ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی‌آی‌ای)، بر اراده دولت ایالات متحده برای دسترسی مردم ایران به اینترنت در بحبوحه اعتراضات سراسری تاکید کرد.

آقای برنز در گفت‌وگویی با شبکه خبری سی‌بی‌اس اظهار داشت که ایالات متحده خود را متعهد به حمایت از «جریان آزاد اطلاعات» می‌داند.

او در پاسخ به این پرسش که آیا اعتراضات جاری در ایران اتفاقاتی «محدود و پراکنده یا شروع یک انقلاب است»، گفت: «من فکر نمی‌کنم این‌ها تظاهرات پراکنده باشند. آنچه مایه تعجب من و تحلیلگران ما در این‌جا (سی‌آی‌ای) شد، گستردگی و فراگیری تظاهرات است».

رئیس سی‌آی‌ای تاکید کرد: «آن‌ها افرادی فوق‌العاده شجاع هستند، زنان جوان فوق‌العاده شجاعی هستند که از بسیاری جهات به ستوه آمده‌اند. حاضرند خطر حضور در تظاهرات را به‌ جان بخرند، زیرا از زوال اقتصادی، فساد و محدودیت‌های اجتماعی – به ویژه محدودیت‌هایی که علیه زنان ایرانی در جمهوری اسلامی اعمال می‌شود – و همچنین سرکوب سیاسی به ستوه آمده‌اند».

آقای برنز تصریح کرد: «ما با یک حکومت استبدادی مواجهیم که در سرکوب مردم تبحر دارد و می‌دانید که حالا کاملا بی‌رحم هستند».

مجری سی‌بی‌اس با اشاره به اقدام حکومت ایران در قطع دسترسی مردم به اینترنت در میانه اعتراضات و امکان ارائه ماهواره اینترنتی استارلینک به ایرانیان از رئیس سی‌آی‌ای پرسید که آیا دولت ایالات متحده کمک می‌کند تا ترمینال‌های مربوط استارلینک به داخل برسد.

ویلیام برنز در پاسخ گفت: دولت ایالات متحده به صراحت گفته است که از جریان آزاد اطلاعات و آزادی اینترنت حمایت می‌کند و خود را به آن متعهد می‌داند.

همزمان با برگزاری تجمع‌های اعتراضی به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، و قطع و کُند شدن اینترنت در شهرهایی که اعتراض‌ها در آن‌ها جریان دارد، گروهی از نمایندگان دو حزب جمهوری‌خواه و دمکرات کنگره آمریکا در نامه‌ای به وزیر خزانه‌داری از او خواستند در صورت دریافت درخواست ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت اسپیس‌ایکس، برای ارائه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به ایران، فورا با این تقاضا موافقت کند.

در پی این درخواست، وزارت خزانه‌داری آمریکا روز اول مهر اعلام کرد که مجوز گسترش خدمات اینترنتی را برای ایرانیان صادر کرده است.

اما هفته گذشته ایلان ماسک گفت برای استفاده کاربران ایرانی از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، ترمینال‌های ویژه‌ای باید در داخل کشور مستقر شوند.

ویلیام برنز در مصاحبه با شبکه خبری سی‌بی‌اس در این‌ باره گفت که وارد جزئیات نمی‌شود.

در همین زمینه، روز گذشته شرکت گوگل ابزار جدید خود برای دور زدن فیلترینگ در ایران را فعال کرد.

با ورود به صفحه اصلی گوگل به زبان فارسی، متنی درباره نحوه استفاده از ابزار Outline با هدف ایجاد «وی‌پی‌ان» امن برای کاربران ظاهر می‌شود.

شرکت گوگل قبلا نیز اعلام کرده بود که در پی صدور مجوزهای جدید خزانه‌داری آمریکا، ابزارهای خود برای دور زدن فیلترینگ در ایران را ارائه خواهد داد.

به دنبال جان باختن، مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله سقزی حین بازداشت توسط گشت ارشاد، شهرهای بسیاری در ایران در بیش از دو هفته اخیر شاهد تظاهرات اعتراضی بوده‌اند. به رغم سرکوب شدید معترضین در این مدت، جو امنیتی در بسیاری از نقاط کشور همچنان حکمفرماست.