هیئت قضات دادگاه بین‌المللی آبان روز جمعه، هشتم مهرماه، رسما اقدامات مقامات ایران در جریان سرکوب خشونت‌آمیز اعتراضات آبان ۹۸ را مصداق «جنایت علیه بشریت» اعلام کرد.

بر اساس رای این دادگاه که روز جمعه در محل این دادگاه در لندن قرائت شد از ۱۶۰ نفر از مقامات جمهوری اسلامی که به «جنایت علیه بشریت» متهم شده‌ بودند محاکمه ۱۳ نفر از این اشخاص ضروری است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی، ابراهیم رئیسی، رئیس وقت قوه قضائیه، عبدالرحمان رحمانی فضلی، وزیر کشور وقت، حسین اشتری، فرمانده کل نیروی انتظامی، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، غلامحسین سلیمانی، رئیس سازمان بسیج، حسن کرمی، فرمانده یگان‌های ویژه ناجا، حبیب‌الله جان‌نثاری، جانشین فرمانده یگان‌های ویژه ناجا، لیلا واثقی، فرماندار وقت شهر قدس، عبدالکریم گراوند، فرماندار بوشهر، و محمد محمودآبادی، فرماندار سیرجان، این ۱۳ نفر هستند.

جلسه دادگاه بین‌المللی مردمی آبان برای رسیدگی به «جنایات» حکومت ایران در آبان ۱۳۹۸ با همکاری سه سازمان‌ «حقوق بشر ایران»، «عدالت برای ایران» و «با هم علیه اعدام» در لندن برگزار شد.

در این دادگاه اسامی ۱۶۰ تن از مقامات ارشد و استانی جمهوری اسلامی ایران از جمله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، به‌ عنوان متهم کشتار آبان ۹۸ منتشر شد.

بر اساس اسناد و مدارک رسیده به این دادگاه از سوی ۴۴۰ نفر که شهادت ۲۱۹ تن از آن‌ها اخذ و راستی‌آزمایی شد، دادستانی دادگاه بین‌المللی مردمی آبان این ۱۶۰ نفر را به ارتکاب «جنایت علیه بشریت» طی اعتراضات آبان ۱۳۹۸ متهم کرده است.

هیئت قضات دادگاه بین‌المللی آبان در این جلسه اعلام کرد که بر اساس شواهد و مستندات، در جریان سرکوب اعتراضات آبان اقداماتی چون قتل، حبس، ناپدیدسازی قهری، شکنجه و اذیت و آزار معترضان بدون شک اثبات شده است. در آبان ۹۸ مردم غیرنظامی تحت حمله گسترده و سیستماتیک حکومت قرار گرفتند. حکومت جمهوری اسلامی در ۲۰ استان از ۳۱ استان ایران اقدام به کشتن شهروندان کرده است، ۷ هزار نفر در دست کم ۲۸ استان بازداشت و شکنجه شده‌اند. بیش از ۳۰۰ تن که می‌تواند به ۱۵۰۰ نفر هم برسد کشته شده‌اند.

اعتراضات آبان ۹۸ که در ابتدا واکنشی به گران شدن ناگهانی قیمت بنزین بود، به‌سرعت تغییر جهت داد و حکومت جمهوری اسلامی را نشانه گرفت. این اعتراضات اما با سرکوب شدید مواجه شد، به‌طوری که صدها نفر کشته شدند.

شمار دقیق کشته‌شدگان این سرکوب‌ها مشخص نیست، اما خبرگزاری رویترز ضمن اعلام کشته‌ شدن حداقل ۱۵۰۰ نفر در اعتراضات آبان ۹۸، از قول «سه منبع نزدیک به حلقه اطرافیان» خامنه‌ای «و یک مقام چهارم» نوشت که رهبر جمهوری اسلامی به مقام‌های ارشد کشور گفته بود «هر کاری لازم است برای متوقف کردن» اعتراضات بکنید.