انرگواتم، سازمان انرژی اتمی اوکراین و اپراتور کارخانه هسته‌ای در زاپوریژیا، استانی که روسیه آن را رسما از روز هشتم مهر به خاک خود «الحاق» کرد، اعلام کرد که نیروهای روسی مدیرکل این شرکت را «ربوده» و زندانی کرده‌اند.

به گزارش رویترز، انرگواتم در بیانیه خود خبر داد که نیروهای گشت روسی ایهور موراشف را بعدازظهر روز جمعه «ربوده» و به بازداشتگاهی نامعلوم منتقل کردند.

در ساعتی که آقای موراشف زندانی شده، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در آیین «الحاق» رسمی چهار استان اوکراین به خاک فدراسیون روسیه در کرملین شرکت و سخنرانی کرد.

شرکت انرگواتم در بیانیه خود افزود که نیروهای روس آقای مراشف را از درون خودرویش بیرون کشیده، به او چشم‌بند زده و وی را با خود بردند و از آن ساعت دیگر خبری از او در دست نیست.

پترو کوتین، رئیس انرگواتم، تاکید کرده که بازداشت اقای مراشف امنیت اوکراین و «بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا» را به خطر می‌اندازد. روسیه در این مورد سکوت کرده است.

سرنوشت نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در بیش از هشت ماهی که از یورش نظامی روسیه به اوکراین سپری شده، یکی از نگرانی‌های عمده جامعه جهانی بوده است.

با وجود اشغال نیروگاه به دست نظامیان روس، کارکنان فنی اوکراینی این مجموعه را در میانه حملات خمپاره‌ای و موشکی به اطراف آن و قطعی‌های مکرر جریان برق، اداره کرده‌اند.

روسیه ظاهرا در نظر دارد که پس از «الحاق» زاپوریژیا، خرسون، لوهانسک و دونتسک به خاک خود، مهره‌های وفادار به مسکو را به مسئولیت ادارات و تاسیسات مهم در این چهار استان منصوب کند.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز جمعه گفت که از آغاز جنگ اوکراین به جدی‌ترین مقطع رسیده‌ایم.

او با تقبیح اقدام روسیه در «الحاق» چهار استانی که معادل ۱۵ درصد از خاک اوکراین است، گفت این زمین‌ها به اندازه مساحت کشوری مانند پرتغال است و از بعد از جنگ جهانی دوم، این بزرگ‌ترین تخطی سرزمینی در نوع خود است. او همه‌پرسی روسیه در این چهار استان را «جعلی» نامید.

آقای استولتنبرگ اظهارات روز جمعه ولادیمیر پوتین را نیز در مورد احتمال کاربرد سلاح هسته‌ای «به‌شدت» خطرناک دانست و گفت مسکو با عواقبی کاملا جدی روبه‌رو خواهد شد.

جو بایدن نیز جمعه شب گفت که آمریکا در کنار متحدان خود در پیمان ناتو آماده است از «هر اینچ» خاک ناتو دفاع کند.

روسیه در نشست شورای امنیت سازمان ملل در شامگاه هشتم مهر، پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده از سوی آمریکا و آلبانی را برای محکومیت روسیه در برگزاری «همه‌پرسی» و «الحاق» چهار استان اوکراین وتو کرد. در حالی که ده کشور از اعضای دایم و غیر دایم شورا به پیش‌نویس رای موافق دادند، رای چین، برزیل، هند و گابُن ممتنع بود.

سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت که ولادیمیر پوتین بزرگ‌ترین نقض قانون بین‌الملل را جشن گرفته است.

اما سفیر روسیه در سازمان ملل تاکید کرد که اراضی «الحاق» شده «هرگز» مسترد نخواهد شد.

ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در واکنش به نطق روز جمعه ولادیمیر پوتین در آیین امضا و رسمیت بخشیدن به «الحاق» چهار استان اوکراین، گفت که کی‌یف هر نوع مذاکره با روسیه را رد کرده و تا بازپس‌گیری خاک خود از «دشمن» تلاش خواهد کرد.

آقای زلنسکی افزود که اوکراین اکنون در جستجوی مسیری سریع‌تر برای عضویت در پیمان ناتو است.

در حالی که کشورهای بسیاری در غرب روسیه را به دلیل «منضم» کردن اراضی اوکراین تقبیح کرده و تشدید مجازات و تحریم روسیه را بررسی می‌کنند، دولت‌های بسیاری، از جمله در آسیا، شامل خاورمیانه و امیرنشین‌های خلیج فارس و همچنین آفریقا در این باره سکوت کرده‌اند.