رئیسجمهوری برزیل با وجود سابقه مخالفت با تحریمهای آمریکا بهضد ایران، درخواست جمهوری اسلامی را برای پهلوگرفتن دو ناو جنگی در آبهای ساحلی برزیل، رد کرد. مدتی پیش و قدری دورتر از شهر ریو دو ژانیرو، مقامهای ادارهکننده کانال پاناما اظهار کردهبودند که کشتیهای جنگی ایرانی در صورت رعایت سازوکارهای بینالملل میتوانند در این آبراه حضور داشته باشند. در همین حال بهتازگی یک روزنامه چاپ پاناما، در مطلبی به تلاش جمهوری اسلامی ایران برای گسترش حضور نظامی در منطقه آمریکای لاتین، پرداختهاست.
برپایه گزارش خبرگزاری رویترز، برزیل درخواست جمهوری اسلامی ایران را برای پهلوگرفتن دو ناو جنگی این کشور در نزدیکی سواحل ریودوژانیرو، رد کردهاست.
این اقدام در آستانه سفر لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، رییسجمهوری این کشور به واشنگتن برای دیدار با جو بایدن و بهدرخواست آمریکا، صورت میگیرد.
این خبرگزاری، اقدام رئیسجمهوری برزیل را گواهی بر تصمیم او برای نزدیکی هرچه بیشتر با دولت جو بایدن، عنوان کرد.
بهگفته یک مقام دولت ایالات متحده، پهلوگرفتن احتمالی کشتیهای ایرانی در برزیل، در آستانه سفر لولا به پایتخت آمریکا، خوشایند قلمداد نمیشود.
لولا دا سیلوا که پیشتر نیز مقام ریاستجمهوری برزیل را برعهده داشت، در دوران ریاست محمود احمدینژاد، بر دولت جمهوری اسلامی، رابطهای گرم با رژیم حاکم بر ایران داشت.
او که در جریان سفری به تهران، به دیدار علی خامنهای نیز رفت، اکنون یک استراتژی متفاوت با گذشته را در قبال ایران و ایالات متحده اتخاذ کردهاست.
پیش از لولا، ژائیر بولسونارو، رئیسجمهوری وقت برزیل، رابطهای تنگاتنگ را با دولت ترامپ برقرار کردهبود، اما با روی کار آمدن بایدن، روابط دو دولت دچار تنش شد.
جمهوری اسلامی ایران از ماه پیشین «درخواست پهلوگرفتن دو ناو مکران و دنا از تاریخ ۳ تا ۱۰ بهمنماه پیرامون شهر ریو دو ژانیرو» را به برزیل ارائه دادهبود.
با وجود مخالفت کنونی دولت برزیل با این درخواست، یک مقام در دولت این کشور گفت که ناوهای ایرانی احتمالا در اواخر ماه فوریه یا دیرتر به ریو دو ژانیرو خواهند رسید.
اخیرا و در پی انتشار گزارشهایی از حضور ناوهای جنگی جمهوری اسلامی ایران در کانال پاناما، مقامهای ادارهکننده این آبراه گفتند که در صورت رعایت ساز و کارهای بینالمللی توسط ناوهای ایرانی، مانعی بر حضور آنها ایجاد نمیشود.
روزنامه لااسترلا، چاپ پاناما بهتازگی نوشت که جمهوری اسلامی ایران با استقرار کشتیهای جنگی در کانال پاناما، در حال گسترش حضور نظامی در آمریکای لاتین است.