جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، تصمیم روسیه برای جلوگیری دوباره از صدور غلات اوکراین به بازارهای جهانی را «فجیع» خواند و گفت که این امر خطر افزایش گرسنگی در جهان را در پی دارد.

با وجودی که باز شدن راه صدور غلات اوکراین با میانجی‌گری سازمان ملل انجام شده بود روسیه اکنون توافقات را زیر پا گذشته و اتحادیه اروپا نیز روز یکشنبه، هشتم آبان، از مسکو خواست از این تصمیم عدول کند.

وزارت دفاع روسیه روز شنبه گفته بود که این تصمیم را به دلیل حملات پهپادی اوکراین علیه ۹ کشتی در منطقه سواستوپول در شبه جزیره کریمه دریای سیاه گرفته‌است. حملات پهپادی از سوی اوکراین در پی چند هفته تهاجم گسترده موشکی و پهپادی روسیه به زیرساخت‌های اوکراین صورت گرفت.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز یکشنبه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت که تصمیم روسیه مسیر اصلی صادرات غلات و کودهای شیمیایی را به خطر می‌اندازد. به نوشته آقای بورل، این صادرات برای مقابله با بحران جهانی غذایی ناشی از جنگ روسیه در اوکراین، یک نیاز ضروری است.

ولودمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، نیز از سازمان ملل و اقتصادهای بزرگ خواسته که به این حرکت روسیه، واکنشی پرقدرت نشان دهند.

آندرهٔ یرماک، رئیس دفتر آقای زلنسکی، گفته‌است که روسیه مرتکب یک اخاذی جدید شده؛ یک بار باج‌گیری هسته‌ای می‌کند، بعد در زمینه انرژی باج می‌خواهد و حال دوباره در زمینه غذا به اخاذی روی آورده‌است.

دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، نیز در واکنش به تصمیم روسیه گفت که مسکو با «ادعای بی‌اساس»، مسیری را می‌بندند که امنیت غذایی میلیون‌ها انسان را تأمین می‌کرد.

همچنین جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، شامگاه شنبه تصمیم روسیه را «ظلم محض» نامید و گفت این اقدام سبب افزایش گرسنگی خواهد شد. دبیرکل سازمان ملل هم از تصمیم مسکو ابراز نومیدی کرده‌است.

بر اساس توافقی که روز ۳۱ تیر امسال با میانجی‌گری سازمان ملل متحد و روسیه در استانبول امضا و از روز ۱۰ مرداد اجرا شد، با رفع تحریم صادرات کشاورزی روسیه، کشتی‌های حامل غلات تولیدی اوکراین از سه بندر این کشور، در مسیری که مورد توافق روسیه نیز بود، بدون نیاز به اسکورت نظامی، به سوی صادرات به نقاط مختلف جهان به حرکت درآمدند.

آن توافق با هدف تأمین نیاز کشورهای متعدد در آسیای غربی و آفریقا که شدیداً به صادرات غله از اوکراین وابسته هستند، بدست آمد.

قرار بود توافق بعد از ۱۲۰ روز، در روز ۲۸ آبان تمدید شود. وزارت دفاع روسیه روز هفتم آبان گفت که توافق را تمدید نخواهد کرد.