وزیر خارجه اوکراین از قصد کشورش برای برگزاری اجلاس صلح در اواخر ماه میلادی فوریه، ترجیحا با حمایت و میانجیگری دبیرکل سازمان ملل متحد، خبر داد.
دمیترو کولبا روز دوشنبه، پنجم دی، در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس افزود روسیه تنها به این شرط به این اجلاس دعوت خواهد شد که ابتدا حضور در دادگاه جنایات جنگی را بپذیرد.
او تاکید کرد که اوکراین هر کاری خواهد کرد تا در سال ۲۰۲۳ جنگ را با پیروزی بر روسیه به پایان ببرد، اما گفت که دیپلماسی همواره مهمترین نقش را در این امر خواهد داشت.
به گفته آقای کولبا، هر جنگی در نتیجه اقدامات میدانی، اما درنهایت دور میز مذاکره، به پایان میرسد.
وزیر خارجه اوکراین گفت سازمان ملل توان وارد کردن همه طرفها به کشتی صلح را دارد و از این نظر میتواند بهترین مکان برای برگزاری چنین اجلاسی باشد و جانبدار طرف خاصی نیست.
وزیر خارجه روسیه در واکنش به این اظهارات همتای اوکراینی خود به خبرگزاری ریانووستی گفت که اوکراین باید پیشنهادهای مسکو در مورد «اراضی جدید» را بپذیرد، در غیر این صورت، ارتش روسیه اقدام خواهد کرد.
به گفته سرگئی لاوروف، اوکراین به خوبی از پیشنهادات روسیه برای «عاری کردن اراضی از تسلیحات و نازیزدایی، و از بین بردن تهدیدات علیه امنیت روسیه، از جمله در “اراضی جدید” آگاهی دارد».
اشاره وزیر خارجه روسیه به بخشهای وسیعی از مناطق دونتسک، خرسون و زاپوریژیا در خاک اوکراین است که در ۱۱ ماه جنگ به تسلط نظامیان روسیه درآمده است.
افزون بر آن، روسیه خواهان آن است که کییف حاکمیت روسیه بر شبه جزیره کریمه را که از هشت سال پیش به اشغال روسیه درآمد، به رسمیت بشناسد.
روسیه با ادعای گسترش تحرکات نازیها علیه هواداران روسیه در شرق اوکراین حمله به اوکراین را آغاز کرد و پس از ۱۱ ماه هنوز از این ادعا دست نکشیده است.
سرگئی لاوروف روز دوشنبه گفت که فارغ از هر زمان که جنگ طول بکشد، توپ اکنون در زمین آمریکا و اوکراین است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز شنبه این هفته در دیدار از مجتمع صنایع نظامی در شهر تولا از آمادگی روسیه برای «مذاکره با هر عامل» سخن گفت و افزود «هر چه زودتر، بهتر».
اما به گفته وزیر خارجه اوکراین، روسیه تنها در کلام از آمادگی برای گفتوگو حرف میزند، در حالی که «هر کاری که در میدان جنگ انجام میدهد، خلاف آن را ثابت میکند».
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، از ماه گذشته یک فرمول صلح ده مادهای را مطرح کرده است.
فرمول صلح مورد نظر آقای زلنسکی استرداد تمامی اراضی اوکراین را که به اشغال روسیه درآمده، خروج کامل نیروهای روسیه، آزادی همه زندانیان و برگزاری دادگاه برای عوامل جنگ و جنایتکاران را شامل میشود. یک بند دیگر این فرمول خواهان دادن تضمین به اوکراین است که دیگر مورد تعرض نظامی روسیه قرار نگیرد.
آقای زلنسکی که همراه با وزیر خارجه دولتش در پی سفر برقآسای هفته گذشته به واشینگتن و دیدار با جو بایدن، همتای آمریکایی و سران کنگره، قول حمایت نظامی بیشتر و کمکهای دیگر آمریکا را در ادامه جنگ اوکراین علیه روسیه دریافت کرد، تاکید کرده که مدافعان اوکراینی به زودی پیروزیهای میدانی بیشتری کسب خواهند کرد.
آمریکا در چارچوب کمک فوری ۱.۸ میلیارد دلاری به اوکراین تجهیز آن کشور به سامانه دفاعی پاتریوت را تصویب کرد. دو روز پس از حضور آقای زلنسکی در کنگره نیز، اعطای کمک ۴۵ میلیارد دلاری جدید آمریکا در چارچوب لایحه بودجه سال ۲۰۲۳ واشینگتن تصویب شد.
ولادیمیر پوتین روز شنبه گفت ارتش روسیه «صد در صد» پاتریوتهایی را که به اوکراین برسد، نابود خواهد کرد.
با این حال، اظهارات سران اوکراین و روسیه برای ورود به مذاکرات صلح از بعد از سفر آقای زلنسکی به آمریکا بیشتر به گوش میرسد.
جو بایدن ماه گذشته در جریان میزبانی رئیس جمهوری فرانسه در واشینگتن گفته بود که آماده دیدار با ولادیمیر پوتین است تا بداند «در سر او چه میگذرد».