اتحادیه اروپا و فرانسه در بیانیه‌های جداگانه‌ای به جان باختن مهسا امینی واکنش نشان دادند.

اتحادیه اروپا با تاکید بر «جراحات وارده در بازداشتگاه پلیس» به مهسا امینی نوشت: «آن چه برای او اتفاق افتاد غیرقابل قبول است و عاملان این قتل باید پاسخگو باشند.»

این اتحادیه تاکید کرد: «ضروری است که مقامات ایرانی اطمینان حاصل کنند که حقوق اساسی شهروندان رعایت می‌شود و کسانی که تحت هر نوع بازداشت هستند، در معرض هیچ‌گونه بدرفتاری قرار نمی‌گیرند.»

وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای نوشت: «دستگیری و سپس مرگ مهسا امینی به دست پلیس امنیت اخلاقی ایران عمیقا تکان‌دهنده است. فرانسه این دستگیری و خشونتی را که منجر به مرگ او شد محکوم می‌کند.»

در این بیانیه همچنین بر انجام «هرچه سریع‌تر تحقیقات شفاف برای روشن شدن شرایط این فاجعه» تاکید شده است.

فرانسه همچنین اضافه کرد بر تعهد مستمر و مصممانه خود در همه جای دنیا برای مبارزه و از بین بردن همه اشکال خشونت علیه زنان و دختران تاکید می‌کند.

این کشور همچنین کنوانسیون استانبول شورای اروپا را موفق‌ترین سند بین‌المللی در مبارزه با خشونت علیه زنان دانست و نوشت به دفاع از جهانی ‌شدن این کنوانسیون ادامه خواهد داد.

مهسا امینی که همراه با خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده بود، جمعه ۲۵ شهریور و سه روز پس از بازداشت به دست مأموران گشت ارشاد در بیمارستان کسری تهران جان باخت و پیکر او روز شنبه در سقز در میان اعتراضات مردم به خاک سپرده شد.

بر اساس اعلام بیمارستان کسری هنگامی که این جوان ۲۲ ساله به این بیمارستان منتقل شد، علائم حیاتی در او دیده نمی‌شد.

این اولین بار نیست که یک بازداشتی در بازداشتگاه‌های جمهوری اسلامی بر اثر بدررفتاری ماموران جان می‌بازد. مرگ زهرا کاظمی، عکاس ایرانی-کانادایی و ستار بهشتی، وبلاگ‌نویس، از موارد معروف در این زمینه است.

پیشتر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، نیز در واکنش به جان باختن خانم امینی از جمهوری اسلامی خواسته که به آزار و اذیت سیستماتیک زنان پایان دهد.

شامگاه دوشنبه همچنین سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده از سرکوب معترضان به حجاب اجباری در ایران انتقاد کرد و گفت که جمهوری اسلامی باید به سخن معترضان گوش کند.

تهران و چندین شهر دیگر از جمله رشت، اصفهان، سنندج و کرج روز دوشنبه صحنه اعتراضاتی بود که با هجوم نیروهای امنیتی و ضدشورش به خشونت کشیده شد.