به مانند تمام هفتههای اخیر، گروه پرشماری از مردم زاهدان بعد از برگزاری نماز جمعه در این شهر دست به راهپیمایی زده و شعارهای ضدحکومتی و نیز شعراهایی علیه بسیج و سپاه سر دادند.
در برخی از تصاویر همرسان شده در شبکههای اجتماعی، گروهی از شهروندان زاهدان در حال آتش زدن تصویر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی مشاهده میشوند.
نظیر این راهپیمایی در شهرهای دیگر استان سیستان و بلوچستان از جمله خاش و راسک برگزار شد و نیروهای حکومتی در محل راهپیماییها برای سرکوب و متفرق ساختن معترضان مستقر شدند.
انتقادهای شدید مولوی عبدالحمید
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه زاهدان و سرشناسترین روحانی اهل سنت ایران بار نیز همچون هفتههای اخیر در سخنرانی خود به نقد شدید جمهوری اسلامی و سرکوب مخالفان و منتقدان پرداخت و گفت که قانون اساسی کنونی «ضعفهایی دارد»، اما با همین ضعفها هم «به آن عمل نشده» است.
وی در خطبههای نماز جمعه زاهدان در روز ۹ دی خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی گفت:
بگذارید مردم انتقاد کنند، بگذارید مردم حرف بزنند […] اجازه تجمع اعتراضی را هم باید بدهند. اینها قانونی است، حتی در عرف بین المللی هم اینها قانونی است.
وی با اشاره اتهام «تجزیهطلبی» به شهروندان بلوچ ایران، افزود:
امام جمعه سنی زاهدان با اعتراض به کشتار و بازداشت کودکان در خیزش مردمی به دست نیروهای سرکوب نیز گفت:بعضیها گفتند که اینها تجزیهطلب هستند که این حرفها را میزنند. اما ما مخالف صد در صد تجزیه هستیم. ما همه ایرانیها در کنار هم هستیم و با هر برادریم. با درد همه ایرانیها همدردی میکنیم. همه، چه مسلمان و چه غیر مسلمان حق انسانی دارند.
مولوی عبدالحمید با تأکید بر این که مایل است از تمام قومیتهای ایرانی از جمله بلوچ و کرد و لر و عرب و فارس و ترکمن سخن بگوید و با اشاره به پیروان آئین بهاییت در ایران گفت:
من نمیگویم که آنها مسلمان هستند، اما بهاییها هم حق و حقوق شهروندی دارند.
چقدر بچه کشته شده؟ اینها دردآور است. بچه را زندان نکنید.
او همچنین با اشاره به فشارها به علی دایی و بازگرداندن هواپیمای حامل زن و دختر او ابراز تأسف کرد.
در ابتدای اعتراضاتی که در واکنش به کشته شدن مهسا امینی در ایران درگرفت، حکومت ایران تلاش کرد تا خیزش مردمی را به عوامل خارجی و به ویژه گروههای تجزیهطلب منسوب کند. در راستای همین تلاش، اعتراضات مردم زاهدان را به تجزیهطلبان بلوچ نسبت داده و آن را به شیوهای وحشیانه و خونبار سرکوب کرد.
در جریان سرکوب خونین نمازگزاران در زاهدان روز جمعه ۸ مهر، حدود ۱۰۰ نفر جان خود را از دست دادند و از آن روز که «جمعه خونین» نام گرفت تا این زمان، گروههای زیادی از مردم زاهدان هر جمعه برای اعتراض در خیابانهای این شهر راهپیمایی میکنند.