یک منبع معتبر به بی‌بی‌سی فارسی گفت که وزارت خارجه ایران سفارت افغانستان در تهران را به دیپلمات طالبان می‌سپارد. اما سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید پایان ماموریت یک دیپلمات و سپردن سرپرستی امور سفارت به دیپلماتی دیگر از همان مجموعه سفارت «به معنی تغییر در وضعیت حقوقی آن سفارت نیست».

بدین ترتیب تهران نیز از جمله پایتخت‌های کشورهای منطقه است که کاردار معرفی شده طالبان را رسما پذیرفته است.

یک منبع در سفارت افغانستان در تهران که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به بی‌بی‌سی گفت روز شنبه (۲۹ بهمن/دلو)، رسول موسوی، دستیار وزارت خارجه ایران، عبدالقیوم سلیمانی، سرپرست سفارت دیپلمات دولت پیشین افغانستان را به وزارت خارجه فراخوانده و به او رسما اطلاع داده است که «جمهوری اسلامی ایران سرپرست معرفی‌شده از سوی وزارت خارجه طالبان را پذیرفته و شما باید امور سفارت را به فضل احمد حقانی، بنا به معرفی وزیر خارجه طالبان بسپارید».

به گفته این منبع، روز دوشنبه هفته آینده (۸ اسفند/حوت) تاریخ تحویل‌دهی مشخص شده است.

طالبان همچنین فردی را به عنوان سرکنسول برای کنسولگری افغانستان در مشهد معرفی کرده است. سرکنسول معرفی‌شده از سوی دولت پیشین افغانستان پس از روی کار آمدن طالبان وظیفه خود را ترک کرده بود.

در نامه‌ای رسمی که در اختیار بی‌بی‌سی قرار گرفته است، امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان، فضل احمد حقانی را به عنوان «سرپرستی» سفارت به تهران معرفی کرده است.

نامه وزارت خارجه طالبان درباره سرپرستی سفارت افغانستان در تهران

بنا به این مکتوب‌های رسمی وزارت خارجه طالبان همچنین افرادی را به عنوان رایزن‌ سفارت برای آموزش و پرورش و تجارت معرفی کرده است.

.
توضیح تصویر،نامه وزارت خارجه طالبان درباره سرپرستی سفارت افغانستان در تهران

«به معنای تغییر در وضعیت حقوقی سفارت نیست»

با این حال، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص تغییرات داخلی سفارت افغانستان در تهران تاکید کرده که «هیچ تغییری در مواضع جمهوری اسلامی ایران در چگونگی تعامل با حکومت سرپرستی افغانستان بوجود نیامده است».

طالبان دیپلمات‌های پایین‌رتبه دیگری نیز به نمایندگی‌های افغانستان در ایران معرفی کرده است.

هیچ کشوری طالبان را به رسمیت نشناخته است. ایران نیز یک مقام ارشد را به سرپرستی هیأت نمایندگی خود در کابل گماشته است.

پیش‌تر نیز منابع به بی‌بی‌سی تایید کرده بودند که سه نماینده طالبان به سفارت افغانستان در ایران رفته‌اند و دولت ایران ماموریت آنها را پذیرفته است.

طالبان همچنین رایزن (اتشه) معارف خود را در سفارت افغانستان در تهران معرفی کرده است
تصویر نامه وزارت خارجه طالبان
توضیح تصویر،تصویر نامه وزارت خارجه طالبان که رایزن (اتشه) تجاری برای سفارت افغانستان در تهران معرفی شده است

با حکومت طالبان «به هیچ صورتی» کار نمی‌کنیم

حدود ۳۵ دیپلمات و کارمند در سفارت افغانستان در تهران کار می‌کردند، پس از تسلط طالبان بر کشور در آگوست/اوت ۲۰۲۱، شماری از آنها از جمله عبدالغفور لیوال، سفیر وقت، وظیفه خود را ترک کرده و برخی از آن‌ها عمدتا به اروپا و آمریکا پناهنده شدند.

در این مدت وزارت خارجه طالبان ختم وظیفه ۸ دیپلمات را نیز اعلام کرده است.

اکنون حدود ۱۰-۱۵ نفر دیپلمات و کارمند به‌جا مانده دولت پیشین همچنان در سفارت هستند که آینده کاریشان مشخص نیست.

شماری از دیپلمات‌ها و کارکنان سفارت نیز گفته‌اند که «به هیچ صورتی» حاضر به کار برای حکومت طالبان نیستند.

بیشتر حدود ۶۵ نمایندگی فعال افغانستان در سراسر جهان همچنان با بخش‌های اداری و کنسولی وزارت خارجه طالبان به صورت روزانه همکاری دارند اما از ارايه گزارش‌های سیاسی و مالی به حکومت طالبان خودداری می‌کنند.

پس از آنکه طالبان کنسول خود را در تهران معرفی کرده و خواستار ارائه گزارش‌های عواید این نمایندگی به کابل شده است، به گفته این منبع میان سفارت و کابل اختلافاتی رخ داده است.