درحالی که روزنامه ایران، ارگان رسمی دولت جمهوری اسلامی، و برخی دیگر از رسانه‌های حکومتی رسیدن قیمت هر کیلو گوشت در ایران به نیم میلیون تومان را تأیید کرده‌اند، مسئولان دولتی این خبر را تکذیب کرده و آن را «حاصل فضاسازی در فضای مجازی» می‌دانند.

در همین حال، خبرهای متعدد حاکی از روی‌آوردن مسئولان به توزیع گوشت در شهرستان‌های مختلف با قیمت‌هایی است که از هر کیلوگرم ۲۳۵ هزار تومان آغاز می‌شود، اما این مسئولان برای این توزیع نیز محدودیت‌هایی قائل شده‌اند.

چنین روندی باعث شده است که روزنامه همشهری، از روزنامه‌های حکومتی، اکنون زبان به انتقاد از عملکرد دولت در زمینه بازار گوشت باز کند و رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس هم با بررسی میدانی اذعان کند که گوشت گوسفند وارداتی که مسئولان در روزهای اخیر به توزیع آن روی آورده‌اند «کیفیت مناسبی ندارد و درصد چربی آن بسیار بالاست».

تأیید و تکذیب‌های گوشت نیم میلیون تومانی

روزنامه ایران در شماره جدید خود نوشت که «در بازار خرده‌فروشی هر کیلوگرم شقه گوسفندی به‌طور میانگین بین ۳۴۰ تا ۳۶۵ هزار تومان، گوساله ۳۱۰ هزار تومان، ران ۴۱۰ هزار تومان، سردست ۳۶۵ هزار تومان و راسته ۳۹۸ هزار تومان عرضه می‌شود» و ادامه داد که «قیمت گوشت قرمز بسته‌بندی‌شده فروشگاه‌های زنجیره‌ای و گوشت پاک‌شده و بدون استخوان… دو برابر میانگین قیمت گوشت عرضه‌شده در میادین میوه و تره‌بار است».

اما با وجود این گزارش‌ها و تأکید بسیاری از شهروندان در شبکه‌های اجتماعی بر ردشدن قیمت گوشت از مرز نیم میلیون تومان، مسعود امراللهی، مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی، روز یک‌شنبه ۳۰ بهمن گفت که به باور او «آن‌چه دربارهٔ گوشت قرمز ۵۰۰ هزار تومانی منتشر شد، حاصل فضاسازی در فضای مجازی بود و فقط تصویر گوشت‌های گران‌قیمت را نمایش دادند».

در همان روز، ایوب فصاحت، مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران، هم در این باره گفت که «فروش گوشت ۵۰۰ هزار تومانی واقعیت ندارد و حاصل فضاسازی در فضای مجازی است».

این تکذیب‌ها در حالی بیان می‌شود که روز یکشنبه خبرگزاری حکومتی فارس هم درحالی‌که از قول مسئولان مدعی شد گوشت ۵۰۰ هزار تومانی «جوسازی فضای مجازی است»، در عین حال در همان گزارش نوشت که «با این حال چرخی در برخی فروشگاه‌های مجازی عرضهٔ گوشت نشان می‌دهد گوشت قرمز با قیمت‌هایی نظیر کیلویی ۴۰۰ هزار تومان عرضه می‌شود».

توزیع محدود گوشتِ «با کیفیت نامناسب»، برای «تنظیم بازار»

در همین حال،‌ خبرگزاری تسنیم، دیگر خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران، از قول مصطفی پورنصیری، مدیر روابط عمومی سازمان میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران، از آغاز عرضهٔ توزیع گوشت گرم تنظیم بازاری وارداتی وزارت جهاد کشاورزی در سطح میادین میوه و تره‌بار خبر داد.

مصطفی پورنصیری اما در این باره گفت که «هر یک از مشتریان فقط می‌تواند یا ران یا سردست خریداری کند.»

دربارهٔ توزیع این گوشت‌ها، روز یک‌شنبه سایت دیده‌بان ایران نوشت که محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، و علیرضا عباسی، عضو این کمیسیون، با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار از میادین میوه و تره‌بار تهران بازدید کرده و گفتند که «علی‌رغم تخصیص ارز نیمایی به واردات گوشت، متأسفانه نظارت کافی بر روی گوشت‌های وارداتی صورت نگرفته بود و از کیفیت مطلوبی برخوردار نبودند.»

آن‌ها به نامناسب‌بودن کیفیت این گوشت‌ها اذعان کرده و گفتند که «درصد چربی گوشت گوسفندی وارداتی بسیار بالاست».

بالاگرفتن انتقادها از دولت

سقوط سهمگین ارزش ریال به همراه تورم افسارگسیخته و بیکاری گسترده به‌خصوص در یک سال اخیر به کوچک‌ترشدن سفرهٔ مردم و افزایش نارضایتی‌های عمومی دامن زده و گزارش‌ها حاکی است از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا پایان سال گذشتهٔ خورشیدی سهم هزینهٔ خوراکی از کل هزینه‌های خانوارها از ۳۳ درصد به ۲۳ درصد سقوط کرده است.

در روزهای اخیر اعتراض شهروندان در فضای مجازی هم به وضعیت قیمت گوشت بالا گرفته و روز دوشنبه روزنامه همشهری، از روزنامه‌های حکومتی، هم به این موج انتقادی پیوست و نوشت که «دولت به هشدارها توجه نکرد و گوشت گران شد».

این روزنامه نوشت که سیاستگذاران و تنظیم‌گران بازار گوشت، «نگاه خود را به کشتارگاه‌ها دوختند» و به دامداری‌ها و وضع تولید تمرکزی نداشتند.

به‌نوشتهٔ «همشهری»، این سوءمدیریت دولتی اکنون «سرانهٔ مصرف گوشت قرمز را در مرحلهٔ بحرانی قرار داده و حتی میانگین قیمت گوشت قرمز در داخل از قیمت جهانی آن فاصلهٔ محسوس گرفته است».

از توجه دولت جمهوری اسلامی به این انتقادها گزارشی منتشر نشده است، اما مسعود امراللهی، مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی، روز دوشنبه یکم اسفند از آغاز «طرح برخورد با گران‌فروشی گوشت قرمز در سراسر کشور» براساس مصوبهٔ «قرارگاه امنیت غذایی» خبر داد.