هفدمین روز اعتراضات سراسری مردم ایران علیه حکومت اسلامی، تحت تاثیر هجوم وحشیانه ی نیروهای سرکوب به دانشگاه صنعتی شریف بود. این سطح از خشونت و سرکوب، نه تنها ایران را در بهت و خشم فرو برد، بلکه واکنش های اعتراضی گسترده ای را در سطح جهان بر انگیخت و موجب اعلام تحریم هایی از سوی برخی دولت ها به دلیل سرکوب خشونت بار اعتراضات در ایران شد.
دانشجویان با اعتراضات گسترده ی خود در روز دوشنبه، به حکومت اسلامی و رهبر آن پیام دادند که تسلیم خشونت و سرکوب حکومتی نمی شوند. بر پایه ی گزارش های شورای صنفی دانشجویان امروز دست کم در سی دانشگاه کشور تجمع ها و راهپیمایی های اعتراضی برگزار شد. همبستگی با دانشجویان دانشگاه شریف به خواست های و مطالبات دانشجویان اضافه شده بود.
برخی چهره های ورزشی و سینمایی نظیر علی کریمی، سردار آزمون، مهدی مهدوی کیا، پژمان منتظری، وحید هاشمیان و هومن سیدی با دانشجویان دانشگاه شریف اعلام همبستگی کردند.
بیانیه شصت و پنج تن از استادان دانشگاه صنعتی شریف
۶۵ تن از استادان دانشگاه صنعتی شریف در پی سرکوب شدید و خونین نیروهای امنیتی در این دانشگاه، با انتشار بیانیهای اعلام کردند جوان امروز ایرانی حقّ دارد برافروخته باشد، از ستمی که چندین سال بر آنها رفته است، از فشار زور و جبر عقیدتی بهظاهر اخلاقی ولی در حقیقت منکراتی، از فشار گشت منکرات، گشت ارشاد و اخیرا پلیس امنیت اخلاقی.
در این بیانیه آمده است: به عنوان نخستین قدم دانشجویان دستگیر شده را بدون قید و شرط آزاد کنید تا به تحصیل خود ادامه دهند. اینها سرمایه های ایرانِ فردا هستند. تا بینهایت نمیتوان با زور و با جبر بر اکثریت مردم حکومت کرد و هر خواسته به حقّی را با سرکوب نظامی، امنیتی، خیابانی، نیروهای لباس شخصی، ضرب و جرح و ارعاب و تهدید پاسخ داد.
حضور شورانگیز دانش آموزان در خیابان ها
هفدهمین روز اعتراضات سراسری در ایران شاهد پدیده ی نسبتا تازه ای بود و دانش آموزان زیادی به جنبش اعتراضی پیوستند. روز دوشنبه ویدئوهای زیادی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که به اعتراضات دانش آموزان می پرداخت، از راهپیمایی در خیابان ها با شعار «مرگ بر دیکتاتور» تا تجمع های اعتراضی و سر دادن شعار در مدرسه تا بیرون کردن مدیر آموزش و پرورش از مدرسه با شعار «بی شرف، بی شرف».
تظاهرات دختران دانش آموز در خیابان ها با تشویق شدید مردم و بوق زدن های ممتد اتوموبیل ها همراه بود.
شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان برای امروز (روز سه شنبه) فراخوان به اعتصاب در مدارس داده است. با توجه به روحیه ی پرشور اعتراضی در میان دانش آموزان و به ویژه دانش آموزان دختر و نیز حمایت بسیاری از معلمان انتظار می رود بسیاری از مدارس به این فراخوان پاسخ مثبت بدهند.
ادامه ی اعتراضات خیابانی
جنبش اعتراضی مردم که از خلاقیت هزاران هزار معترض استفاده می کند، هر روز شیوه های تازه ای برای ادامه ی اعتراضات خود کشف می کند. آن چه در روز هفدهم اعتراضات چشمگیر بود، کشف حجاب دختران و زنان در خیابان های تهران و برخی شهرهای دیگر بود. زنان و دختران جوان حتی به صورت یک نفره در حالی که روسری های خود را در هوا تکان می دادند در خیابان ها و در میان اتوموبیل ها حرکت می کردند، و مورد تشویق رهگذران قرار می گرفتند که با به صدا درآوردن بوق های اتوموبیل های خود از آن ها استقبال می کردند.
علیرغم محدودیت های بسیار سخت اینترنت در ایران، گزارش هایی از ادامه ی اعتراضات خیابانی منتشر شده است. گروه هایی از مردم امروز در اطراف دانشگاه شریف با شعار مرگ بر دیکتاتور تجمع کردند تا به حکومت بفهمانند که فرزندان دانشجوی خود را تنها نمی گذارند. در بسیاری از محلات فریادهای مرگ بر دیکتاتور از ساختمان ها و مجتمع های مسکونی در دل شب طنین انداز بود. در برخی از خوابگاه های دانشجویی نیز این شعارها تکرار شده است.
خرم آباد امروز شاهد درگیری های شدید و تظاهرات اعتراضی بوده است. ماموران حکومتی اجازه ی دفن نیکا شاکرمی را مطابق خواسته ی خانواده اش در خرم آباد ندادند، جسد او را ربودند و در روستای دورافتاده ای دفن کردند که با عتراضات و تجمعات مردم خرم آباد مواجه شد.
