هدف از همکاریها “تحقق منافع مشترک بر مبنای برابری در حاکمیت و حقوق و مطابق با اصل عدم مداخله متقابل در امور داخلی دو کشور” است.
بر اساس بیانیه کاخ الیزه که امروز منتشر شد، در پی سفر محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، به پاریس، رهبران عراق و فرانسه، پس از ضیافت شام در کاخ الیزه، حملاتی را که حاکمیت و تمامیت ارضی عراق را تضعیف می کنند، محکوم کرده و از امضای پیمان مشارکت استراتژیک و تقویت همکاریهای راهبردی میان دو کشور به ویژه در بخش حیاتی انرژی خبر دادند.
بر اساس بیانیه الیزه، رئیس دولت عراق در این دیدار همچنین خواهان “تقویت همکاری دفاعی دوجانبه” شده و هر دو کشور برای افزایش سطح همکاری در زمینه های انرژی و حمل و نقل اظهار امیدواری کردند. محمد شیاع السودانی که اکنون سه ماه از حضورش در این سمت می گذرد، به دنبال شرکایی برای تقویت بخش انرژی و به ویژه شبکه فرسوده برق عراق است.
نخست وزیر عراق که به دعوت امانوئل مکرون به پاریس سفر کرده است، در آستانه ورود به فرانسه گفته بود که امیدوار است در این سفر، به اهدافی چون ” توسعه ظرفیت های امنیتی عراق” و همچنین “خرید تسلیحات” نیز دست یابد.
رهبران دو کشور در این دیدار همچنین بر تعهد خود برای ادامه همکاری در چارچوب نشست منطقهای کنفرانس بغداد که با ابتکار فرانسه و دولت عراق شکل گرفته تاکید کردند. امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، با گذشت یک ماه از شرکت در کنفرانس منطقه ای در حمایت از عراق، بار دیگر تعهد خود را به این کشور کلیدی خاورمیانه اعلام کرد. وی از زمان به قدرت رسیدن در سال ٢٠١٧، تاکنون دو بار به کشور عراق سفر کرده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، پس از پایان کنفرانس “بغداد ۲”، که اوایل دی ماه در اردن برگزار شد، از بغداد تحت نفوذ ایران، درخواست کرد که راهی غیر از “الگوی دیکته شده توسط خارج” را در پیش بگیرد. وی در گفتوگویی با روزنامه لبنانی النهار به موضوعات خاورمیانه، از جمله ضرورت کاهش نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی، پرداخته و تاکید کرده بود:
«متقاعد شدهام که نمیتوانیم برای مشکلات لبنان، عراق و سوریه راهحلی پیدا کنیم مگر در چارچوب کاهش نفوذ منطقهای ایران.»
رئیس جمهوری فرانسه، در ادامه، تحقق “حاکمیت ملی عراق” را از یکسو نیازمند توسعه اقتصادی و تعریف و اجرای پروژههایی حیاتی در حوزههای آب، برق و گاز و از سوی دیگر در گرو قطع وابستگی عراق به ایران دانست. امری که بهگفته امانوئل مکرون، هرچند تبدیل آن به واقعیت زمان میبرد، دولتمردان عراقی نیز به آن باور دارند.
دولت محمد شیاع السودانی، توسط اکثریت احزاب طرفدار ایران در پارلمان عراق حمایت می شود. امری که نارضایتی کشورهای غربی و امریکا را در پی داشته است.