به گفته پلیس آلمان، راهپیمایی روز قدس که برای روز جمعه ۱۵ آوریل در پایتخت این کشور، برلین برنامهریزی شده بود، لغو شد. این راهپیمایی در سالهای گذشته همواره در آخرین جمعه ماه رمضان برگزار میشد، اما در سه سال اخیر ابتدا به خاطر شیوع کرونا و سپس به خاطر شدت یافتن گرایشهای یهودیستیزانه در آن لغو شده بود.
روز قدس، در سال ۱۳۵۸ خورشیدی به فراخوان روح الله خمینی نخستین رهبر جمهوری اسلامی برنامهریزی شد. مقامهای امنیتی آلمان در سالهای اخیر بیش از همه حزب الله لبنان را سازمان دهنده این تظاهرات معرفی میکردند، اما در آخرین سالها ویدئوها و تصاویری در اختیار آنان قرار گرفت که نشان میداد مرکز اسلامی هامبورگ نیز در تقویت این مراسم نقش دارد.
حزب الله لبنان از سال ۲۰۲۰ میلادی به این سو در آلمان یک سازمان تروریستی شناخته میشود و کلیه فعالیتهای آن ممنوع است.
بازوی ایدئولوژک جمهوری اسلامی در اروپا
مرکز اسلامی هامبورگ در واقع بازوی ایدئولوژیک علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران در آلمان است و رئیس این مرکز نقش نماینده مستقیم خامنهای را در اروپا ایفا میکند.
افشای دخالت مرکز اسلامی هامبورگ در برنامهریزی و پشتیبانی از تظاهرات روز قدس، این مرکز و «مسجد آبی» متعلق به آن را از سال ۲۰۲۰ به این سو بیش از همیشه زیر ذرهبین نهادهای امنیتی آلمان قرار داد.
مسئولان این مرکز، از جمله شیخ هادی مفتح نماینده ولی فقیه در اروپا بارها کوشیدند خود را از اتهام پشتیبانی از تظاهرات روز قدس رها کنند، اما اسنادی که در اختیار نهادهای امنیتی قرار گرفت، این امر را ثابت میکرد.
برلین از یک سو به خاطر جلوگیری از درگیری فیزیکی میان مخالفان و موافقان اسرائیل و از سوی دیگر به خاطر تعهدی که برای مقابله با سامیستیزی دارد، به تظاهرات روز قدس در سه سال اخیر اجازه برگزاری نداده است. به همین دلیل سازماندهندگان تظاهرات آن را لغو کردهاند.
مرکز اسلامی هامبورگ در تنگنا
فشار بر مرکز اسلامی هامبورگ و مسجد آبی در آبان سال گذشته به اخراج سلیمان موسوی فر، معاون این مرکز از آلمان منتهی شد.
چند ماه پس از آن، مرکز اسلامی مجبور شد شورای مسلمانان هامبورگ را ترک کند. دلیل این اقدام آن بود که شورای مسلمانان هامبورگ در قراردادی با دولت ایالتی متعهد شده است ارزشهای دموکراتیک آلمان، از جمله مبارزه با یهودیستیزی را رعایت کند.
مرکز اسلامی هامبورگ در سال ۱۳۳۲ با پشتیبانی مالی آیت الله بروجردی مرجع تقلید وقت شیعه بنیاد نهاده شد. در دهه ۵۰ خورشیدی این مرکز از پشتیبانی مالی سازمان اوقاف نیز برخوردار شد. همزمان محمد بهشتی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان اروپا را به عنوان نهادی نزدیک به این مرکز سازماندهی کرد. این اتحادیه گرایش ضد اسرائیلی داشت.
مرکز اسلامی هامبورگ تا پیش از انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ از موضعگیریهای سیاسی درباره امور داخلی ایران پرهیز داشت، اما در آستانه انقلاب و پس از آن به یکی از بازوهای مهم رهبری جمهوری اسلامی در خارج از کشور تبدیل شد و هویتی بیشتر سیاسی یافت.