ایران طی شش ماه اخیر بیش از ۱۳۵۰۰۰ پناهجوی افغانستانی که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان به این کشور پناهنده شده‌اند، را به زور از ایران اخراج کرده است.

یافته‌های «آژانس خبری پژواک» نشان می‌دهد که از ۲۲ مارس سال جاری تاکنون بیش از ۲۵۲۰۰۰ مهاجر افغانستانی به اجبار از ایران و پاکستان اخراج شده‌اند، که بیش از نیمی از این پناهجویان را ایران اخراج کرده است.

به گفته این خبرگزاری، مقامات ایران و برخی کشورهای دیگر با پناهجویان افغانستانی «رفتار بسیار بد»ی داشته‌اند، اما افغان‌ها به دلیل نیازمندی و نگرانی از وضعیت خود در صورت بازگشت به کشور‌شان، مجبور شدند ناملایمات را تحمل کنند.

یک پناهجوی افغانستانی که ساکن ولسوالی بگرام پروان است و یک هفته پیش از ایران اخراج شده است، می‌گوید از آنجایی که پیش از خروج آمریکا از افغانستان و تغییر رژیم این کشور در یک «سازمان دولتی» کار می‌کرد، نگران بود که برایش اتفاقی بیفتد، و به همین خاطر هم به ایران مهاجرت کرد.

او گفت: «به خاطر فقر به ایران رفتم. چهار ماه آنجا کار کردم و سپس از مسیرهای قاچاق به ترکیه رفتم. پلیس مرا به همراه دوستانم در مرز دستگیر کرد و به ایران بازگرداند. دولت ایران هم پس از یک هفته حبس، ما را به افغانستان مسترد کرد.»

طارق فرهادی، کارشناس سیاسی در این باره به «پژواک» می‌گوید که وضعیت سیاسی و اقتصادی ایران خوب نیست، و به همین دلیل هم مقامات ایرانی افغان‌های مهاجر را مورد خشونت قرار می‌دهند تا روند بازگشت آنها را تسریع کنند.

به گفته وی، ایران با خشکسالی و افزایش قیمت‌ها مواجه است، زیرا مذاکرات با آمریکا به نتیجه مثبتی نرسیده است. او افزود دولت ایران در تلاش است تا به نحوی مردم خود را تسکین دهد، و برای این منظور افغانستانی‌ها را هدف قرار می‌دهد.