جنبش فلسطینی حماس پس از ده سال، روابط خود با سوریه را از سر گرفت.
حماس روز جمعه ۲۴ شهریور در بیانیهای گفت که به ایجاد روابط مستحکم با سوریه و گسترش آن در راستای «خدمت به اهداف عادلانه ملت فلسطین، با محوریت آرمان فلسطینی، متعهد است».
بیانیه حماس میافزاید که این اقدام با «سرعتی که در روند منطقهای و بینالمللی دیده میشود و تحولات مهم برای آرمان ملت فلسطین» مقارن شده است.
حماس سپس از «رهبری و مردم سوریه» به خاطر «ایستادگی در کنار ملت فلسطین و آرمان عادلانه این ملت» قدردانی کرد.
این جنبش همچنین ابراز «امیدواری» کرد که سوریه «نقش و جایگاه خود را در میان کشورهای عربی و اسلامی احیا کند» تا «تلاشهای صادقانه رهبری سوریه برای بازگرداندن ثبات، امنیت، رفاه و پیشرفت» این کشور به ثمر برسد.
حماس زمان کوتاهی پس از آغاز بحران سوریه که در ادامه به یک جنگ خونین و طولانی منجر شد، با حمایت از گروههای معارضین، در برابر حکومت بشار اسد موضع گرفت.
این جنبش نظر به خاستگاه خود که متکی بر جنبش مصری اخوانالمسلمین است، با معترضین اسلامگرای مسلح ابراز همدلی کرده بود. حکومت بشار اسد در واکنش، سران حماس را از سوریه اخراج و دفاتر آنها را در سوریه مهر و موم کرد.
این در حالی بود که حزبالله با ایستادن در کنار جمهوری اسلامی ایران، نقشی فعالانه در پیروزیهای بشار اسد ایفا کرد و این نقش حزبالله در سوریه کماکان ادامه دارد.
زمان کوتاهی پیش از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، او در تماس با سران حماس، از جمله با رهبران داخلی این جنبش در نوار غزه، تاکید کرده بود که مسائل گذشته «فراموش» شده است.
دبیر کل حزبالله روز شنبه ۲۵ شهریور در سخنرانی به مناسبت اربعین حسینی از توافق سوریه و حماس برای آشتی حمایت کرد و آن را «قابل ستایش و احترامبرانگیز» نامید.
حسن نصرالله گفت: «من در دیدارهای دو طرفه گفته بودم برخی که در ده سال پیش مواضع متفاوت داشتند، باید بدانند که موضع گیریشان در قبال رژیم صهیونیستی (اسرائیل) و حول محور مقاومت، باید حساب شده باشد و متوجه باشند که سوریه از سال ۱۹۴۸ پشتیبان واقعی ملت فلسطین بوده و تا به امروز بهای سنگین این حمایت را میپردازد و هنوز متحمل حملات متعدد اسرائیل است و این حملات تنها به این دلیل است که از فلسطینیان حمایت میکند.»
به گفته دبیر کل حزبالله، «سوریه که بخشی از محور مقاومت است، با ایستادن در کنار ایران به پیشرفتهای اخیر دست یافته» و «توسل به مقاومت تنها امید برای سوریها، لبنانیها و حفظ سرمایههای آنها است».
حماس جنبش مسلط بر نوار غزه و قویترین سازمان فلسطینی است. اسرائیل، آمریکا و بخشی از جامعه جهانی حماس را تروریستی میدانند.