ابزار جدید گوگل برای دور زدن فیلترینگ
شرکت گوگل ابزار جدیدی را برای دور زدن فیلترینگ در ایران فعال کرده است. با ورود به صفحه اصلی گوگل به زبان فارسی، متنی درباره نحوه استفاده از ابزار Outline با هدف ایجاد «ویپیان» امن برای کاربران ظاهر میشود. شرکت گوگل قبلا نیز اعلام کرده بود که در پی صدور مجوزهای جدید خزانهداری آمریکا، ابزارهای خود برای دور زدن فیلترینگ در ایران را ارائه خواهد داد.
ابزارOutline به همه امکان میدهد با اجرای ویپیان این وبسایت، ایمنتر به اینترنت آزاد و باز دسترسی پیدا کنند. این وبسایت میافزاید اجرای Outline، اتصالی ایجاد میکند که مسدود کردن آن دشوارتر است.
اعتراض های بین المللی به سرکوب دانشجویان شریف و خشونت حکومتی در ایران
آنالنا بربوک وزیر خارجه آلمان که متعلق به حزب سبزهای آلمان است، شجاعت کمنظیر دانشجویان ایرانی را ستود و نوشت: “از دانشجویان باید پشتیبانی کرد، صدای آنها را باید شنید… رژیم ایران را باید تحریم کرد”. وی نوشت: “آنچه در دانشگاه شریف میگذرد قابل تحمل نیست. در عین حال شجاعت کم نظیر ایرانیان در مقابله با نیروهای سرکوب ستودنی و خارج از تصور است”.
نرگس اسکندری گرونبرگ شهردار ایرانی تبار فرانکفورت در مصاحبه مفصلی با روزنامه فرانکفورتر آلگماینه اعلام کرده است که روز سهشنبه چهارم اکتبر یک تظاهرات بزرگ همبستگی با مردم ایران در فرانکفورت برگزار خواهد شد. شهردار فرانکفورت ضمن اشاره به پیشنهاد بربوک برای تحریم بیشتر جمهوری اسلامی ابراز امیدواری کرد که سیاستمداران بیشتری به پشتیبانی از مردم ایران بپردازند. اسکندری از این که صدراعظم آلمان و رئیس آلمانی کمیسیون اروپا تاکنون برای مجازات جمهوری اسلامی تصمیمی نگرفته اند ابراز تاسف کرد.
سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه ۱۱ مهر سرکوب گسترده اعتراضات صلحآمیز در ایران توسط نیروهای امنیتی را به شدت محکوم کرد. کارین ژان پییر با اشاره به سرکوب یکشنبه شب در دانشگاه صنعتی شریف گفت: «از دریافت گزارشهایی مبنی بر سرکوب خشونتآمیز و بازداشتهای جمعی دانشجویان در اعتراضات صلحآمیز نگران و وحشتزده شدیم؛ دانشجویان به درستی درگیر رفتار جمهوری اسلامی با زنان، دختران و سرکوب خشونتآمیز اعتراضات مردمی هستند».
وزارت خارجه بریتانیا در واکنش به به سرکوب معترضان در ایران، کاردار جمهوری اسلامی در لندن را در غیاب سفیر ایران احضار کرد. وزارت خارجه بریتانیا با انتشار بیانیهای اعلام کرد سطح خشونتی که توسط نیروهای امنیتی علیه معترضان بهکار گرفته میشود، «حقیقتا شوکآور» است. جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا، گفته است: ما امروز موضع خود را برای مقامات ایران روشن کردیم: بهجای متهم کردن بازیگران خارجی در اعتراضات، مقامات ایران باید مسئولیت اعمال خود را بر عهده گرفته و به نگرانیهای مردم گوش دهند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که آلمان، فرانسه، دانمارک، اسپانیا، ایتالیا و جمهوری چک بستهای با ۱۶ پیشنهاد تحریمی علیه جمهوری اسلامی ایران بهدلیل سرکوب خشونتآمیز اعتراضات مردمی در ایران ارائه کردهاند. این خبرگزاری روز دوشنبه ۱۱ مهر از قول منابعی در وزارت خارجه آلمان گزارش داد که تحریمها، افراد و نهادهایی را که مسئول رده اول سرکوب گسترده اعتراضات مردمی است هدف قرار خواهد داد.
دولت کانادا روز دوشنبه ۱۱ مهر از اعمال تحریمهای تازه علیه نهادها و شخصیتهای نظامی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران خبر اد. ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، با اعلام این خبر گفت که اعمال تحریمهای جدید، واکنش دولت اتاوا به نقض حقوق بشر در ایران از جمله مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه «پلیس امنیت اخلاقی» است. به گزارش شبکه سیتیوی و نشریه گلوبال نیوز، تحریمهای تازه از سوی این کشور ۹ نهاد و ۲۵ شخصیت از جمله مقامات ارشد سیاسی و فرماندهان بلندپایه سپاه پاسداران را هدف قرار داده است.
فرانسه سرکوب وحشیانه معترضان در ایران را به شدیدترین وجه ممکن محکوم کرد. وزارت امور خارجه فرانسه در پاریس روز دوشنبه (۳ اکتبر، ۱۱ مهر) اعلام کرد که فرانسه از خشونت علیه معترضان در ایران، به ویژه در دانشگاه شریف در روزهای آخر هفته شوکه شده است. در بیانیه وزارت خارجه فرانسه آمده که تظاهرکنندگان در ایران باید حق اعتراض مسالمت آمیز را داشته باشد و احترام به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران در قراردادهای بینالمللی که از سوی ایران نیز امضاء شده، قید شده است.