نرخ دلار روز شنبه ۱۷ دیماه با افزایشی نزدیک به ۱۱۰۰ تومانی تا ۴۱ هزار و ۲۵۰ تومان اوج گرفت.
مقامات ایران طی روزهای گذشته به دنبال تغییر رئیس بانک مرکزی وعده داده بودند که نرخ دلار پایین بیاید، اما طی یک هفته گذشته نرخ دلار نزدیک ۱۵۰۰ تومان رشد کرده است.
نرخ دلار در ابتدای سال جاری خورشیدی حدود ۲۶ هزار تومان بود و پیش از اعتراضات گسترده مردمی به ۳۲ هزار تومان رسید.
طی چهار ماه گذشته افت ارزش ریال شتاب گرفته است و نرخ دلار در بازار آزاد در اوایل دیماه به ۴۴ هزار تومان اوج گرفت.
روز پنجشنبه ۸ دی ۱۴۰۱ محمدرضا فرزین جایگزین علی صالحآبادی در بانک مرکزی شد و طی سه روز نرخ دلار روند نزولی داشت و به زیر ۴۰ هزار تومان کاهش یافت اما طی یک هفته گذشته همواره در نوسان بوده است و اکنون به نظر میرسد دوباره روند صعودی خود را از سر گرفته است.
گمرک ایران از افزایش صادرات غیرنفتی کشور خبر داده و صادرات نفت ایران نیز بنابر ارزیابی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، به خاطر اوجگیری قیمتهای نفت ۴۹ درصد رشد داشته است. دولت توضیح نمیدهد علت سقوط پیاپی ارزش ریال به رغم افزایش چشمگیر صادرات چیست.
عرضه ارزهای خارجی با قیمت بالا اگرچه به تورم دامن میزند، اما درآمدهای ریالی دولت را به شدت افزایش میدهد.
بر اساس ارزیابی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۸ میلیارد دلار درآمد خالص صادرات نفت داشته، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۹ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۷ میلیارد دلار بوده است؛ به عبارتی درآمدهای ایران در صادرات نفت در سال گذشته میلادی نسبت به سال ۲۰۲۰ حدود ۳.۵ برابر شده است، اما در همین بازه زمانی نیز، نرخ دلار در مقابل ریال بیش از ۳.۵ برابر شده است.
نرخ دلار نسبت به ریال ایران از ابتدای سال جاری خورشیدی نزدیک ۶۰ درصد رشد داشته است.