یک مقام آمریکایی روز جمعه ششم فروردین گفته است، برای احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام موضوع این نیست که چه کشوری گام اول را بردارد، بلکه مساله چگونگی برداشتن گام‌های دوجانبه در این زمینه است.

این مقام آمریکایی که نامش فاش نشده به رویترز گفته است، مساله این نیست که چه کشور گام اول را بردارد.

وی اضافه کرده است، مسئله این است که ما در مورد گام‌هایی که قرار است به طور متقابل برداشته شود، توافق داشته باشیم.

دولت جو بایدن از زمان آغاز کار خود در تلاش بوده است تا ایران را به مذاکرات برای اجرای تعهدات این کشور در چارچوب برجام ترغیب کند. به رغم این تلاش، اما موضوع نحوه بازگشت به اجرای تعهدات برجامی از سوی ایران و رفع تحریم‌ها توسط آمریکا با بن بست مواجه شده است.

آمریکا از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای مذاکره در چارچوب گروه ۱+۵ در خصوص احیای برجام استقبال کرده است. اما ایران این پیشنهاد را رد کرده است.

جمهوری اسلامی ایران خواهان لغو تحریم‌ها از سوی آمریکا است و می‌گوید٬ ایالات متحده باید اول به تعهدات هسته‌ای خود بازگردد.

به گزارش رویترز، مقام های غربی می‌گویند با توجه به اختلافات در بین مقام های ایران احتمال پیشرفت برای احیای توافق برجام قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران در ماه خرداد ماه کاهش یافته است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی یکشنبه تاکید کرد، موضوع این نیست که چه کسی قدم اول را بردارد، بلکه موضوع آن است که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرده است.

این مقام آمریکایی تاکید کرده است این که گفته می‌شود آمریکا خواهان بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی است تا آنگاه گام‌هایی برای کاهش تحریم بردارد، درست نیست.

این مقام آمریکایی در گفت‌وگو با رویترز اضافه کرد، این مطلقا موضع ما نیست که ایران قبل از هر کاری باید کاملاً به اجرای کامل تعهدات بازگردد.

وی اضافه کرد: اما ، اگر بر سر گام های دوجانبه توافق کنیم ، مثلا ما گام X را بر می‌داریم ، آنها گام Y را برخواهند داشت٬ موضوع توالی برداشتن گام‌ها نیست. من نمی‌دانم چه کسی گام اول را برمی‌دارد. منظورم این است که ما می‌توانیم – به طور همزمان اقدامات انجام دهیم .

این مقام آمریکایی تصریح کرده است، ما در این زمینه عمل گرا خواهیم بود.

رویترز می‌گوید٬ جو بایدن سال گذشته و قبل پیروزی در انتخابات در مقاله‌ای در فارین افرز نوشته بود که برای بازگشت آمریکا به برجام ، ایران می‌بایست به طور کامل به اجرای تعهدات برجامی خود برگردد.

این خبرگزاری اضافه کرده است، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز به نوعی این اظهارات جو بایدن را در ۲۰ ژانویه تکرار کرد.

اما این مقام آمریکایی در گفت‌وگو با رویترز تاکید کرده است که این موضع جو بایدن نیست. او نه گفته است چه زمانی.

این مقام اضافه کرده است، ( موضع جو بایدن) درباره توالی و ترتیب برداشتن گام‌ها نیست.

این در حالی است که روز گذشته ۴۳ سناتور آمریکایی در نامه‌ای به جو بایدن، از دولت او خواستند که از بازگشت به برجام خودداری کرده و برای دستیابی به توافقی تازه با ایران، که موضوعات دیگر را نیز در بربگیرد، تلاش کند.

امضاء‌کنندگان این نامه که از هر دو حزب دمکرات و جمهوری‌خواه هستند، نوشته‌اند که آن‌ها فارغ از «اختلافات تاکتیکی» بر سر امور دیگر، حول لزوم جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای و رویارویی با طیف گسترده‌ای از عملکرد ایران، اشتراک نظر دارند.٬

بر اساس توافق هسته‌ای بین ایران و شش قدرت جهانی موسوم به برجام در سال ۱۳۹۴، ایران پذیرفت بسیاری از فعالیت‌های اتمی خود را متوقف و محدود کند و در مقابل، تحریم‌های بین‌المللی علیه آن لغو یا تعلیق شود.

اما دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا که به دنبال توافق گسترده‌تری با ایران بود که بتواند علاوه بر اصلاح برجام، فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران را نیز در بر بگیرد، با خروج از این توافق رویکرد «فشار حداکثری» در پیش گرفت.

ایران نیز در واکنش، عدول از تعهدات هسته‌ای در چارچوب برجام را در یک سال اخیر تسریع کرده است.