افشین خواجه‌فرد، مدیرعامل سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع جمهوری اسلامی، مدعی شد که ایران در ساخت موتورهای پهپاد و موشک‌های کروز به سطحی از خودکفایی رسیده است.

آقای خواجه‌فرد که خود تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد، یکشنبه ۳۰ بهمن گفت: «ما در حوزهٔ موتور به حدی از خودکفایی رسیده‌ایم که امروز می‌توانیم ۱۰ نوع موتور در کشور تولید کنیم که بیشتر آن‌ها بر روی هواپیماهای بدون سرنشین و موشک‌های کروز استفاده می شود.»

این ادعا در حالی است که پیشتر گزارش‌هایی دربارهٔ استفاده از موتورهای ساخت شرکت‌های غربی در پهپادهای ساخت ایران که روسیه علیه اوکراین استفاده کرده، منتشر شده است.

این مقام نظامی همچنین افزود که صنایع دفاعی جمهوری اسلامی «در حوزهٔ طراحی و ساخت موتورهای سنگین نیز به خودکفایی رسیده» است.

در آبان‌ماه، شرکت کانادایی «بمباردیه» (بی‌آرپی) اعلام کرد که فروش موتورهای ساخت خود را به ایران را در سال ۲۰۱۹ متوقف کرده و از گزارش‌ها مبنی بر استفاده از این موتورها در پهپادهای نظامی ساخت ایران، از جمله دست‌کم در یکی از آن‌ها که روسیه در اوکراین استفاده کرده، «عمیقاً نگران است».

همچنین نشریه نَشنال پست، چاپ کانادا، ۲۲ دی‌ماه به‌نقل از مدیران بمباردیه نوشت که این شرکت موتورهای به‌کاررفته در این پهپادها را به ایران یا روسیه نفروخته و کاربرد آن در پهپادهای ایرانی نشان از وجود یک زنجیرهٔ تأمین مخفی دارد.

دولت آمریکا در ماه‌های اخیر کارگروهی را با این مأموریت تعیین کرد که بررسی کند ایران، با وجود تحریم‌ها، چگونه موفق به دستیابی به قطعات برای ساخت پهپادها شده است.

پیشتر منابع آمریکایی گفته‌اند که تراشه‌های رایانه‌ای تا حسگر‌های ظریف به‌کاررفته در پهپادها بخشی از ۴۰ قطعهٔ تولیدی آمریکا بوده‌اند و ده‌ها قطعهٔ دیگر نیز در کارخانه‌های کشورهایی مانند تایوان، چین و سوئیس ساخته شده است.

اما مدیرعامل سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع جمهوری اسلامی این ادعا را نیز مطرح کرد که جمهوری اسلامی «در حوزهٔ آلیاژهای رادارگریز هیچ وابستگی» ندارد.

او گفت: «ما هیچ سامانه رادارگریز و پوشش های خاص از پیش از انقلاب نداریم و هر آن‌چه در این حوزه داریم، متعلق به خودمان است. هیچ کسی هم به ما در این حوزه کمک نمی‌کند، البته گاهی کمک‌گرفتن در این حوزه شاید صحیح نباشد.»

بنابر اظهارات اخیر وزیر دفاع اسرائیل، جمهوری اسلامی در حال مذاکره با «بیش از ۵۰ کشور» از جمله «ونزوئلا و بلاروس» برای صدور پهپادهای رزمی و سلاح‌های هدایت‌شونده با هدفگیری دقیق است.

با این حال، عوامل دخیل در پروژه‌های ساخت پهپاد در جمهوری اسلامی از سوی کشورهای غربی تحریم شده‌اند.

برای نمونه، وزارت خارجه بریتانیا ۲۲ آذرماه شرکت «اوج پرواز ما دو نفر» (مادو)، تأمین‌کنندهٔ موتورهای پهپادهای انتحاری را همراه با یوسف ابوطالبی، مدیرعامل شرکت، و عبدالله محرابی، رئیس سازمان جهاد تحقیقاتی و خودکفایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران، و افشین خواجه‌فرد، مدیرعامل سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع و پشتیبانی از نیروهای مسلح، را تحریم کرد.

به‌تازگی به یکی از کارخانه‌های تسلیحات‌سازی وزارت دفاع در اطراف اصفهان حمله پهپادی شد که جمهوری اسلامی، اسرائیل را مسئول این حمله معرفی کرد.

تلاش و سرمایه‌گذاری جمهوری اسلامی برای گسترش تسلیحات نظامی و صنایع مربوط به آن در حالی است که مشکلات و بحران‌های گسترده و عمیق اقتصادی دامان کشور را گرفته و سقوط ارزش پول ملی نیز شتاب بیشتری گرفته است.

با این حال، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در تازه‌ترین سخنرانی‌اش، ضمن اذعان این قبیل مشکلات، از برنامه‌های تسلیحاتی جمهوری اسلامی دفاع کرد و انتقادها در این زمینه را رد کرد.

آقای خامنه‌ای با اشاره به این‌که «می‌گویند چرا همه‌ تلاش خودتان را گذاشتید روی تسلیحات؛‌ پهپاد، موشک و…»، از آن به‌عنوان «پیشرفت» یاد کرد و در توضیح دلیل آن گفت «کشوری که دشمن دارد، باید به فکر خودش باشد دیگر».

هزینه‌ای که حکومت ایران برای تولید و گسترش انواع تسلیحات نظامی می‌کند، به‌طور دقیق روشن نیست.