستگی در جامعه را عمیقتر کرد.
رایدهندگان جناح میانه و چپ جیمی آکسسون، رهبر «دموکراتهای سوئد» را «نژادپرست» و «متنفر از زن» مینامند و مدعی هستند که او با تقلید از دونالد ترامپ به محبوبیت زیادی دست یافت. آقای اکسون ۱۲ سال سابقه عضویت در پارلمان دارد.
آخرین نظرسنجیهای پیش از آغاز رایگیری نتایج متفاوت و پیچیدهای را پیشبینی کرده است: دو نظرسنجی بقای سوسیال دمکراتها را عنوان کرده اما یک نظرسنجی اندکی تفاوت به سود جناح راست را پیشبینی کرده است.
خانم آندرسون که سال گذشته برای اولین بار در تاریخ سوئد به نخستوزیری رسید، گفته است که رویههایی را که در یک سال دوران نخستوزیریاش اعمال کرد، برای دفاع از خانوادهها ادامه خواهد داد. اقدام مهم او در ماههای گذشته حمایت از پیوستن سوئد به پیمان ناتو بود. وی محبوبتر از حزبش توصیف شده است.
احزاب رقیب او طیفی از احزاب میانه- راست و راست افراطی هستند، مانند لیبرالها، میانهروها، دموکرات مسیحیها، و «دمکراتهای سوئد» که بر خلاف نامش، راست افراطی است. «دموکراتهای سوئد» به تازگی از میانهروها به رهبری اولف کریسترسون پیشی گرفته و به حزب دوم سوئد مبدل شدهاند.
رایگیری در ساعت شش عصر به وقت محلی تمام میشود و انتظار میرود که زمان کوتاهی پس از آن، نتایج اولیه اعلام شود.