وزیر خارجه آلمان تاکید کرد که سرکوب اعتراض‌های مردم ایران از سوی جمهوری اسلامی نباید بی‌پاسخ بماند. همزمان با احتمال افزایش تحریم‌ها علیه ایران، باقری کنی از “استانداردهای دوگانه اروپا درباره حقوق بشر” انتقاد کرد.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه ۴ مهر (۲۶ سپتامبر) در واکنش به سرکوب گسترده اعتراض‌ها در ایران گفت: «ما اکنون در اتحادیه اروپا خیلی سریع باید درباره اقدام‌های بعدی صحبت کنیم که به نظر من، شامل تحریم‌ مقام‌های مسئول [در ایران] هم می‌شود.»

او تصریح کرد که افزایش خشونت مرگبار جمهوری اسلامی در برابر اعتراض‌های مسالمت‌آمیز نباید بی‌پاسخ بماند.

وزیر خارجه آلمان همچنین تاکید کرد که وضعیت حقوق زنان، شاخصی از وضعیت کل جامعه است و اگر زنان در امنیت نباشند، هیچ‌کس در امنیت نخواهد بود.

این موضع‌ آنالنا بربوک ساعاتی بعد از آن اعلام شد که سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان، از احضار سفیر جمهوری اسلامی در برلین خبر داد.

بربوک و بسیاری از دیگر مقام‌های عالی‌رتبه در دولت آلمان طی روزهای گذشته مواضع شفافی در محکومیت مرگ مهسا امینی و سرکوب اعتراض‌ها در ایران اتخاذ کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: مهسا امینی؛ حمایت صدراعظم آلمان از اعتراضات اخیر در ایران

سخنگوی سیاست خارجی اتحاد احزاب اپوزیسیون دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی در پارلمان آلمان (بوندستاگ) نیز سرکوب اعتراض‌ها در ایران را به شدت محکوم کرد.

یورگن هارت گفت، از میزان خشونت نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه معترضان در خیابان‌ها، ”شگفت‌زده” شده است.

او همچنین از سکوت برخی از سیاستمداران در دولت آلمان نسبت به تحولات در ایران انتقاد کرد.

واکنش باقری کنی به نگرانی اتحادیه اروپا

در همین حال و همزمان با افزایش نگرانی اتحادیه اروپا نسبت به سرکوب معترضان در ایران، علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۴ مهرماه در توییتی از آنچه که ”استانداردهای دوگانه اتحادیه اروپا در حوزه حقوق بشر” نامید، انتقاد کرد.

باقری کنی نوشت: «کشورهای اروپایی که حتی از ارائه دارو و پانسمان مورد نیاز برای کاهش مصائب و آلام بی‌پایان کودکان پروانه‌ای امتناع می‌ورزند و موجبات مرگ این کودکان معصوم را فراهم می‌نمایند، چگونه می‌توانند نگران وضعیت حقوق بشر در ایران باشند؟»

مطالب بیشتر درباره اعتراضات مردمی سال ۱۴۰۱ در ایران را اینجا بخوانید

این جملات باقری کنی مشابه موضع‌گیری ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی است که در صفحه شخصی خود در اینستاگرام، آمریکا و کشورهای اروپایی را به ”حمایت از اغتشاشگران و برهم‌زنندگان امنیت ملت” متهم کرد و نوشت: «مدعیان دفاع از حقوق ملت ایران، بهتر است شعارهای دروغین و نخ‌نمای خود را کنار گذاشته و به چند دهه تحریم‌های ظالمانه و ضدبشری علیه ملت ایران پایان دهند.»

بیانیه اتحادیه اروپا در محکومیت سرکوب معترضان

جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای، سرکوب معترضان در ایران را به شدت محکوم کرده و گفته است: «مردم در ایران مثل هر جای دیگری حق اعتراض صلح‌آمیز دارند؛ این حق باید در هر شرایطی تامین شود.»

این بیانیه تصریح می‌کند که کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ”استفاده گسترده و نامتناسب از زور علیه معترضان مسالمت‌جو را ناموجه و ناپذیرفتنی” می‌دانند.

بورل همچنین از مقام‌های حکومت ایران خواست، شمار جان‌باختگان و بازداشت‌شدگان را اعلام و معترضانی را که به شیوه مسالت‌آمیز دست به اعتراض زده‌اند آزاد کند.  

بیشتر بخوانید: دهمین روز اعتراضات؛ موج همراهی، موج دستگیری

بر اساس برخی گزارش‌ها، کشورهای اروپایی در پی اعمال تحریم‌ علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب اعتراض‌های اخیر هستند.

در همین زمینه امروز، دوشنبه ۴ مهرماه، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان با اشاره به درخواست‌های اتحادیه اروپا برای تحریم‌ها علیه ایران گفت، آلمان خواستار بررسی ”همه گزینه‌ها” است.

ایالات متحده در واکنش به مرگ مهسا امینی و سرکوب اعتراض‌ها در ایران روز پنجشنبه ۲۲ سپتامبر، گشت ارشاد را به دلیل “سوءرفتار و خشونت علیه زنان ایرانی و نقض حقوق تظاهرکنندگان” در لیست سیاه تحریم‌های خود قرار داد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین “محمد رستمی‌چشمه‌گچی و احمد میرزایی” از روسای پلیس امنیت اخلاقی تهران و پنج مقام ارشد امنیتی دیگر را به دلیل شرکت در “سرکوب معترضان” تحریم کردە است.