بهرغم ابراز حمایت نهادهای مهم اروپایی از «حق تظاهرات» معترضان در ایران و تلاش زنان ایرانی برای احقاق حقوق خود، روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، میگوید اتحادیه اروپا باید گامی فراتر از ابراز حمایت کلامی بردارد.
خانم متسولا در گفتوگویی با رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، گفت اتحادیه اروپا نه تنها باید در ابراز محکومیت رخدادهای ایران گام بردارد، بلکه باید حامی اقداماتی عملی باشد که به این زنان کمک کند تا آزادیهای اساسی خود را به دست آوردند.
به گفته خانم متسولا این آزادی های اساسی و حقوق اولیه برای اروپا امری بدیهی تلقی می شود اما «در زمینه ایران -اروپا- مدتها به آن توجه نکرده بود»
رئیس پارلمان اروپا همچنین تأکید کرد که نه تنها زنان ایران باید به پا خیزند بلکه «همه ایرانیان برای احقاق حقوق پایمال شده زن ایرانی باید برخیزند».
او تأکید کرد که اعتراضات ایران مورد حمایت سیاستمداران، تصمیمگیرندگان دولتها و زنان در سراسر جهان قرار گرفته است.
خانم متسولا یک دیپلمات اهل جزیره مالت که ۹ ماه پیش به ریاست پارلمان اروپا برگزیده شد و نخستین زنی است که در ۲۰ سال گذشته به این مسند رسید، از آغاز اعتراضات اخیر ایران چند بار دیگر نیز در حمایت از زنان ایرانی سخن گفته و تأکید کرده که دنیا شعار «زن، زندگی، آزادی» را شنیده است.
پارلمان اروپا، مستقر در استراسبورگ فرانسه، نهاد ارشد قانونگذاری در اتحادیه اروپا که ۷۰۵ عضو آن مستقیماً از سوی شهروندان ۲۷ کشور اروپایی انتخاب میشوند، همراه با شورای اتحادیه اروپا، تصمیمات مشترک کشورهای عضو اتحادیه را اتخاذ میکند و یکی از قویترین نهادها با تصمیمات لازمالاجرا از سوی همه اعضاست.
پارلمان اروپا در نشست روز ۱۴ مهر خود قطعنامهای را تصویب کرد که کشته شدن مهسا امینی را متعاقب «بازداشت خشونتآمیز» او از سوی «پلیس امنیت اخلاقی» شدیداً محکوم کرد و خواهان «تحقیقات بیطرفانه» و «مؤثر» در این باره شد.
اعتراضات ایران از ۲۱ روز پیش در واکنش به مرگ ژینا، دختر ۲۲ ساله سقزی، در بازداشت «پلیس امنیت اخلاقی» در جریان یک سفر او و خانوادهاش به تهران، آغاز شده و کماکان ادامه یافته است.
اعتراضات کنونی ایران، به طرز بیسابقهای موجی از همدلی و همبستگی از سوی زنان بسیاری در سایر جهان از جمله در پارلمانهای کشورها و نهادهای بینالمللی را برانگیخته، و از جمله روز ۱۴ مهر پیش از تصویب قطعنامه پارلمان اروپا علیه برخی از مهرهها و نهادهای جمهوری اسلامی، یکی از زنان عضو نماینده پارلمان اروپا که تبار سعودی دارد، موهای خود را با قیچی برید.
قطعنامه پارلمان اروپا با برقراری رشته تحریمهایی علیه مقامات ایرانی مرتبط با سرکوب اعتراضات، حق تظاهرات مسالمتجویانه مردم ایران را مورد حمایت قرار داد و از جمهوری اسلامی خواست معترضان بازداشت شده را آزاد کند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز ۱۴ مهر قطعنامه پارلمان اروپا را «مداخله جویانه» و «پیشداوری یک جانبه و بیپایه» در قبال ایران نامید و مدعی شد که «عناصر تندرو» در این پارلمان عامل تصویب این قطعنامه برای «ادامه معاندت» با جمهوری اسلامی ایران بودهاند.