بر اساس آمار موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم (Sipri)، برای نخستین بار از سال ۲۰۰۵، تجارت جهانی اسلحه در پنج سال گذشته، اگر چه شاهد روند کاهشی هر چند اندک (۰.۵- درصد) بوده اما فروش آمریکا، فرانسه و آلمان همچنان افزایشی بوده است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، بر اساس اطلاعات این موسسه تحقیقاتی، کاهش صادرات روسیه و چین در مقابل افزایش فروش ایالات متحده، فرانسه و آلمان قرار داشته، همچنین خریدها در خاورمیانه، شمال آفریقا، ژاپن و کره جنوبی در حال رشد است.
«الکساندرا کویمووا» از نویسندگان این گزارش سالانه موسسه تحقیقاتی سوئد معتقد است، بی تردید همهگیری کووید-۱۹ هم در توزیع و هم در امضای توافق نامههای جدید تاثیرگذار بوده است.
براساس بررسی جدید انجام شده، آمریکا ۳۷ درصد از فروش تسلیحات را در جهان در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به خود اختصاص داده و به ۹۶ کشور جهان سلاح فروخته است. به این ترتیب در مقایسه با آمار سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵، فروش آمریکا ۱۵ درصد افزایش داشته است.
بین ۹۶ کشور خریدار سلاح از آمریکا، میزان خریداری شده توسط رژیم اسرائیل ۳۳۵ درصد و قطر ۲۰۸ درصد افزایش داشته است.
صادرات تسلیحات به کشورهای خاورمیانه ۲۵ درصد افزایش داشته و عربستان بزرگترین واردکننده تسلیحات جهان است.
واردات تسلیحات عربستان ۶۱ درصد و قطر ۳۶۱ درصد طی این سالها رشد داشته است.
بر اساس این گزارش، صادرات روسیه به موجب کاهش تقاضای هند به عنوان بزرگترین وارد کننده اسلحه در جهان بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۱۹ ضربه سختی دید. تصمیم دولت هند برای توسعه صنعت داخلی در حوزه نظامی سبب شد تا خرید تجهیزات نظامی از روسیه را به بیش از نیمی از مجموع خریدهای قبلی کاهش دهد.
صادرات نظامی چین نیز به دلیل مشکلات دستیابی به بازار کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در این بازه شاهد کاهش هشت درصدی بود. پاکستان نیز اگر چه به عنوان خریدار اصلی پکن، واردات خود را به میزان قابل توجهی کاهش داده اما اسلام آباد اخیرا یکی از بزرگترین خریدهای سلاح چینی را تایید کرده که تا سال ۲۰۲۸ به طور کامل تحویل داده خواهد شد.
این در حالیست که فرانسه به طور قابل توجهی (۴۴ درصد) صادرات سلاح خود را افزایش داده است. به عقیده محققان موسسه استکهلم، پس از دو دهه تلاش فرانسه، موفقیت این کشور در فروش هواپیمای جنگی رافال، از دلایل اصلی این افزایش آمار صادرات است.
با توجه به صادرات سلاح فرانسه به ۷۰ کشور جهان، هند، مصر و قطر خریدار ۵۹ درصد این تجهیزات بوده اند.
افزایش بیش از ۲۰ درصد فروش سلاح آلمان نیز به موجب فروش زیر دریاییها گزارش شده است.
بر خلاف پاریس، برلین در سال ۲۰۱۸ فروش سلاح به عربستان سعودی را ممنوع کرد. با این حال کره جنوبی یک چهارم سلاح های ساخت آلمان را خریداری کرده است.
آمریکا، روسیه، فرانسه، آلمان و چین سه چهارم مجموع فروش جهانی تسلیحات نظامی را به خود اختصاص داده اند.
بزرگترین صادرکنندگان تسلیحات نظامی در جهان
بزرگترین وارد کنندگان تسلیحات نظامی در جهان