دادستان تهران روز سه‌شنبه، ۱۶ اسفند، از تشکیل پرونده قضایی و اعلام جرم علیه «مدیران مسئول رسانه‌های هم‌میهن، رویداد ۲۴ و شرق و همچنین اشخاصی از جمله آذر منصوری، صادق زیباکلام و رضا کیانیان» خبر داد.

علی صالحی، دادستان تهران، علت این تصمیم را «شایعه‌پراکنی و دروغ‌پردازی» این افراد و رسانه‌ها در مورد ماجرای حملات با گاز به مدارس و خوابگاه‌ها عنوان کرد.

این خبر یک روز پس از آن اعلام می‌شود که همزمان با بالا گرفتن انتقادها علیه حکومت در مورد حمله با گاز سمی به مدارس و مراکز آموزشی در سراسر کشور، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواستار «اشد مجازات» برای گویندگان برخی اظهارات در این زمینه شد.

صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و فعال سیاسی، در مورد اتهامی که قوه قضاییه به او وارد کرده در حساب تلگرامی خود نوشته است: «البته در گذشته اتهاماتی همچون «نشر اکاذیب»، «تبلیغ علیه نظام»، «تشویش اذهان عمومی» و غیره داشته‌ام و بعضاً هم محاکمه شده‌ام. اما اتهاماتی که اخیراً وارد شده، کاملاً تازگی دارند. از جمله: «ترویج مطالبی که به اساس ج. ا. لطمه وارد می‌کند؛ انتشار مطالب خلاف قانون اساسی و ایجاد اختلاف مابین اقشار جامعه». یعنی ج. ا که آنچنان مقتدر است که شرق و غرب در برابر آن سپر انداخته‌اند، من توانسته‌ام در فضای مجازی چیزی بگویم یا بنویسم که بر بنیان آن خدشه وارد ساخته.»

رضا کیانیان، بازیگر سینما و تلویزیون، نیز در روزهای اخیر در واکنش به مسموم‌کردن دانش‌آموزان دختر در کشور، تصویری طراحی‌شده را که اصل آن توسط دنیا مدنی، بازیگر سینما، در پست اینستاگرامی منتشر شده بود در میان استوری‌های خود بازنشر کرده بود. پس از آن بود که هواداران جمهوری اسلامی در فضای مجازی خواستار بازداشت او شدند.

یک روز پیش از اعلام خبر پیگرد قضایی افراد یادشده توسط دادستان تهران، خبرگزاری فارس هم در مطلبی تحت عنوان «اوباشی که ذهن را مسموم می‌کنند! قوه قضائیه برای مقابله با شایع‌پراکنان چه برنامه‌ای دارد؟» خواستار دستگیری چهره‌های مختلفی شده بود که در مورد مسمومیت‌های زنجیره‌ای اظهار نظر کرده‌اند.

فارس در مطلب خود از آذر منصوری، دبیرکل اتحاد ملّت، محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی، عباس عبدی، از سیاسیون جبهه اصلاحات، معصومه ابتکار، از معاونان روسای ادوار جمهور ایران، فیض‌الله عرب‌سرخی، سیاستمدار اصلاح‌طلب و پدرام سلطانی، نایب رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران، نام برده و آنها را به «اوباش» بودن و «یاغی‌گری» متهم کرده است.

این خبرگزاری از نظرات افراد یادشده نمونه‌هایی آورده که مسئله مسموم‌کردن زنجیره‌ای دانش‌آموزان را با شیوه حکمرانی جمهوری اسلامی مرتبط دانسته‌اند و فارس نسبت به این نظرات ابراز خشم کرده است.

خبرگزاری فارس یک هفته پیش نیز، روز هشتم اسفند، در مطلبی تحت عنوان «مسمومیت دانش‌آموزان، ابزار اصلاح‌طلبان برای حمله به مذهب» از این‌که مسمومیت‌های زنجیره‌ای «عامل جدیدی برای ایجاد نفرت نسبت به جمهوری اسلامی و مذهب فراهم کند» ابراز نگرانی کرده بود.

این خبرگزاری وابسته به سپاه سپس در پایان این مطلب هشدار داده بود که «با توجه به این‌که فضای فعلی کشور با نوسان شدید قیمت ارز همراه است»، مسمومیت‌ها می‌تواند «همانند فضای بعد از بستری شدن مهسا امینی… جرقه بزرگی فراهم کند تا آشوب خیابانی مجدداً آغاز شود.»

به گفته محمدحسن آصفری، عضو کمیته حقیقت‌یاب مجلس شورای اسلامی، تا ۱۵ اسفند بیش از پنج هزار دانش‌آموز در ۲۵ استان و حدود ۲۳۰ مدرسه هدف حملات با گازهای سمی قرار گرفته‌اند.

با این حال با گذشت نزدیک به چهار ماه از آغاز این حملات، مقامات هنوز هیچ توضیح قانع‌کننده‌ای به خانواده‌های نگران نداده‌اند.