به مناسبت اولین سالروز تهاجم روسیه به اوکراین، در کییف، پایتخت، سایر شهرهای این کشور و کشورهای دیگر مراسمی برگزار شده است اما مقامات و رسانههای رسمی روسیه عمدتا اشارهای به این سالگرد نکردهاند.
سخنگوی وزارتخارجه ایران کمک غرب به اوکراین و رویکرد این کشور نسبت به ایران را مورد انتقاد قرار داده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در مصاحبهای به مناسبت سالروز حمله روسیه گفت که دوازده ماه گذشته «سال اثبات شکستناپذیری اوکراین» بوده و افزود که در سال پیشرو «متعهد میشویم به هر اقدامی دست بزنیم تا به پیروزی نهایی برسیم».
در روسیه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری که چند روز پیش در گردهمایی مقامات این کشور به دفاع از حمله به اوکراین پرداخته بود، در سالروز آغاز این جنگ اظهار نظری نکرد و شبکههای تلویزیونی عمده روسیه هم گزارش ویژهای به این مناسبت پخش نکردهاند.
در مقابل، دیمیتری مدودف، رئیس جمهوری پیشین و عضو کنونی شورای امنیتی ملی روسیه، از پیروزی نهایی سخن گفت. آقای مدودف از ارتش روسیه خواست تا با شکست نیروهای اوکراینی، آنها را از تمامی خاک اوکراین اخراج کند و به گفته او، تا مرز لهستان به عقب براند.
روز ۲۴ فوریه سال گذشته، ارتش روسیه حمله غافلگیرانه خود به اوکراین را آغاز کرد و در ساعات نخست این عملیات، از شکست و تسلیم نیروهای اوکراینی و پیشروی سریع ارتش روسیه خبر داد. گفته میشود رئیس جمهوری روسیه انتظار داشت ظرف مدت کوتاهی کییف را به تصرف درآورد و یک دولت طرفدار روسیه را در آن کشور مستقر کند.
برای این منظور، ارتش روسیه واحدهای زرهی خود را در مسیرهای منتهی به کییف مستقر کرده بود اما پس از چند هفته، این نیروها هدف حملات نظامی اوکراین قرار گرفتند و با باقی گذاشتن تلفات و خسارات سنگین و همچنین نشانههایی از آنچه که اوکراین و برخی نهادهای بینالمللی جنایت علیه غیرنظامیان دانستهاند از مواضع خود عقبنشینی کردند.
در پی آن، ارتش روسیه عملیات خود را در جنوب اوکراین متمرکز کرده هرچند پیشروی در این جبهه نیز عموما چمشگیر نبوده است. در ماههای گذشته ارتش اوکراین توانسته است نظامیان روسی را در برخی جبههها به عقب براند هرچند اخیرا نیروهای روسی پیشرویهایی داشتهاند.
برخی منابع انتظار داشتند رئیس جمهوری روسیه در سالگرد آغاز جنگ، در صدد حمله گسترده و کسب نوعی پیروزی نظامی در این جبهه باشد اما تا کنون گزارشی از چنین عملیاتی منتشر نشده است.
همزمان، متحدان اوکراین و رهبران کشورهای گروه ۷ ضمن ابراز حمایت از اوکراین، اعطای کمکهای نظامی بیشتری به این کشور را وعده داده و تحریمهای جدیدی را علیه روسیه اعلام کردهاند.
لهستان گفته است که چهار دستگاه تانک لئوپارد آلمانی را به اوکراین تحویل داده است و رهبران گروه هفت تاکید کردهاند که در صدد افزایش فشار اقتصادی بیشتر بر روسیه و محروم کردن ولادیمیر پوتین از منابع لازم برای تشدید جنگ هستند.
ایالات متحده گفته است که تحریمهای جدید این کشور موسسات مالی، معدن و صنایع دفاعی روسیه را هدف قرار میدهد و بر بیش از دویست فرد و نهاد در روسیه، اروپا، آسیا و خاورمیانه تاثیر میگذارد.
هدف از تحریمهای جدید، از جمله اعمال محدودیت بر افراد و شرکتهایی است که به روسیه برای دور زدن تحریمها کمک میکنند. همچنین، تعرفههای گمرکی آمریکا بر واردات فلزات، مواد معدنی و محصولات شیمیایی روسیه افزایش خواهد یافت. دولت آمریکا گفته است که این اقدامات با هماهنگی کشورهای گروه هفت به اجرا در خواهد آمد.
در آلمان، تجمعی در حمایت از اوکراین برگزار شد و در برلین، پایتخت، یک دستگاه تانک سوخته روسی در برابر سفارت آن کشور قرار داده شد. در عین حال، گزارش شده است که در شهر درسدن در شرق آلمان، همزمان با تظاهرات حمایت از اوکراین، تظاهراتی در حمایت از جنگ برگزار شده است.
در لندن، نیویورک و سیدنی و شمار دیگری از شهرهای جهان، حامیان اوکراین در تجمعهایی شرکت کردهاند.
در ایران، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارتخارجه، درباره روابط ایران و اوکراین گفته است «روابط تهران و کییف در سال گذشته تحت تاثیر سیاسیکاری و فشارهای طرفهای غربی بر اوکراین قرار گرفت و مواضع سیاسی غیرسازنده از طرف مقامات اوکراین در رسانهها، برای روابط میان دو کشور سازنده نیست.»
به گزارش ایرنا، سخنگوی وزارتخارجه کمک تسلیحاتی غرب به اوکراین در جنگ با روسیه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «کشورهایی که دهها میلیارد دلار تسلیحات برای یک طرف جنگ ارسال میکنند، اقدام اینها کمک به پایان جنگ نیست.» کشورهای غربی و اوکراین حکومت ایران را به ارسال پهپاد به روسیه متهم کرده و گفتهاند که روسیه این تجهیزات را برای حمله به مراکز غیرنظامی و زیرساختهای شهری به کار میبرد.
ناصر کنعانی در عین حال، اتهام ارسال تسلیحات برای روسیه را نیز تکذیب کرد و با اظهار اینکه همکاری نظامی دو طرف از مدتها قبل از جنگ اوکراین شروع شده، گفت: «روابط نظامی و دفاعی ایران و روسیه مسبوق به آغاز بحران نظامی در اوکراین است. جمهوری اسلامی ایران با نگاه ضرورت استفاده از راهکار سیاسی از ابتدای آغاز این مناقشه هم با طرف اوکراین و هم طرف روسیه تماس های خودش را برقرار کرد و تلاش کرد راهکاری را برای پایان دادن منازعه از طریق سیاسی پیدا کند.»