برای نخستین بار از آغاز یورش نظامی روسیه به اوکراین، یک وزیر خارجه اسرائیل روز پنجشنبه، ۲۷ بهمن، وارد کییف شد تا با همتای اوکراینی و رئیس جمهور این کشور دیدار کند.
دولت بنیامین نتانیاهو در حالی الی کوهن را راهی این سفر کرده که اسرائیل روسیه را تحریم نکرده، به روابط نزدیک در همه زمینهها با مسکو ادامه داده، از صدور هر نوع تجهیزات نظامی به اوکراین خودداری کرده و درخواستهای پیاپی رهبران کییف برای دریافت سامانههای دفاع هوایی اسرائیلی را رد کرده است.
پیشتر اظهارات آقای کوهن که در نخستین روز کار خود در وزارت خارجه گفته بود این دولت «کمتر درباره اوکراین» سخن خواهد گفت، با انتقادهای شدید سناتورهای ارشد آمریکایی روبهرو شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، الی کوهن پیش از ملاقات با مقامات اوکراینی، در جریان بازدید از بنای یادبود قربانیان کشتار بوچا در اطراف کییف گفت: «ما در یک دیدار مهم برای همبستگی با ملت اوکراین هستیم، که یک سال بسیار سخت را پشت سر گذاشته است.»
او افزود که اسرائیل به اوکراین «کمک بشردوستانه» کرده و «به این کار ادامه خواهد داد».
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ماه گذشته در سفر به اسرائیل و در پی دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفت «بر اهمیت ارائه حمایت از تمامی نیازهای انسانی، اقتصادی و امنیتی اوکراین» تاکید کرده است.
دولتهای کنونی و پیشین اسرائیل گفتهاند هماهنگی این کشور با روسیه، که در سوریه حضور نظامی دارد، برای «تامین منافع اسرائیل» در قبال سوریه حائز اهمیت است. اشاره آنها به ادامه امکان حمله هوایی و موشکی در سوریه علیه «اهداف ایرانی و متحدان تهران» است.
با این حال، احتمال تغییراتی ولو اندک در سیاست دولت کنونی اسرائیل نسبت به اوکراین مطرح است.
یوسی شاین، یک عضو پیشین کمیته امور خارجی و دفاعی مجلس اسرائیل، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت ممکن است بنیامین نتانیاهو با ارائه برخی قابلیتهای محدود دفاعی به اوکراین، که عبور از خطوط مشخص روسیه هم محسوب نشود، تلاش کند تا مخالفت آمریکا با سیاست گسترش شهرکسازیهای این دولت را کم کند.
روزنامه تایمز اسرائیل ماه گذشته نوشته بود که اسرائیل از اوکراین، که با کاربرد پهپادهای ساخت ایران به دست نظامیان روسیه مورد حمله قرار گرفته، خواسته اروپا را بیشتر تشویق کند تا سپاه پاسداران را در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا قرار دهد.