شبکه تلویزیونی بریتانیایی آیتیوی گزارش داده است که مخالفان جمهوری اسلامی ایران که در اعتراضات اخیر با سرکوبگری حکومت روبهرو شده و به ترکیه گریختهاند، در این کشور نیز هدف تهدید قرار دارند و خطر هنوز از زندگی آنها رخت برنبسته است.
براساس این گزارش، افراد مرتبط با سازمان اطلاعات جمهوری اسلامی در آنسوی مرزهای کشور فعال هستند و شماری از مخالفان را تهدید به ربودن کردهاند.
سامان، یکی از معترضان که در اوایل پاییز امسال مورد ضرب و شتم قرار گرفت و از ناحیه چشم بهشدت زخمی شد، به خبرنگار آیتیوی گفت در هراس از افتادن به دام نیروهای وابسته به حکومت ایران در ترکیه نیز زندگی مخفی دارد و احساس میکند که باید ترکیه را ترک کند زیرا این کشور به دلیل نزدیکی به ایران، زندگی امنی برای او فراهم نخواهد کرد.
سامان پیامهای تهدیدآمیزی در تلفن همراه خود از سوی نیروهای حکومت ایران دریافت کرده که او را به ربودن و قتل تهدید کردهاند. او با اطمینان «صد درصدی» معتقد است که بازگشتش به ایران، سپردن وی به چوبه دار خواهد بود.
امیر، یک ایرانی دیگر گریخته به ترکیه، در گفتوگو با خبرنگار این شبکه خود را فردی که ۱۷ سال در خدمت نیروی دریایی بوده، معرفی کرد و گفت مأموریت کشتیهای اعزامی به سوریه، ارسال منظم و ماهانه محمولههای تسلیحات برای جنگ سوریه تا سال ۱۳۹۸ بود ولی مأموریت کشتیها بعداً به انتقال محمولههای هروئین تغییر یافت.
او در زمینه مخالفت با تأمین جنگافزاری که عامل کشتار مردم است و پس از آنکه با پایان خدمت او موافقت نشد، از راه کوههای غربی ایران به ترکیه گریخت و در راه شاهد مرگ بسیاری از افراد مانند خود در سرمای طاقتفرسا بود.
او میگوید وزارت اطلاعات حکومت او را به بازگشت فراخوانده و در حالی که چهار بار شماره تلفن و سه بار محل اقامتش را تغییر داده اما باز نیروهای حکومتی با او تلفنی تماس گرفته و وی را به قتل و ربودن تهدید کردهاند.
امیر یک مورد را ذکر کرده است که گروهی از مردان ایرانی و ترکیهای در برابر خانه او ظاهر شده و مدعی شدند که نیروی دریایی ترکیه او را برای کار دعوت کرده و تلاش کردند او را به درون یک خودرو هدایت کنند. اما او به دروغ بودن این ادعا اطمینان داشت و از دست آنها گریخت.
این گزارش یادآوری میکند که ترکیه ۱۱ تن را به اتهام دخالت در توطئهای که امیر از آن خبر میدهد، بازداشت کرده است.
مهری، یک کنشگر که ۱۴ سال در ایران فعالیت داشته و پس از تحمل دوره «زندان و شکنجه» به تازگی همراه با همسرش در میانه اعتراضات ایران به ترکیه رسیده و فرزند خود را در ایران جا گذاشته، به شبکه آیتیوی گفت چهار مرد ایرانی به آنها «نوشیدنی انرژیزا» دادند که او را بدحال کرد، اما شوهرش متوجه نیت آن افراد شد و آندو به سرعت با خودرو گریختند.
دکتر احسان کارآموز که به این دسته از پناهندگان ایرانی در خطر در ترکیه کمک میکند، با اشاره به وجود «مزدوران رژیم» در پوشش پناهندگان یا رهبران مذهبی یا تلاش به نزدیک شدن به افراد هدف در پوشش روابط عاشقانه و برای ربودن یا قتل آنها، افزود آنها از پناهجویان خبرچینی میکنند و سپس به نهادهای اطلاعاتی حکومت ایران آگاهی میدهند.
به گفته شبکه آیتیوی، حدود ۳۰ هزار پناهجوی ایرانی در حال حاضر در ترکیه هستند. اما هنوز احساس امنیت نمیکنند.
ایجاد خطر و ربایش شهروندان ایرانی در ترکیه از سوی جمهوری اسلامی در سالهای اخیر بارها گزارش شده و ازجمله در خردادماه امسال، خانواده محمدباقر مرادی، پناهجوی ایرانی در ترکیه، از ربوده شدن او توسط مأموران ایرانی خبر دادند.
روزنامه «دیلیصباح» روز ۱۵ خرداد امسال گزارشی آقای مرادی را «روزنامهنگار مخالف» جمهوری اسلامی معرفی کرده که ۹ سال پیش به ترکیه پناهنده شده است و پدرش معتقد است او توسط عوامل جمهوری اسلامی ربوده شده است.
در سالهای اخیر دولت ترکیه چند نفر را در این رابطه با تهدیدات جمهوری اسلامی برای شهروندان ایران بازداشت کرده است. آخرین مورد به بهمن پارسال باز میگردد که ۱۶ عضو یک گروه از سوی نیروهای امنیتی ترکیه بازداشت شدند.
از سوی دیگر فروردین سال گذشته مأموران امنیتی در ترکیه با مراجعه به منازل چند پناهجوی ایرانی، آنان را بازداشت کردند. نام چند تن از این افراد که به دست رادیوفردا رسیده، عبارت است از: زینب صحافی، اسماعیل فتاحی، محمد پوراکبری، افشین سهرابزاده و لیلی فرجی.
این پناهجویان سیاسی حدود دو هفته پیش از آن در تجمعی در اعتراض به خروج ترکیه از «معاهده منع خشونت علیه زنان» شرکت کرده بودند و برخی منابع میگویند بازداشت آنان احتمالاً در رابطه با شرکت در این تجمعات صورت گرفته بود.
این پناهجویان بازداشتشده در آن تاریخ به اردوگاه منتقل با خطر بازگردانده شدن به ایران مواجه شدند.