کمیته پیگیری بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران از برگزاری «دادگاه‌های آنلاین» برای تعداد زیادی از این بازداشت‌شدگان طی دو ماه گذشته خبر داد.

بر اساس گزارش این کمیته، بسیاری از حقوق اصلی بازداشت‌شدگان در جریان این دادگاه‌های فوری و غیرمعمول نقض می‌شود.

کمیته پیگیری بازداشت‌شدگان روز جمعه، ۹ دی، در گزارشی نوشت که گزارشات متعددی از برگزاری چنین دادگاه‌هایی دریافت کرده که بر اساس تجربه دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در دوران شیوع کرونا صورت گرفته است.

این کمیته از چندین معترض بازداشت‌شده نام برده که دادگاه‌های آنان به صورت مجازی برگزار شده است.

بر اساس گزارش این کمیته، یکی از معترضان محبوس در زندان تهران بزرگ، به خانواده‌اش گفته که محاکمه‏‌اش به صورت «ویدئوکال» برگزار شده و در طی محاکمه «جملاتی روی مانیتور تایپ می‌شد و او ناچار بوده» که همان‌ جملات را تکرار کند.

کمیته پیگیری بازداشت‌شدگان به گفته این فرد اشاره کرده که «تعداد زیادی از دستگیرشدگان در زندان تهران بزرگ، محاکمه‏‌شان به صورت آنلاین برگزار شده» و در روز محاکمه‌ این معترض نیز «حداقل ۱۳ نفر دیگر» به شکل مشابه محاکمه شدند.

امیرمحمد جلالی، بازداشت‌شده در گوهردشت، حقانی نسیمی وبلاگ‌نویس و دانشجو در زندان قائم‌شهر، صالح زمانیه طبیعت‌گرد در یزد و ماکان داوری در رشت، از معترضانی هستند که کمیته پیگیری بازداشت‌شدگان با ذکر اسامی‌شان تایید کرده که دادگاه‌‌شان به صورت مجازی برگزار شده است.

گزارش‎ها و اخباری که در مورد دادگاه‏‌های آنلاین به این کمیته رسیده، حاکی است که زمان این دادگاه‌ها بسیار کوتاه بوده، به طوری که متهم فرصت کافی برای دفاع از خود را نداشته است.

برای نمونه، آقای جلالی که در روزهای ابتدایی اعتراضات در گوهردشت دستگیر شده است، دادگاه آنلاین «سه دقیقه‌‏ای» داشته که او «تنها سی ثانیه فرصت دفاع از خود را داشته و در نهایت به سه سال حبس در زندان تبریز و دو سال تبعید به کرمان محکوم شده است.»

کمیته پیگیری بازداشت‌شدگان اضافه کرد، دستگیرشدگان در اکثر موارد بدون داشتن وکیل مورد محاکمه قرار گرفته‎اند و در جلسه آنلاین، تنها متهم و قاضی حضور داشته‌‎اند.

همچنین این کمیته تاکید می‌کند که به دستگیرشدگان گفته شده که دادگاه‏‌های آنلاین بیشتر برای رسیدگی به پرونده‏‌های با اتهامات سبک برگزار می‎شود، اما دادگاه آنلاین ماکان داوری در رشت، در دو پرونده جداگانه با اتهامات «عضویت در گروه یا جمعیت به قصد برهم زدن امنیت ملی» و «محاربه» برگزار شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز آمار دقیق بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری را اعلام نکرده‌اند، اما بر اساس گزارش‌های رسمی تخمین زده می‌شود که دست‌کم ۲۰ هزار نفر در سراسر ایران دستگیر شده‎اند.

بر اساس بخشی از مجموعه بولتن‌های محرمانه خبرگزاری فارس برای حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، در جریان اعتراضات اخیر در ایران «۲۹ هزار و ۴۰۰ نفر» بازداشت شده‌اند.

بررسی‌های رادیوفردا نشان می‌دهد که در جریان این اعتراضات، بیش از ۱۸ پرونده محاربه و افساد فی‌الارض علیه معترضان تشکیل شده که در این پرونده‌ها بیش از ۴۴ معترض به محاربه، فساد فی‌الارض و مقابله با حکومت متهم یا به اعدام محکوم شده‌اند.