دیوان عالی کشور در ایران اعلام کرده درخواست اعاده دادرسی ماهان صدرات، از معترضان بازداشت شده اخیر که به اعدام محکوم شده، پذیرفته شده است.
این نهاد گفته: «با توجه به دلایل و مدارک جدیدالتحصیل» در پرونده ماهان صدرات مرنی، درخواست اعاده دادرسی مطابق قانون آیین دادرسی کیفری تشخیص داده شد و پرونده «برای رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض صادرکننده رأی ارجاع شد».
هفته پیش اعلام شد که دیوان عالی کشور اجرای حکم ماهان صدرات را متوقف کرده است. او ۲۰ مهر ماه در تهران بازداشت و به «محاربه» متهم شده بود.
قوه قضاییه ایران در نیمه آبان ماه از برگزاری دادگاه او خبر داده بود و اتهامهای او را «محاربه از طریق کشیدن سلاح سرد (چاقو)» که موجب «ناامنی و ترس در محیط» شده، «آتش زدن موتورسیکلت و تخریب گوشی شاکی خصوصی و ایراد جرح عمدی با چاقو نسبت به شاکی»، «مسدود کردن خیابان» و «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» اعلام کرد.
رسانههای ایران بعدا اعلام کردند که همه شاکیان(خصوصی) از شکایت خود صرفنظر کرده و رضایت دادهاند.
بر اساس قوانین جمهوری اسلامی محاربه در زمره حدود است و رضایت شاکی خصوصی تاثیری در آن ندارد.
تحویل حکم اعدام در بیمارستان
یکی دیگر از متهمان اعتراضات اخیر در ایران، حمید قره حسنلوست که با خطر اعدام روبرو است.
خواهر آقای فره حسنلو به روزنامه اعتماد گفته که در حال حاضر برادرش «ممنوعالملاقات شدید» است و به خاطر آسیبها و ضربههای وارد شده به بیمارستان اعزام شده است.
خواهر این پزشک گفته «حکم اعدام در بیمارستان به دست برادرم داده شد. اجازه حضور هیچ وکیلی نه تعیینی و نه تسخیری در ابتدای پرونده داده نشد.»
همچنین گفته شده مادر آقای قره حسنلو بعد از شنیدن خبر حکم اعدام پسرش «دچار آلزایمر شده است.»
همزمان قوه قضاییه ایران گزارشها درباره لغو حکم اعدام حمید قره حسنلو را تکذیب کرده و آن را »شایعه» خوانده است.
این نهاد در اطلاعیهای گفته «تا این لحظه هنوز حکم قطعی صادر نشده است» و پرونده متهمان «در دیوان عالی کشور در حال بررسی است و سیر قضایی و طبیعی خود را طی میکند به همین دلیل نامهنگاری در این خصوص موضوعیت ندارد.»
حمید قره حسنلو پزشک ۵۳ ساله یکی از پنج نفری است که به اتهام کشتن یک بسیجی به اعدام محکوم شده است. همسر او هم به ۲۵ سال زندان محکوم شده است.
بر اساس گزارشها، این دو در مراسم چهلم حدیث نجفی، از کشتهشدگان اعتراضهای اخیر در ایران، در ۱۲ آبان شرکت کرده بودند که در مسیر برگشت در ترافیک گیر میافتند و تلاش میکنند مسیر را عوض کنند که در نهایت به یک فرعی در نزدیکی بهشت سکینه کرج میرسند که محل حادثه عنوان شده است.
به گفته دادستان، «روحالله عجمیان(فرد بسیجی کشته شده) جهت کنترل تجمعات و بازگشایی مسیر اتوبان و بدون هیچ ادوات و بدون اینکه کسی چنین ماموریتی به وی محول کند، در راستای کمک به رفع انسداد اتوبان در محل حضور مییابد.»
روز بعد این زوج در خانهشان دستگیر میشوند و دو روز بعد تلویزیون ایران در گزارشی این دو نفر را به همراه دیگر متهمان پرونده، بدون ذکر نام، بعنوان «قاتلین» در محل حادثه نشان میدهد که چند جمله تقطیعشده مبنی بر حضور یا مشارکت خود میگویند.
پخش اینگونه اعترافات در جمهوری اسلامی مسبوق به سابقه است و بسیاری آن را فاقد اعتبار میدانند.