جو ویلسون، نماینده جمهوری‌خواه در کنگره آمریکا، روز دوشنبه، ۲۸ آذرماه، از طرح جدید قانونگذاران آمریکایی برای هدف قرار دادن فرزندان مقام‌های جمهوری اسلامی دست‌اندرکار سرکوب در این کشور خبر داد.

همزمان با ورود اعتراضات ایران به ماه چهارم، شماری از قانونگذاران در کنگره آمریکا تصمیم دارند از وزارت خارجه این کشور درباره حضور و نوع اقامت بستگان مقامات جمهوری اسلامی که در سرکوب‌ مردم دست دارند بازخواست کنند.

این طرح را دو نماینده جمهوری‌خواه و دو نماینده دموکرات به نام‌های جو ویلسون، جاش گاتهایمر، کلودیا تنی و ویسنته گونزالس برای ابطال ویزا و اقامت اعطا‌شده به بستگان سرکوب‌گران حکومت جمهوری اسلامی در آمریکا ارائه کرده‌اند.

این طرح در صورت تصویب به وزیر خارجه آمریکا دستور می‌دهد بررسی کند که آیا گروه گسترده‌ای از مقامات ایرانی از جمله اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دفتر علی خامنه‌ای و نیروی انتظامی و اعضای نزدیک خانواده آنها در این کشور حضور دارند یا خیر.

این بررسی شامل ویزای دریافت‌شده و نیز درخواست برای دریافت ویزا است.

بر اساس متن طرح پیشنهادی، هرگونه روادید صادر شده برای افرادی که در نقض حقوق بشر و فساد گسترده در ایران دخیل هستند، باید لغو شود.

جو ویلسون، از نمایندگان پیشنهاددهنده این طرح، گفت: «با توجه به اقدامات رژیم، قابل قبول نیست که به مقامات ایرانی و اعضای خانواده آنها ویزا داده شود تا به ایالات متحده بیایند و از همان آزادی‌هایی بهره‌مند شوند که شهروندان ایران تنها رویایش را دارند.»

آن‌ طور که در این طرح آمده، این ممنوعیت‌های ویزا قابلیت تعمیم به افراد خانواده‌ نزدیک ناقضان حقوق بشر را نیز دارد.

با این حال، وب‌سایت المانیتور روز سه‌شنبه به نقل از یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا که به هویت وی اشاره‌ای نشده، نوشت که برای متهم کردن یک فرد در نقض فاحش حقوق بشر به «شواهد معتبری» نیاز است و این کار سخت‌تر در سیستم قضایی آمریکا از آن چیزی است که به نظر می‌رسد.

بر اساس این گزارش، منتقدان این قانون احتمالاً این سؤال را مطرح می‌کنند که آیا مجازات فرزندان به خاطر گناهان والدین‌شان منصفانه است یا خیر.

علاوه بر افراد دارای اقامت و ویزا، هنوز مشخص نیست چه تعداد از مقامات ایرانی و فرزندان آنها به دنبال ورود به ایالات متحده برای سفر، کار یا تحصیل هستند.

یک مقام سابق آمریکایی می‌گوید که وزارت خارجه «سوابق مقامات ایرانی و بستگان آنها را که با ویزای موقت یا دائم به ایالات متحده سفر می‌کنند، نگهداری می‌کند.»

گزارش‌های رسانه‌ای قبلاً چند تن از بستگان مقامات ایرانی مقیم آمریکا را شناسایی کرده بودند، از جمله فرزند معصومه ابتکار، که در جریان تسخیر سفارت در سال ۱۹۷۹ به عنوان سخنگوی گروگان‌گیران عمل می‌کرد.