بر اساس گزارش دفاتر خدمات مسافرتی در ایران، تعداد مسافران ایرانی متقاضی سفر به ترکیه طی هفته‌های اخیر کاهش یافته است.

این در حالیست که حدود دو هفته پیش زلزله ویرانگری به بزرگی ۷/۸ ترکیه و سوریه را تکان داد که تا کنون بیش از ۴۴ هزار کشته بر جای گذاشته است؛ البته مناطقی مانند آنتالیا و استانبول که مقصد بسیاری از گردشگران ایرانیست متاثر از این زلزله نشدند.

حرمت‌الله رفیعی، رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران به خبرگزاری ایسنا گفته:‌ « زلزله در مناطق توریستی ترکیه رخ نداده است و شهروندان ایرانی معمولا به مناطق زلزله‌زده سفر نداشتند، بنابراین پیش‌بینی می‌شد زلزله‌های اخیر، در سفر ایرانی‌ها به ترکیه تاثیر چندانی نداشته باشد، اما پس از گذشته حدود دو هفته، ‌حجم تقاضا در این مسیر کاهش یافته و سفرها به ترکیه ریزش داشته است.»

بگفته او پس از زلزله اخیر ‌قیمت پروازها از ایران به ترکیه «تقریبا به یک سوم کاهش یافت» که این بیانگر تقاضای پایین سفر ترکیه است.

گفته شده تا پیش از این نرخ بلیت یکطرفه بطور متوسط حدود ۹ میلیون تومان بود که حالا به دو میلیون تومان هم رسیده است.

ترکیه به دلایل مختلف که یکی از مهمترین آنها بی‌نیازی از دریافت ویزاست، سال‌هاست که یکی از مقاصد پرطرفدار شهروندان ایرانی بوده است.

بر اساس آمارهای رسمی ترکیه، در سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) بیش از ۲ میلیون ۳۰۰ هزار شهروند ایرانی به این کشور سفر کردند.

آلمان، روسیه، بریتانیا و بلغارستان بیشترین شمار مسافران به ترکیه را در سال گذشته داشتند.

اظهارات اخیر درباره کاهش تقاضا برای سفر به ترکیه در حالیست که در روزهای اول پس از این حادثه تغییر چندانی در تقاضا مشاهده نمی‌شد و هفدهم بهمن ماه نرخ بلیت یکطرفه پرواز از تهران به استانبول به مرز ۱۸ میلیون تومان رسیده بود.

بخشی از این کاهش استقبال از سفر به ترکیه به زلزله اخیر برمی‌گردد ولی بخش دیگری از آن مرتبط با افزایش نرخ ارز در ایران است؛ قیمت دلار در بازار آزاد ایران اخیرا به ۵۰ هزار تومان هم رسیده است.

افزایش نرخ ارز بخصوص تجار چمدانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ کسانی که در سفرهای کوتاه به ترکیه اجناسی را برای فروش وارد ایران می‌کنند.

طی سالهای اخیر وخامت شرایط اجتماعی و اقتصادی در ایران باعث شد عده‌ای از شهروندان ایرانی اقدام به خرید خانه در ترکیه کنند که این روند برای ماهها شهروندان ایرانی را بعنوان بزرگترین خریدار خارجی خانه در کشورهمسایه معرفی کرده بود.

چندی پیش مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ایران از «خروج ۷ میلیارد دلار ارز از ایران برای خرید ملک در ترکیه» طی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ خبر داده بود.

اما پس از حمله روسیه به اوکراین و شدت گرفتن تحریمهای غرب علیه این کشور، روسیه جای ایران را گرفت.

در سال گذشته میلادی شهروندان ایرانی در مجموع بیش از ۸۲۰۰ خانه در ترکیه خریدند که حدود نصف تعداد خانه‌های خریده شده توسط شهروندان روسیه در این کشور بود.

شاید یکی از دلایل کاهش خریداران ایرانی به تغییر قوانین ترکیه برگردد؛ در فروردین ماه امسال این کشور شرط دریافت شهروندی در قبال خرید مال غیرمنقول را از حداقل ۲۵۰ هزار دلار به ۴۰۰ هزار دلار افزایش داد.

پیشتر این رقم ۲۵۰ هزار دلار بود.

یکی از دلایل این تغییر، به افزایش متقاضان روس خرید خانه در ترکیه پس از درگرفتن جنگ میان روسیه و اوکراین برمی‌گردد.

انگیزه‌های متعدد شهروندان ثروتمند روس برای باقی ماندن در چرخه ارتباط با دنیای خارج بدور از تحریم‌ها، آنها را در وضعیت متفاوتی از شهروندان ایرانی متقاضی خرید خانه در ترکیه قرار داده است.