شرق الاوسط در گزارشی از افزایش تکاپوی جمهوری اسلامی برای احیای پروژه خود در حومه دمشق، موسوم به «حومه جنوبی» خبر داده و نوشته است که پیش از جنگ اوکراین، روسیه مانع پیش رفتن چنین پروژهای شده بود.
این روزنامه عربیزبان چاپ لندن در این گزارش تاکید دارد که جمهوری اسلامی همواره قصد داشته نفوذ خود را در منطقه جنوب دمشق، «السیده زینب»، گسترش دهد. مقبره دختر امام اول شیعیان در این منطقه قرار دارد و مهمترین زیارتگاه شیعیان در سوریه به شمار میرود.
پروژه «حومه جنوبی» جمهوری اسلامی در دمشق شبیه و برگرفته از «حومه جنوبی» گروه شبهنظامی حزبالله لبنان در بیروت است، منطقهای که دهههاست به پایگاه اصلی حزبالله در پایتخت لبنان تبدیل شده است.
اما به نوشته شرق الاوسط، اکنون هم گرفتار شدن روسیه در جنگ اوکراین و هم شرایط اقتصادی سوریه، بستر مناسبتری را برای افزایش تلاشهای جمهوری اسلامی در این زمینه فراهم کرده، به طوری که خرید خانهها در حومه دمشق از سوی جمهوری اسلامی و روند ایجاد اردوگاههای جدید ایران در مناطقی در مجاورت حوزههای نفوذ روسیه افزایش یافته است.
سیده زینب به دلیل فاصله نزدیکش به دمشق (حدود هشت کیلومتر) و همچنین دسترسی آسانش به فرودگاه بینالمللی دمشق که پایگاه اصلی شبهنظامیان جمهوری اسلامی به شمار میرود، برای تهران یک منطقه استراتژیک محسوب میشود.
در حالی که پیش از جنگ داخلی سوریه هر سال زائرانی از ایران، عراق، لبنان، افغانستان و پاکستان از مقبره زینب زیارت میکردند، جمهوری اسلامی همزمان طی نزدیک به ۱۲ سال که از آغاز این جنگ میگذرد، همواره تلاش کرده در چارچوب سیاست «دفاع از حرم»، این منطقه را به عنوان سنگر اصلی خود در سوریه حفظ کند.
منابع محلی از ساکنان شهر حومهای «حجیره» در همسایگی منطقه سیده زینب، به شرق الاوسط گفتهاند که اکثر قریب به اتفاق ساکنان این شهر و همچنین شهرهای حومهای دیگر دمشق، «ببیلا» و «بیت سحم»، که آنها نیز در مجاورت سیده زینب قرار دارند، پیش از آغاز جنگ از اهل سنت بودند.
این منابع اضافه کردهاند که در سالهای آغازین جنگ سوریه، گروههای مسلح مخالف بشار اسد کنترل این شهرها را به دست گرفتند، اما پس از آن که رژیم بشار اسد به کمک روسیه در سال ۲۰۱۸ به یک توافق با مخالفان رسید، کسانی که مخالف این توافق بودند از این منطقه به سمت شمال سوریه رفتند.
گزارش شرق الاوسط اضافه میکند که فروش خانهها در این منطقه به شبهنظامیان تحت حمایت ایران با مبالغ وسوسهانگیز، به دلیل وضعیت وخیم اقتصادی در سوریه بیشتر شده؛ به طوری که در «هر خیابان مسکونی بین سه تا چهار خانواده شبهنظامیان تحت حمایت ایران» زندگی میکنند.
منابع محلی دیگری به شرق الاوسط گفتهاند که جمهوری اسلامی در حال ساخت اردوگاه جدیدی برای شبهنظامیان خود در شمال مجموعه فرهنگی، ورزشی و تفریحی عظیم «هیثم سلیمان» است که در ماه فوریه سال گذشته میلادی در حجیره افتتاح شد.
این منابع اضافه کردند که این اردوگاه در زمین بزرگی که تقریبا به حاشیه منطقه ببیلا میرسد، برپا خواهد شد.
قصد و تلاش جمهوری اسلامی برای خرید خانهها و املاک در سوریه، موضوع جدیدی نیست.
پیشتر گروه ناظر حقوق بشر سوریه، یک نهاد غیردولتی مستقر در بریتانیا، گزارش داده بوده که جمهوری اسلامی به دنبال خرید املاک بهویژه در دو شهر حمص و حلب سوریه است.
با این حال، اسرائیل به دقت تحرکات جمهوری اسلامی در سوریه را زیر نظر دارد.
آویو کوخاوی رئیس ستاد ارتش اسرائیل روز سهشنبه ششم دی و پس از انتشار این گزارش شرق الاوسط اعلام کرد که طرح جمهوری اسلامی برای «تاسیس حزبالله دوم در سوریه مختل شده» است.
او گفت: «ایرانیها میخواستند صدها موشک زمین به زمین در کنار دهها هزار شبهنظامی شیعه در سوریه مستقر کنند.»
رسانههای سوریه و گروه ناظر حقوق بشر سوریه در سالهای اخیر بارها از حملات اسرائیل به مواضعی در سوریه خبر دادهاند.
در آخرین مورد، رسانههای دولتی سوریه روز سهشنبه هفته گذشته اعلام کردند که اسرائیل در حملاتی شبانه نواحی اطراف دمشق را هدف قرار داد و گروه ناظر حقوق بشر در سوریه افزود که در این حملات زاغههای مهمات حزبالله هدف قرار گرفت.