قائم مقام بانک مرکزی ایران می‌گوید: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، حساب‌های بانکی که بیش از ۱۰۰ تراکنش در ماه داشته باشند و ارزش جا‌به‌جایی آن‌ها ماهانه به بیش از ۳۵ میلیون تومان برسد، باید مالیات پرداخت کنند.

اصغر ابوالحسنی روز یکشنبه ۲۰ شهریور از این حساب‌های بانکی با عنوان «حساب‌های تجاری» نام برد و هدف از این اقدام را، «تفکیک حساب‌های تجاری از غیرتجاری» و «ایجاد شفافیت در نظام اقتصادی» عنوان کرد.

با این حال سخنگوی بانک مرکزی پس از اعلام این خبر اعلام کرد که مبنای محاسبه میزان «واریز به حساب» است نه «تراکنش».

مصطفی قمری‌وفا روز دوشنبه ۲۱ شهریور به خبرگزاری ایلنا گفت: «حساب‌های بانکی یک فرد اگر دو شرط را به‌طور همزمان داشته باشد، ممکن است حساب تجاری تلقی شود. اول این‌که تعداد واریز به حساب بیش از ۱۰۰ فقره باشد و در عین حال مجموع مبلغ واریزی هم بیشتر از ۳۵۰ میلیون ریال باشد.

بر اساس اعلام بانک مرکزی، تاکنون ۲۲۰ هزار حساب تجاری در کشور شناسایی شده است و به گفته قائم مقام بانک مرکزی، ارسال پیامک به افراد درباره تجاری یا غیرتجاری بودن حساب‌های آن‌ها از ابتدای ماه مهر آغاز خواهد شد.

شناسایی حساب‌های تجاری و گرفتن مالیات از دارندگان آن‌ها در حالی صورت می‌گیرد که دو نهاد بزرگ اقتصادی زیر نظر دفتر رهبر جمهوری اسلامی، «ستاد اجرایی فرمان امام» و «آستان قدس رضوی»، از پرداخت مالیات معاف هستند.

خبرگزاری تسنیم روز ۱۴ شهریور امسال در گزارشی اعلام کرده بود که از مجموع ۱۸۵ هزار میلیارد تومان مالیات‌های دریافتی در پنج ماه نخست امسال مجموع سهم نهادها و بنیادهای انقلاب اسلامی و آستان قدس رضوی تنها حدود ۱۱۸ میلیارد تومان بوده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا نیز پیشتر در سال ۱۳۹۸ در گزارشی اعلام کرده بود که بنیادها و نهادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی با وجود سهم ۱۰ درصدی از اقتصاد ایران، سالانه تنها هشت هزارم درصد از مالیات کل کشور را پرداخت می‌کنند.