سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی از سرکوب اعتراضات ایران با ثبت بیش از ۳۰ قربانی، از کشته شدن دست‌کم چهار کودک در اعتراضات اخیر خبر داده است.

بنا به این گزارش، اسامی و هویت ۲۲ مرد، چهار زن و چهار کودک کشته‌شده ثبت شده است.

عفو بین‌الملل تاکید کرده که در حال تحقیق روی موارد بیشتری از گزارش کشته شدن معترضان است و باور دارد که آمار واقعی بیش از این است.

هبه مرایف، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در این سازمان حقوق بشری، خواهان آن شده است که از طریق سازمان ملل یک کمیته تحقیق مستقل درباره وقایع ایران تشکیل شود. دبیرکل سازمان ملل از نیروهای امنیتی ایران خواسته تا از خشونت «غیرضروری و نامتناسب» خودداری کنند.

جمعه شب برای هفتمین روز پیاپی شهرهای مختلف ایران صحنه تجمع‌های ضدحکومتی بود که با اعتراض به جان باختن مهسا (ژینا) امینی آغاز شده است.

با دستگیری گسترده خبرنگاران و اختلال در دسترسی به اینترنت، خبررسانی از تحولات دشوار شده است. بنا به گزارش‌ها تا جمعه دست‌کم ۳۲ کشته از میان معترضان ثبت شده است. تلویزیون ایران هم می‌گوید تاکنون ۳۵ نفر در این رویدادها کشته شده‌اند. احتمال دارد که آمار واقعی قربانیان بیش از این باشد.

عفو بین‌الملل گفته تنها در چهارشنبه شب ۱۹ مورد از کشته شدن معترضان به ضرب گلوله ماموران را ثبت کرده است.

این سازمان نیروهای امنیتی ایران، شامل سپاه، بسیج و ماموران لباس شخصی را متهم کرده است که به طور «عامدانه و غیرقانونی» معترضان را هدف گلوله قرار داده‌اند.

ویدئوهای منتشرشده از اعتراضات در موارد متعدد ماموران ایرانی را در حال تیراندازی به سوی معترضان با تفنگ، تفنگ ساچمه‌ای و اسلحه کمری نشان می‌دهد. در عموم این موارد به نظر نمی‌رسد که معترضان مسلح باشند، هرچند در بسیاری از تجمع‌های اخیر معترضان در برابر نیروهای امنیتی از خود دفاع می‌کنند و با آنان درگیر می‌شوند.

پدر میلان حقیقی، مرد جوان ۲۱ ساله‌ای که در اعتراضات اشنویه کشته شد، به عفو بین‌الملل گفته: «انتظار مردم از سازمان ملل این است که از ما و معترضان دفاع کند. من هم می‌توانم محکوم کنم، همه دنیا می‌تواند اینها را محکوم کند، اما این محکومیت چه فایده‌ای دارد؟»

هبه مرایف، از عفو بین‌الملل، گفته: «آمار فزاینده کشته‌شدگان نشانه نگران‌کننده‌ای از این است که مقام‌های ایرانی تا چه حد می‌توانند در تاریکی قطع اینترنت هجوم بی‌رحمانه‌ای بر جان انسان‌ها ببرند. چیزی به اسم تحقیق بی‌طرفانه در داخل ایران وجود ندارد. اعضای سازمان ملل باید از بیانیه‌های بی‌فایده فرا بروند و فریاد مدافعان حقوق بشر در ایران را بشنوند و فورا مکانیسمی تحقیقی را سازمان ملل به راه بیندازند». م

مطابق تحقیقات عفو بین‌الملل دست‌کم در ۱۱ استان ایران کسانی از میان معترضان یا رهگذران کشته شده‌اند. به نظر می‌رسد سرکوب در مناطق کردنشین شدیدتر بوده است.

اسامی کشته‌شدگان به روایت عفو بین الملل

آذربایجان غربی: صدرالدین لیتانی، میلان حقیقی، دانش رهنما، امین معرفت ۱۶ ساله و عبدالله محمدپور ۱۷ ساله

مازندران: محسن محمدی، حنانه کیا، حسینعلی کیا، مهرزاد عوض‌پور، محمد حسینخواه، میلاد زارع

کردستان: رضا لطفی، فریدون محمودی، فواد قدیمی و محسن محمدی

کرمانشاه: امیر فولادی، حسین محمدی و مینو مجیدی

البرز: حدیث نجفی و روزبه خادمی

کهگیلویه و بویراحمد: مهرداد بهنام اصل، پدرام آذرنوش ۱۶ ساله که به گفته شاهدان عینی رهگذر بود و در تیراندازی بی هدف ماموران کشته شد

گیلان: امیر نوروزی

سمنان: مهدی عسگری

تهران: محمد جواد فرمانی

ایلام: محسن قیصری

اصفهان: مهسا مگویی