یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل متحد، با انتشار بیانیه‌ای، خشونت علیه کودکان در جریان سرکوب اعتراضات ایران را که تا کنون به کشته‌شدن بیش از ۵۰ کودک نیز منجر شده، محکوم کرد.

در بیانیه این نهاد بین‌المللی که شامگاه یکشنبه ۶ آذر منتشر شد، آمده است که یونیسف «خواستار پایان‌دادن به انواع خشونت‌ها و آزارهایی است که طبق گزارش‌ها در جریان ناآرامی‌های عمومی منجر به جان‌باختن بیش از پنجاه کودک و مجروح‌شدن شمار بسیاری از آنان شده است».

این نخستین واکنش رسمی یونیسف به کشته‌شدن مردم به‌دست نیروهای حکومتی ایران در سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» است که از ۲۶ شهریور آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

با این حال صندوق کودکان سازمان ملل متحد در بیانیه خود اعلام کرده است که این سازمان «از زمان وقوع اولین موارد تلفات کودکان در جریان اعتراضات، مستقیماً نگرانی‌های خود را به مقامات ایران اعلام کرده است».

حکومت جمهوری اسلامی تا کنون واکنشی در این باره نداشته است، درحالی‌که بنا بر گزارش‌های برخی منابع حقوق بشری، از جمله پایگاه حقوق بشری هرانا، در جریان سرکوب اعتراضات تا روز چهارم آذر دست‌کم ۴۴۸ نفر از مردم معترض کشته شده‌اند که دست‌کم ۶۳ نفرشان کودک بوده‌اند.

یونیسف در این بیانیه همچنین در مورد «تداوم یورش‌بردن به برخی مدارس و تفتیش» دانش‌آموزان «به‌شدت» اظهار نگرانی و تأکید کرده است که «مدارس باید همیشه مکان امنی برای کودکان باشد».

در دو ماه گذشته گزارش‌های متعددی از بازداشت، بازجویی، توبیخ و تفتیش وسایل دانش‌آموزان و در مواردی «حمله نیروهای امنیتی به مدارس» منتشر شده است.

مقامات جمهوری اسلامی این گزارش‌ها را رد می‌کنند، اما والدین دانش‌آموزان در شبکه‌های اجتماعی گزارش‌های متنی و تصویری بسیاری در این مورد منتشر کرده و می‌گویند سرکوب اعتراضات شامل فرزندان آن‌ها نیز شده است.

کشتن کودکان و رفتار خشونت‌آمیز نیروهای حکومتی با کودکان در حالی انجام می‌شود که جمهوری اسلامی به‌طور رسمی در کنوانسیون حقوق کودک عضویت دارد و «موظف به احترام، حمایت و اجرای حقوق کودکان برای زندگی، حریم خصوصی، آزادی اندیشه و اجتماعات مسالمت‌آمیز است».

بر همین اساس، یونیسف از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است که «به حقوق همه کودکان برای تجمع مسالمت‌آمیز» احترام بگذارند و تأکید کرده است که «کودکان باید در کنار خانواده‌ها، جوامع و مدارس خود بمانند و نه در مکان‌هایی که آزادی آن‌ها را سلب می‌کند».

اشاره یونیسف به برخی گزارش‌ها مبنی بر انتقال شماری از دانش‌آموزان معترض به مراکز موسوم به اصلاح تربیت برای «تأدیب» است که پیش از این برخی مسئولان وزارت آموزش و پرورش از جمله خود وزیر نیز به آن اذعان کرده‌اند.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد در بخش دیگری از بیانیه خود ابراز همدردی عمیق کرده است با «مادران و پدران بسیاری» که با وضعیت «ویرانگر» از دست‌دادن کودک خود در جریان سرکوب اعتراضات مواجه شده‌اند.

در دو ماه گذشته، کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی سعی در جلب توجه یونیسف به کشته‌شدن کودکان در سرکوب اعتراضات داشته‌اند. اغلب آنان از اصطلاح «رژیم کودک‌کش» برای توصیف حکومت ایران استفاده کرده‌اند؛ توصیفی رهبر جمهوری اسلامی بارها در توصیف دولت اسرائیل به کار برده است.

در این میان، مهتاب کرامتی، بازیگر و سفیر حسن نیت یونیسف در ایران، در پی بالاگرفتن انتقادها به سکوتش، دو هفته پیش بدون هیچ توضیحی اعلام کرد که از این مقام خود کناره‌گیری می‌کند.

آمار کشته‌شدن بیش از پنجاه کودک به‌دست مأموران جمهوری اسلامی در حالی منتشر شده است که حکومت ایران تا کنون مسئولیت حتی یک مورد از این قتل‌ها را به عهده نگرفته است.

در میان کودکان کشته‌شده به‌دست نیروهای حکومتی یک کودک هفت‌ساله به‌نام هستی نارویی در زاهدان و یک کودک ۱۰ ساله به‌نام کیان پیرفلک در ایذه هم دیده می‌شود، با این حال جمهوری اسلامی در هر دو مورد عامل قتل را «تروریست‌ها» معرفی کرده و در عین حال هیچ مدرکی برای ادعای خود ارائه نکرده است.

پیش از واکنش رسمی یونیسف به کشته‌شدن کودکان و اعمال خشونت علیه آنان در اعتراضات ایران، بیش از ۶۲۰ پزشک متخصص حوزه کودکان نیز در نیمه آبان با امضای بیانیه‌ای خواستار «توقف فوری» هرگونه برخورد خشونت‌آمیز با کودکان شده بودند.

علاوه بر آن، برخی انجمن‌ها و کانون‌های صنفی و علمی دیگر در داخل و خارج از کشور نیز در مورد رفتار خشونت‌آمیز با کودکان به‌بهانه سرکوب اعتراضات سراسری بارها هشدار داده‌اند، اما تنها واکنش مسئولان و نهادهای جمهوری اسلامی به این هشدارها صرفاً تکذیب بوده است.