عبدالطیف جمال رشید که با نام «لطیف رشید» شناخته می‌شود روز پنجشنبه ۲۱ مهر توسط پارلمان عراق به عنوان رئیس‌جمهوری جدید این کشور برگزیده شد.

لطيف رشید که به جای برهم صالح، یک سیاستمدار کرد دیگر به این مقام می‌رسد ۷۸ ساله و فارغ‌التحصیل رشته مهندسی آب از بریتانیاست.

این سیاستمدار باسابقه کُرد طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ وزیر آب و پس از آن مشاور رئیس‌جمهوری عراق بود و به گفته کارشناسان، در حل اختلافات در صحنه سیاست پرمناقشه عراق مهارت و تجربه فراوانی دارد.

آقای رشید در مقام ریاست‌جمهوری عراق باید علاوه بر کمک به حل اختلافات گروه‌های سیاسی رقیب در بغداد، مناسبات بین دولت مرکزی و اقلیم کردستان عراق را نیز ترمیم کند.

آقای رشید روز پنجشنبه پس از انتخاب به این سمت بلافاصله محمد شیاع السودانی را به عنوان نامزد تصدی مقام نخست‌وزیری معرفی کرد تا کابینه جدید را تشکیل دهد.

به عقیده حمزه حداد، پژوهشگر شورای سیاست خارجی اروپا، نقطه قوت لطیف رشید این است که «مجادلات و دعوای قدرت در بغداد را به‌خوبی می‌شناسد، اگرچه نسل جوان شناخت چندانی از او ندارد».

آقای رشید متولد سلیمانیه، یکی از بزرگ‌ترین شهرهای اقلیم کردستان عراق است و در دوران اقامت در بریتانیا قبل از سقوط رژیم صدام حسین، به‌عنوان سخنگوی اتحادیه میهنی کردستان عراق فعال بود. او علاوه بر کُردی و عربی، به زبان انگلیسی نیز تسلط کامل دارد.

در پی سقوط رژیم صدام حسین در سال ۲۰۰۳ براساس یک توافق غیررسمی و نانوشته بین گروه‌های سیاسی قرار بر این شد که مقام‌های ارشد حکومتی بین اقلیت‌های قومی و مذهبی عراق تقسیم شوند؛ مقام نخست‌وزیری به یک شیعه، ریاست پارلمان به یک سُنی و ریاست‌جمهوری به یک کُرد تعلق می‌گیرد.

ریاست‌جمهوری که یک مقام تشریفاتی است از سال ۲۰۱۸ برعهده برهم صالح بود که او نیز از اعضای اتحادیه میهنی کردستان عراق است.

هر چند لطیف رشید نیز از اعضای همین گروه است اما به عنوان یک سیاستمدار مستقل در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کرد و در آخرین مراحل از رایزنی‌های پارلمان عراق در بررسی نامزدهای این مقام، توانست آراء کافی کسب کند.

آقای رشید در شرایطی به مقام ریاست‌جمهوری می‌رسد که گروه‌های شیعه رقیب هنوز بر سر سهم در قدرت درگیر نزاع هستند.

یک مقام حکومتی و نزدیک به آقای رشید می‌گوید که «او هم در میان سیاستمداران شیعه و هم سیاستمداران سنی اعتبار فراوانی دارد و پیروان مقتدی صدر نيز به او احترام می‌گذارند».

آقای رشید درعین حال با نوری المالکی، نخست‌وزیر سابق و سیاستمدار با نفوذ در «چارچوب هماهنگی» یا همان اتئلاف جناح‌های شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران، مناسبات خوبی دارد.

یکی دیگر از چالش‌های پیش رو برای رئیس‌جمهوری جدید، بهبود مناسبات پر تنش بین حکومت مرکزی و اقلیم کردستان عراق است.

در سال‌هایی که لطیف رشید مقام وزارت آب را برعهده داشت یکی از چالش‌های مهم او حل اختلافات با ترکیه بر سر تقسیم و بهره‌برداری از آب رودخانه‌های دجله و فرات و تلاش برای احیای مرداب‌های وسیع در جنوب عراق بود که در فهرست میراث جهانی یونسکو است و به دلیل کم‌آبی رودخانه‌ها به سرعت در حال خشکیدن است.