زلزلهزدگان از کمبود غذا و آب و نبود وسایل گرمایش خشمگین و ناآرامند. تیراندازی و خطرهای امنیتی در هاتای باعث تعلیق عملیات نجات دو گروه امدادی آلمانی و نیروهای ارتش اتریش شده است.
استان ساحلی هاتای در زلزله مهیب ترکیه خسارات سنگینی را متحمل شده است. خانهها به تلی از خاک تبدیل شدهاند، هزاران نفر زیر آوار ماندهاند و جان به در بردگان در مضیقه هستند. آنها وسیله گرمایش و لباس کافی ندارند و از غذای گرم و آب سالم نیز محرومند. با گذشت چند روز از فاجعه، شوک اولیه جای خود را به خشم و اعتراض داده است.
سخنگوی تیم سازمان امدادرسانی فنی آلمان (THW) گفته است که فضای هاتای ملتهب و منقلب است. مدیر سازمان آلمانی جستوجو و نجات (I.S.A.R) نیز اعلام کرده که تعللها و محرومیت مردم از نیازمندیهای انسانی، به عصبانیت و عصیان منجر شده است.
دولت ترکیه در ۱۰ استان این کشور وضعیت اضطراری سه ماهه اعلام کرده است.
وبسایت آلمانی اشپیگل نوشته است که واحد امدادرسانی ارتش اتریش به دلیل “مناقشه و نزاع مسلحانه بین گروههای ترک” فعالیت نجات در هاتای را متوقف کرده است.
این واحد که شامل ۸۲ سرباز میشود، یک روز پس از زلزله در هاتای مستقر شده و تا کنون ۹ نفر را از زیر آوارها نجات داده است. در گزارش اشپیگل آمده که مسئولان تیم اتریشی نمیدانند چه گروههایی با یکدیگر درگیر هستند و منشا تیراندازیها را هم نمیشناسند.
تیمهای امداد و نجات اتریشی و آلمانی هم اینک در مقر مشترک خود در کیریخان مستقر شده و دست از کار کشیدهاند. سرپرستهای دو تیم گفتهاند، عملیات به دلیل ناامنی موجود معلق شده اما اگر نشانه مشخصی وجود داشته باشد که بتوان کسی را زنده یافت، درنگ نخواهد شد. آنها افزودهاند که به محض آرام شدن وضعیت، عملیات نجات را بدون وقفه از سر میگیرند.
این در حالی است که شانس زنده ماندن زیر آوار بعد از پنج روز بسیار اندک است. به طور معمول هر فرد میتواند ۷۲ ساعت بدون آب زنده بماند. سرمای شدید زمستانی هم جان افرادی را که زیر آوار مانده اند تهدید میکند.
آمار کشته شدگان زلزله در سوریه و ترکیه، تا ظهر شنبه به ۲۴هزار و ۵۰۰ نفر رسید. دستکم ۲۱هزار نفر در ترکیه جان باختهاند و تعداد مصدومان در هر دو کشور ۸۵هزار نفر است. بیم آن میرود که هزاران نفر دیگر در اثر فرور یختن ساختمانهای نیمه مخروبه کشته شوند.