یک عضو اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران، سال ۹۹ را ضعیف‌ترین سال صادرات فرش ایران از زمان انقلاب سال ۵۷ در کشور نامید.

حامد چمن‌رخ روز جمعه، ۲۹ اسفندماه، در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در حالی که آمار صادرات فرش دستباف کشور در ۹ ماهه سال ۹۹ را ۵۸ میلیون دلار اعلام کرد، گفت که این آمار می‌توانست ۵۰۰ میلیون دلار باشد.

بررسی آمارها نشان می‌دهد که رقم صادرات فرش دستباف ایران از ۴۲۶ میلیون دلار در سال ۱۳۹۶ به ۲۳۸ میلیون دلار در سال ۹۷ رسیده و در سال ۹۸ به ۶۹ میلیون دلار سقوط کرده است.

فرشته دست‌پاک، رئیس مرکز ملی فرش ایران، پیشتر در مرداد ۹۷ گفته بود که که در یک دهه گذشته، صادرات فرش دستباف ایران سالانه بالغ بر ۱.۲ میلیارد دلار بود و بخش اعظم آن راهی آمریکا می‌شد، اما با آغاز تحریم‌های آمریکا در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد این رقم به شدت سقوط کرد.

آقای چمن‌رخ، عضو اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف اما «رفع تعهد ارزی» در مورد فرش دستباف را دلیل عمده کاهش صادرات این محصول در سال‌های اخیر عنوان کرد.

این فعال صنعت فرش دستباف ایران با بیان این که در حوزه فرش سرمایه به راحتی قابل جابه‌جایی است، گفت که بسیاری از سرمایه‌گذاران به جای درگیری با برخی مسائل یا پاسخ‌گویی برای رفع تعهد ارزی ترجیح می‌دهند سرمایه خود را به حوزه دیگری مانند ملک که مسئولیت کمتری دارد، منتقل کنند.

طی دهه ۱۳۹۰ بالاترین میزان صادرات مربوط به سال ۱۳۹۶ است که برجام اجرایی شد و آمریکا سهمی نزدیک ۲۸ درصدی در کل صادرات فرش دستباف ایران در این سال داشت.

اما از دو سال پیش با کناره‌گیری دولت ترامپ از برجام، آمریکا واردات فرش دستباف از ایران را تحریم کرد.

آخرین گزارش مرکز آمار آمریکا نشان می‌دهد این کشور در نیمه اول ۲۰۲۰ تنها سه میلیون دلار از ایران واردات داشته است.