علی اکبر صالحی، رئيس سازمان انرژی اتمی ایران میگوید به نظر میرسد که مذاکرات هستهای از «بن بست عبور کرده» و طرفین بحث اینکه «چه کسی باید قدم اول را بردارد» را پشت سر گذاشته و مذاکرات مربوط به احیای برجام وارد «مراحل فنی» شده است.
او که در شبکه اجتماعی کلاب هاوس به سوالات برخی روزنامهنگاران و فعالان سیاسی پاسخ میداد، با اشاره به جلسه مجازی معاونان وزرای خارجه کشورهای حاضر در برجام که روز جمعه ۱۳ فروردین برگزار شد، گفت این جلسه در «بستر سیاسی و حقوقی» بوده و «فعلا چند قدم جلو رفتیم».
آقای صالحی گفت در این مرحله نمیتواند اطلاعات و جزییات مرتبط با مذاکرات را افشا کند ولی به روند کنونی مذاکرات «خوشبین» است و باید «یک هفته» برای اعلام جزییات بیشتر صبر کرد.
بخشی از مواردی که رئيس سازمان انرژی اتمی ایران به آن اشاره دارد، مربوط به جلسه روز سهشنبه، ۱۷ فروردین است که قرار است برای مشخص کردن لغو تحریمها علیه ایران و اجرای تعهدات برجامی توسط ایران، در وین برگزار میشود.
در این مذاکره «مقامهای ارشد آمریکایی» حضور دارند ولی میان نمایندگان ایران و آمریکا گفتوگوی مستقیم انجام نخواهد شد.
شبکه پرس تیوی نیز امروز به نقل از یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که ایران مذاکره غیرمستقیم و پیشنهاد لغو گام به گام تحریمها را نمیپذیرد و خواستار لغو همه تحریمها است.
در هفتههای اخیر، نحوه احیای برجام به یک موضوع پرمناقشه بین ایران و آمریکا تبدیل شده است.
مقامهای حکومت ایران میگویند آمریکا ضمن بازگشت به برجام، باید تمام تحریمها را لغو کند و پس از آن، ایران به اجرای کامل تعهدات خود طبق برجام باز میگردد.
در مقابل دولت آمریکا میگوید دولت ایران باید ابتدا اقداماتی که ناقض برجام بوده را متوقف کرده و به تعهدات هستهای خود برگردد و سپس تحریمهای ایران را لغو میکند.
آقای صالحی در بخش دیگری از این جلسه پرسش و پاسخ درباره جزییات مربوط به نحوه احیای برجام و اجرای دوباره تعهدات هستهای ایران گفت بازگشت ایران به تعهدات هستهای خود زمانبر است و حداقل «دو سه ماه زمان» نیاز دارد ولی ایران میتواند در شروع کار، برخی اقدامات را متوقف کند و سانتریفیوژهای جدید را نصب نکند و درباره درصد غنیسازی توافق کند و بلافاصله غنیسازی ۲۰ درصد را متوقف کند.
او همچنین گفت ایران تاکنون «هفت میلیارد دلار» در صنعت هستهای هزینه کرده است و در حال حاضر نیروگاه اتمی بوشهر، « ۵ میلیارد دلار» ارزش دارد و توان صادرات سالانه ۶۰۰ میلیون دلار برق دارد.
رئيس سازمان انرژی اتمی ایران تایید کرد که در حاضر حاضر ایران به خاطر این نیروگاه «چند صد میلیون یورو» به روسیه بدهکار است ولی دولت روسیه با وجود این بدهی، به کمکهای خود ادامه داده است.
پیش از این محمود جعفری، معاون سازمان انرژی اتمی ایران گفته بود تامین هزینههای لازم برای «بهرهبرداری، نگهداری، خرید قطعات یدکی و سوخت سالانه واحد یکم نیروگاه» بوشهر با توجه به مشکلات تحریم دچار «مشکلات جدی» شده و ممکن است امسال «فعالیت این نیروگاه متوقف شود».
علی اکبر صالحی در بخش دیگری از این جلسه در پاسخ به برخی انتقادات درباره هزینههای کلان برنامه هستهای و خسارت پیگیری این برنامه به اقتصاد ایران که از سوی یکی از تحلیلگران حدود «۲ هزار میلیارد دلار» برآورد شد، گفت برنامه هستهای مولفه «قدرت و اقتدار» است و «هیچ حق هستهای را نباید رها کنیم».
پیش از آقای صالحی، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم در این شبکه اجتماعی حاضر شده بود و به سوالات برخی خبرنگاران و فعالان سیاسی پاسخ داده بود.
در جریان حضور آقای ظریف در این شبکه، اعلام شد که «مسئولان فراتر از وزارت خارجه» ایران اعلام کرده بودند شرط حضور ظریف در جلسه این بوده که «خبرنگاران رسانههای فارسیزبان خارج از ایران و مخالفان حکومت» اجازهٔ سؤال کردن نداشته باشند.
در میان خبرنگاران و فعالان سیاسی که اجازه طرح پرسش از علی اکبر صالحی یافتند نیز «خبرنگاران رسانههای فارسی زبان خارج از کشور و مخالفان حکومت» حضور نداشتند.